FOTO Proiect ambiţios de istorie digitalizată. Care sunt monumentele ameninţate de distrugere reconstituite 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre obiectivele proiectului se numără conservarea şi restaurarea digitală a patrimoniului cultural construit supus unor riscuri de distrugere sau aflat în stare avansată de degradare.

Un proiect inedit ce vizează conservarea digitalizată a monumentelor istorice şi arheologice se derulează în această perioadă la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Intitulat "Pixels for Heritage", demersul este posibil graţie unui parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului.

"Pixels for Heritage este un program-platformă  care urmăreşte a crea o direcţie coerentă în sfera digitalizării patrimoniului mobil şi imobil", susţin reprezentanţii instituţiei muzeale într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, proiectul îşi propune realizarea de modele digitale fotogrammetrice 3D pentru monumente istorice şi situri arheologice din Sălaj, dar şi conservarea şi restaurarea digitală a patrimoniului cultural construit supus unor riscuri de distrugere sau aflat în stare avansată de degradare.

De asemenea, demersul are ca obiective sprijinirea proiectelor şi programelor de restaurare a monumentelor istorice prin furnizarea de informaţii detaliate pentru realizarea studiilor ştiinţifice şi a proiectelor de restaurare, actualizarea Listei Monumentelor Istorice şi a Repertoriului Arheologic Naţional, precum şi promovarea patrimoniului cultural folosind noile tehnologii şi mediul online.

În cadrul programului se utilizează tehnici fotogrammetrice, atât de la sol, cât şi de la joasă altitudine, pentru producerea de modele 3D şi ridicări topografice, precum şi modele digitale ale terenului de înaltă precizie H-RTI.
Proiectul a demarat în urmă cu câteva zile, specialiştii implicaţi propunându-şi să scaneze şi să digitalizeze monumente precum Castelul Bay din Treznea, Conacul şi cripta familiei Jósika din Surduc, Conacul Hatfaludy din Hida.

Citiţi şi:

Migraţia, drama satelor româneşti. Proiectul prin care un muzeu aduce pe scenă poveştile „anonimilor“ rămaşi acasă

Călătorie în timp, în cutia de carton. Inedita expoziţie prin care un muzeu din România vrea să atragă vizitatori

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite