Când trebuie scoase amigdalele. Legătura celor două glande cu mirosul neplăcut al gurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul ORL poate recomanda extirparea amigdalelor FOTO Arhivă
Medicul ORL poate recomanda extirparea amigdalelor FOTO Arhivă

Amigdalele sunt două mase de ţesut situate la nivelul gâtului, în spatele cavităţii bucale, având un rol important în apărarea locală şi generală a organismului. În unele situaţii, însă, cresc în volum, fiind necesară intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea lor.

De cele mai multe ori, inflamaţia amigdalelor se produce din cauza infecţiilor, însă, potrivit medicilor, există şi alţi factori, precum alergenii, problemele alimentare, tulburări endocrine.

"Amigdalele şi vegetaţiile adenoide (polipii) au cam aceeaşi structură, sunt ţesut limfoid. Nu ne încurcă, ni se îmbolnăvesc din când în când - mai rar la adult, mai des la copil - şi, de regulă, nu se intervine. Devin, însă, o problemă, atunci când infecţia se cantonează la nivelul lor şi din această cauză apar episoade frecvente de boală sau complicaţii. În astfel de situaţii, amigdalele sunt îndepărtate chirurgical", explică medicul primar ORL Anamaria Matioc, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

Conform spuselor sale, indicaţie de intervenţie chirurgicală există şi în cazul în care pacientul se confruntă cu halenă (miros neplăcut al gurii), care nu dispare după toaletarea corectă a cavităţii bucale: "Amigdalele au nişte orificii, numite cripte, care pot să acumuleze resturi alimentare şi celule care se descuamează. Dacă aceste cripte au dimensiuni mari, pot acumula multe resturi alimentare şi celule ce pot determina un miros neplăcut al gurii. În situaţiile de acest fel, vorbim despre o amigdalectomie în scop estetic".

În ceea ce priveşte vârsta de la care se poate interveni chirurgical pentru îndepărtarea amigdalelor, medicul ORL-ist spune că se recomandă ca o astfel de procedură să se facă după ce copilul a împlinit 6 ani. "Se recomandă după vârsta de 6 ani, datorită posibilităţii gestionării mai bune a complicaţiilor ce pot apărea, întrucât amigdalectomia, deşi mulţi spun că este o intervenţie banală, prezintă riscuri. Aş spune că riscul principal este cel de hemoragie, care poate apărea după 24 de ore de la intervenţie. Atunci, medicul trebuie să intervină local, ca să aplice anumite măsuri de hemostază şi cred că ne putem cu toţii imagina cât de dificil este să îi spui unui copil de doi ani la care ai practicat o amigdalectomie, să stea cu gura deschisă, că îi curge sânge şi medicul trebuie să intervină în guriţa lui", precizează dr. Matioc.

Medicul susţine, însă, că există situaţii în care intervenţia chirurgicala de extirpare a amigdalelor se face înainte de 6 ani, când aceste mase de ţesut limfatic cresc în dimensiuni şi dau tulburări de somn, prin faptul că obstrucţionează trecerea aerului la nivelul tractului respirator.

Mai puteţi citi:

Sfaturi pentru o voce sănătoasă. De ce specialiştii spun că este nerecomandată dregerea glasului

Ce se ascunde în spatele unei dureri de ureche la copii. Pericolul unei otite tratate necorespunzător 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite