Au trecut 26 de ani de la Revoluţie. Ceremonie fără spectatori la Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremonia care a marcat 26 de ani de la Revoluţie nu i-a prea mişcat pe sălăjeni, care au preferat să stea în case sau la serviciu. Exact ca în urmă cu 26 de ani.

Autorităţile şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 au organizat marţi, 22 decembrie, la platoul de la intrarea în faţa Parcului Tineretului, o ceremonie de comemorare a eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, de la al căror sacrificiu se împlinesc acum 26 de ani. Au participat, ca-n fiecare an, reprezentanţii instituţiilor publice, prezente cu coroane de flori pe care le-au depus la minuscula placă comemorativă ce înlocuieşte troiţa mutată de acolo şi estompată de figurina colorată a lui Moş Crăciun amplasată în această sărbătoare în zonă. Au participat şi militari de la Batalionul 317 Logistic "Voievodul Gelu" din Zalău, de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sălaj şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj. Au lipsit, însă, zălăuanii, preocupaţi mai degrabă de cumpărăturile de Crăciun, decât de comemorarea eroilor Revoluţiei. E-adevărat, din Sălaj au murit ”doar” cinci sau şase persoane, aflate, în acel moment, în alte oraşe din ţară...


După intonarea Imnului României şi nelipsitul ceremonial religios, urmat de depuneri de coroane, a luat cuvântul, din partea Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Mircea Bărdaşu, cu un apel la toleranţă şi solidaritate. A vorbit, apoi, prefectul Ionel Ciunt: ”Se vorbeşte despre ”aşa-zisa revoluţie”, despre ”lovitura de stat din decembrie 1989”. Personal, cred că, mai ales în primele zile, a fost Revoluţie! (…) Dacă nu ştim exact ce a fost atunci, ştim sigur că cei care au ieşit în stradă şi încă alţi câteva milioane care nu au avut curajul să iasă în stradă au dorit să trăiască într-o lume mai bună”, a sintetizat prefectul motivaţia colectivă a acelor evenimente.Prefectul a vorbit şi despre cei care ”nu au apucat să trăiască în lumea pe care au visat-o, lumea pe care sacrificiul lor a făcut-o posibilă”. ”Au fost atunci peste 1.100 de morţi. Cu alte cuvinte, pentru 1.100 de familii, ziua de 22 decembrie umbreşte de fiecare dată sărbătoarea Crăciunului, fiind data la care copiii lor sau alţi membri ai familiei nu s-au mai întors acasă niciodată. Sacrificiul lor a distrus multe familii, dar a redat speranţa unui popor”, a spus Ciunt.

Vă mai recomandăm:

Revoluţia din 1989 în Sălaj. Cum a fost tulburată liniştea judeţului de ”exilarea” lui Laszlo Tokes într-un sat de aici


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite