Şase lucruri mai puţin cunoscute despre lilieci. De ce îşi întârzie gestaţia şi ce rol au în agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lume există peste 1.200 de specii de lilieci FOTO Arhivă
În lume există peste 1.200 de specii de lilieci FOTO Arhivă

Din cauza modului în care arată, liliecii sunt consideraţi de mulţi nişte animale periculoase şi agresive. În realitate, aceste mamifere sunt tocmai opusul.

Deşi par nişte creaturi înfricoşătoare, liliecii sunt elemente-cheie în ecosistemele locale. Iată doar câteva dintre motivele pentru care acest animal - singurul mamifer care zboară - este subapreciat.

1. Liliecii reprezintă aproximativ 20% din totalul speciilor de mamifere, ordinul din care fac parte - Chiroptera - fiind al doilea cel mai mare ordin de mamifere (peste 1.200 de specii), după ordinul Rodentia, al rozătoarelor, care cumulează peste 2.200 de specii, adică 40% din toate speciile de mamifere. Chiropterele sunt împărţile în două subordine: megachiropterele, care se hrănesc predominant cu fructe, şi microchiropterele, caracterizate de folosirea ecolocaţiei şi de apetitul pentru insecte sau sânge (liliacul-vampir).

2. Liliecii se găsesc pe întreaga planetă. Capacitatea de a zbura, le-a permis liliecilor să călătorească şi să trăiască în toate colţurile lumii, cu excepţia Arcticii şi a Antarcticii. Sunt animale nocturne şi se adăpostesc în peşteri, în mansardele caselor sau sub poduri. Numai în Statele Unite există ce puţin 45 de specii de lilieci.

3. Liliecii folosesc ecolocaţia pentru a vâna prada. Deşi liliecii nu sunt orbi, pentru a se orienta în spaţiu şi a vâna prada ei se folosesc de ecolocaţie. Animalul emite o serie de sunete cu frecvenţă înaltă, care ricoşează din obiecte sau obstacole şi revin sub formă de ecouri; acestea sunt recepţionate individual, cu fiecare ureche în parte, astfel, liliacul putând să calculeze direcţia, distanţa şi să determine natura obiectelor din jurul său.

4. Liliecii îşi modifică poziţia capului ca să audă mai bine. Ştiţi cum îşi înclină un câine capul, ca şi cum ar vrea să înţeleagă mai bine ce spune omul? Ei bine, liliecii fac acelaşi lucru, atât doar că ei o fac în timpul zborului, iar asta pentru a identifica cu precizie locaţia prăzii în timpul ecolocaţiei.

5. Asigură un control important al dăunătorilor în agricultură. Dacă aveţi în apropierea culturii o colonie de lilieci, nu mai trebuie să folosiţi pesticide, acestea animale fiind o varinată ecologică pentru coltrolul dăunătorilor. Unele exemplare pot mânca într-o oră mai mult de 600 de insecte zburătoare.

6. Femelele pot controla momentul gestaţiei şi naşterea puilor. Pentru a asigura condiţii optime de trai puilor, liliecii sunt dotaţi cu o varietate de tactici biologice care le permit fertilizarea, implantarea sau dezvoltarea întârziată a fătului, astfel încât fătarea să coincidă cu perioada abundenţei de hrană ori cu condiţii de mediu favorabile.

Vă mai recomandăm:

Masacrul animalelor de companie din Anglia. Cum şi-au omorât britanicii 750.000 de câini şi pisici

Top 5 cele mai periculoase animale din lume. Creatura care ucide anual aproape 1 milion de oameni

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite