EXCLUSIV: DNA Cluj a intrat pe firul falimentării companiei Cuprom SA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuprom este în insolvenţă din 2008
Cuprom este în insolvenţă din 2008

Un grup de acţionari minoritari ai fostului Elcond SA, actual Cuprom, a obţinut în instanţă cercetarea de către DNA Cluj a împrejurărilor în care fabrica de la Zalău a fost adusă în pragul falimentului

13 acţionari minoritari de la fosta fabrică de conductor emailaţi din Zalău, Elcond SA (în prezent Cuprom SA) au reuşit să determine sistemul de justiţie să cerceteze împrejurările în care una dintre cele mai prospere fabrici din Zalău şi din ţară a ajuns în pragul falimentului. Tribunalul Sălaj a decis vineri, 13 aprilie, să trimită cauza procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, în vederea începerii urmării penale faţă de cei fostul director şi faţă de fostul jurist al Cuprom-ului şi redeschiderea urmăririi penale faţă de administratorul societăţii. Decizia instanţei vine după ce acţionarii au făcut plângere împotriva rezoluţiei şi a ordonanţei date în aceeaşi cauză de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, care a considerat atunci că probele existente în acest caz nu ar fi suficiente pentru începerea urmăririi penale faţă de cei vinovaţi.

În plângerea adresată Tribunalului Sălaj, acţionarii l-au indicat ca principal vinovat de falimentarea Cupromului pe omul de afaceri Horea Şchiopu Simu, administratorul societăţii, însă din probele administrate la dosar judecătorul de caz a mai stabilit şi alţi doi potenţiali vinovaţi. Este vorba despre Gheorghe Avasilichioaie, fostul director al fabricii din Zalău, care ar fi semnat toate documentele care au dus la declinul Cupromului, şi despre fostul jurist Radu Ardelean.

Istoria declinului Cuprom

Potrivit liderului grupului de acţionari, Florin Condea Roman, fost director comercial în cadrul fabricii, fiecare dintre proprietarii care s-au perindat pe la Elcond/Cuprom de la privatizarea sa de către Fondul Proprietăţii de Stat a bătut câte un cui în „sicriul” fabricii. Condea a explicat pentru „Adevărul“ ce s-a întâmplat. Declinul a început cu indienii de la Allied Deals, o firmă din Marea Britanie ce a cumpărat 51 la sută din acţiunile fabricii de la Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) în 1999, pentru ca în scurt timp, printr-o majorare de capital, să ajungă la 94 la sută. Când în 2002 firma din Anglia, transformată între timp în RBG Resources, a început să aibă probleme financiare, pe fir a intrat un lichidator din Olanda, care a vândut Elcondul unei asocieri de firme cu sediul în Cipru. Noii proprietari au ales o firmă din Bucureşti, Nordexon Manufacturing SRL, pentru a le administra afacerile din România – adică fabrica din Zalău şi uzina „Phoenix” din Baia Mare. Printre acţionarii firmei din Bucureşti se numără şi cunoscutul om de afaceri Horea Şchiopu Simu, fost director de bancă şi actual milionar în euro, care ar fi coordonat, spun acţionarii, dispariţia Elcondului şi prăbuşirea producţiei de cupru de la Zalău.

Mai exact,  administratorii desemnaţi de proprietari –firma din Bucureşti condusă de Simu – au înfiinţat o nouă firmă, numită SC Cuprom SA, cu sediul în capitală. După cum se arată în plângerea penală adresată de acţionari Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, prin „inginerii” economice Elcondul a ajuns să fie dator vândut noului Cuprom, astfel încât în 2004 toate activele Elcondului au fost transferate Cupromului, în contul acelei datorii despre care acţionarii spun că nu a existat niciodată.

În tot acest timp, peste 90 la sută dintre angajaţii societăţii au fost disponibilizaţi iar secţiile închise rând pe rând. De la aproximativ 2.200 de angajaţi, cât avea fabrica în vremurile ei bune, când era una dintre cele mai mari fabrici de profil din ţară şi unul dintre principalii stâlpi ai economiei judeţului, ea funcţionează acum, la cote de avarie, cu puţin peste 80 de lucrători. Dintre toate secţiile fabricii, una singura nu a fost încă oprită – cea de trefilare, şi aceasta funcţionând, potrivit liderului sindical Boros Stefan, în regim „stand by”.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite