Cum era văzut Regele Mihai la vârsta majoratului. „Un rege trebue să fie mai întâiu bun soldat şi ca să poată suporta şi greutăţile vieţii milităreşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai I FOTO Arhivă
Regele Mihai I FOTO Arhivă

Un document păstrat în arhiva Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău descrie educaţia aleasă, dar strictă pe care a primit-o Regele Mihai.

Deşi nu este nici datat, nici semnat, documentul ce conţine un discurs rostit în faţa membrilor Străjeriei - organizaţie a tineretului din Regatul României - aparţine, cel mai probabil, profesorului Leontin Ghergariu, directorul Liceului de Stat din Zalău şi comandant al Legiunii de Străjeri din judeţul Sălaj, susţine istoricul Marin Pop. Acesta spune că documentul ar putea data de la începutul lunii noiembrie 1939, la câteva zile după ce Regele Mihai a împlinit 18 ani.

„Ţara are iarăşi serbătoare. Măria Sa Mihaiu Marele voievod de Alba Iulia în zilele trecute a împlinit vârsta de 18 ani. S-au închis în spatele lui porţile copilăriei şi întărit sufleteşte şi trupeşte a intrat în viaţa bărbătească, în câmpul faptelor bărbăteşti”, spune autorul discursului, susţinând că suveranul "a primit o educaţie foarte severă, dar plină de iubire" şi refăcând traseul educaţional al suveranului:

"După ce a terminat şcoala până la anul 1930 a fost înscris la şcoală militară la Mănăstirea Dealului şi de atunci adică de la anul 1930 a purtat uniformă militară. Peste un an a fost înscris la liceul militar din Mediaş ca să înveţe tehnica aeroplanelor. În anii şcolari era elev bun şi a depus cu succes toate examenele pentru câştigarea gradelor militare. Un rege trebue să fie mai întâiu bun soldat şi ca să poată suporta şi greutăţile vieţii milităreşti şi ca să aibă disciplina militară M.S.V.m.V de A. Iulia era crescut în spiritul armatei şi era înaintat pe diferite grade milităreşti conform cunoştinţelor sale pe care le-a arătat la examenele depuse. La anul al 16-lea era promovat la gradul de locotenent. La serbarea aceasta, în prezenţa M.S. Regele Carol al II-lea a depus examenul prescris şi a intrat în şirul locotenenţilor. Au luat parte mai multe personalităţi însemnat din ţară şi din ţările străine. Educaţia Măriei Sale Marelui Voievod M. de A. Iulia se face cu controlareaşi supravegherea M. Sale Regelui Carol II. În anul şcolar acesta va lua bacalaureatul".

Şi programul zilnic al tânărului membru al Casei Regale era unul strict, împărţit între cursuri şi lecţii, potrivit oratorului: "Am cetit că ordinul de zi a Măriei sale este următorul: Dimineaţa de la 8-12,50 şi după masă de la 3-3,50 ia parte la cursurile liceului din Palatul regal; de la 5 – până la 8 se pregăteşte la lecţiile necesare şi săptămânal nu are decât o după masă liberă. Deci este tot atât de ocupat ca şi oricare elev al liceului dându-le exemplu bun la sârguinţa şi la munca serioasă".

Vorbitorul aminteşte, printre altele, şi despre faptul că suveranul era membru al Străjeriei, organizaţia naţională continuatoare a cercetăşiei, creată în 1935 de Regele Carol al II-lea pentru a combate influenţa în creştere a Gărzii de Fier asupra tineretului din România

"Măria Sa M.m.V. de A. Iulia, educat de oamenii cei mai mari ai ţării, astăzi, deja cu cunoştinţele serioase şi cu menirea unui mare bărbat de stat, merge pe calea arătată de însuşi Regele Carol II şi este însoţit de speranţă şi de iubirea sinceră ale popoarelor ţării. Credem că va intra în urma marelui înaintaş al lui Mihaiu Viteazul", se mai arată în finalul discursului.

Mai puteţi citi:

Singurul sălăjean decorat de Regele Mihai. A primit distincţia înaintea lui Tăriceanu şi a lui Victor Ciorbea

Istoric zălăuan, la moartea Reginei Ana: “Familia regală a avut un sfetnic bun în Sălaj: pe Corneliu Coposu”

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite