FOTO Cum se poate mânca decent într-un spital de stat din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâncare decentă într-un spital de stat. Poate părea o utopie, dar chiar se întâmplă la un spital din România – Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău - unde o companie privată a investit peste 700.000 de lei într-un sistem sofisticat de servire a mesei.

Meritul pentru că la spitalul din Zalău se mănâncă decent nu aparţine nici Statului Român, nici Ministerului Sănătăţii, ci unei multinaţionale ce are o fabrică la Zalău - TenarisSilcotub - şi care a finanţat, printr-o colaborare pe care compania o are de mai mulţi ani cu Consiliul Judeţean Sălaj,  dotarea spitalului cu un sistem de servire a mesei ce pare desprins din filmele SF. Mâncarea pacienţilor este adusă cu ajutorul unor cărucioare speciale în nişte truse speciale, în care bolurile cu mâncare sunt închise etanş şi ermetic. Pe lângă faptul că se evită contaminarea mâncării pe traseul de la bucătărie la patul pacientului, bucatele se şi păstrează calde, materialul din care este făcută trusa permiţând menţinerea aproape neschimbată a temperaturii timp de o oră. Managerul spitalului, Laurenţiu Barna, spune că pierderea de căldură într-o oră este de cel mult un grad – două.


Cele 600 de truse termoizolante, dar şi celelalte dotări ce vin în completare (o linie modernă de porţionare, cărucioare speciale pentru transportul truselor în saloane, maşini de spălat şi uscat vesela), au costat mult –  722.000 de lei – dar au meritat fiecare bănuţ. Cel puţin asta spun pacienţii, mulţumiţi de ceea ce văd în faţa ochilor, dar mai ales de senzaţiile pe care le primesc prin intermediul papilelor gustative. „Mâncarea este tot timpul proaspătă, gustoasă şi caldă. E gustul acela de mâncare proaspăt gătită, chiar şi dacă este la regim”, spune Racz Tunde – Beata, o tânără de 29 de ani care încearcă să-şi trateze ulcerul gastric cu care a fost diagnosticată recent.


Şi mai încântată este tanti Floare Pop, care, spre deosebire de colega ei de salon, are şi termen de comparaţie. „Eu vin la spital de mai mulţi ani, cu tot felul de probleme. Diferenţa este ca de la cer la pământ”, spune femeia în vârstă de 64 de ani.


Noua linie de porţionare şi distribuire a hranei pentru pacienţii Spitalului Judeţean a fost inaugurată astăzi, în prezenţa lui Gabriel Podskubka, Area Manager Europa de Est în Compania Tenaris, care a spus că atât el, cât şi compania pe care o reprezintă, sunt mândri că pot să ajute, astfel, comunitatea. De altfel, multinaţionala nu se află la primul ajutor dat comunităţii şi nici la prima finanţare acordată Spitalului Judeţean, fiind, de departe, agentul economic cu cea mai mare implicară socială din Sălaj.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite