La o conferinţă de presă organizată la Londra, comisarul european pentru comerţ, Phil Hogan, a declarat că SUA nu poate decide în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea cetăţenilor din Uniunea Europeană.

Când a fost întrebat ce părere are despre ameninţarea SUA că Marea Britanie va pierde accesul la strategia de securitate a informaţiilor şi securităţii împotriva terorismului din Statele Unite dacă nu recurge la blocarea chinezilor în reţeaua de telefonie mobilă, Hogan a fost tranşant.

„Cred că este mult zgomot pentru nimic. Nu cred că se va întâmpla cu adevărat”, a spus el, adăugând că ”O putem numi o cacealma”. Hogan se află la jumătatea primei sale vizite oficiale la Washington, în calitate de nou comisar european pentru comerţ.

Într-un interviu legat de sateliţi în cadrul unei conferinţe comerciale a Consiliului Global cu Peter Mandelson, fostul comisar european pentru comerţ, el a declarat că UE nu a avut obiecţii, în principiu, ca Huawei să facă afaceri în Europa.

„Competiţia este binevenită şi trebuie să fie corectă”

El a adăugat că Europa va adopta o abordare diferită, argumentând că cea mai bună cale este de a „dezvolta criterii în care oamenii să poată face comerţ în mod echitabil. Nu putem să-i spunem companiei Huawei: „nu poţi intra în UE”, nu asta ne dorim. Competiţia este binevenită şi trebuie să fie corectă", a spus Hogan.

Hogan a declarat că UE şi SUA trebuie să coopereze în privinţa legislaţiei privind tehnologia, altfel ambele părţi ar pierde în faţa Chinei. El este de părere că cele două puteri ar putea ajunge la un acord privind impozitul pe companiile digitale, cum ar fi Amazon şi Google.

„Toţi sunt de acord, inclusiv Statele Unite, că va exista un impozit global pentru gestionarea companiilor de tehnologie. Este vorba de modul în care definim acest lucru şi de criteriile pe care le alegem”, a declarat acesta.