Agenţii schimbării. Tinerii care vor să transforme comunitatea - FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impacţii de ieri şi de azi FOTO Andreea Vilcovschi
Impacţii de ieri şi de azi FOTO Andreea Vilcovschi

Un grup de liceeni entuziaşti şi implicaţi au decis, în urmă cu trei ani, că vor mai mult pentru comunitatea în care trăiesc, aşa că au făcut primii paşi pentru o schimbare în bine.

Convinşi că voluntariatul este o activitate esenţială pentru ei şi hotărâţi să se implice pentru a transforma comunitatea şi lumea din jurul lor, mai mulţi tineri de la cel mai prestigios liceu din Zalău - Colegiul Naţional "Silvania" - s-au organizat într-un club prin intermediul căruia organizează diverse activităţi comunitare. Povestea Clubului Impact LEGO (Loialitate, Entuziasm, Grup, Originalitate) CNS Zalău, ce funcţionează sub aripa Fundaţiei "Noi Orizonturi", a început în 2014, la iniţiativa Medei Morariu (foto jos), în prezent, unul dintre coordonatorii echipei. Ea a fost care a aflat despre intenţia Fundaţiei "Noi Orizonturi" de a sprijini înfiinţarea de cluburi de educaţie non-formală în diferite zone ale ţării şi a făcut primele demersuri pentru a include Sălajul pe lista judeţelor selectate. Au ajutat-o două cadre didactice de la Colegiul Naţional - profesoara Imelda Chinţa şi consilierul educativ Iulia Florina, cea din urmă devenind între timp coordonatorul principal al echipei.

Au câştigat proiect după proiect

În primul an, clubul a funcţionat cu 50 de membri, elevi din clasele IX-XII de la CNS, însă în prezent, activi sunt 30. "La început vin cu gândul că a face voluntariat dă bine la CV. Pe parcurs ajung să simtă că pot deveni nişte agenţi ai schimbării, devin mai atenţi la ce se întâmplă în jurul lor, la nevoile comunităţii, dar mai ales a semenilor lor", susţine Meda.

image

Se întâlnesc săptămânal, după orele de curs, pentru a derula diverse activităţi de educaţie nonformală, să înveţe să scrie proiecte şi să redacteze documente, să pregătească tot felul de acţiuni de voluntariat şi să devină mai buni şi să se pregătească pentru viaţă. Pentru asta, nu ratează nicio competiţie de proiecte organizată de

Fundaţia "Noi Orizonturi". Ba mai mult, toate proiectele cu care s-au înscris până acum au fost declarate câştigătoare, unele chiar cu punctaj maxim. “Fundaţia vine cu o temă, pornind de la care voluntarii trebuie să identifice în comunitatea lor o nevoie; apoi să vină cu soluţii prin care clubul să rezolve problema, prin care membrii se pot implica şi pot face rost de banii necesari. Totul trebuie pus pe foaie, pe modelul întocmirii unui proiect de finanţare”, explică Meda Morariu.

Activităţi pentru copiii din medii defavorizate

Au spart gheaţa cu "Lego Land", implementat la scurt timp după înfiinţarea clubului, care a vizat amenajarea şi promovarea grădinii Colegiului ca loc pentru desfăşurarea activităţilor extraşcolare de către toţi elevii. Au continuat cu "Împreună pentru aventură", voluntarii au propus un program de activităţi - la muzeu şi bibliotecă, seri de film, jocuri - pentru 20 de copii cu vârste între 6 şi 14 ani, din medii defavorizate.

Apoi a fost rândul proiectului "Gusturi vechi cu IMPACT azi", prin care membrii clubului de voluntariat au reuşit să editeze o broşură cu 23 de reţete adunate din satele Sălajului, din banii stânşi în urma unei campanie de strângere de fonduri tocmai în centrul Zalăului. Elevii şi restaurantele partenere au pregătit câteva preparate tradiţionale pe care le-au oferit trecătorilor, aceştia având ocazia să doneze pentru a sprijini editarea cărţii de bucate.

image

"Lecţii Experimentale cu Grad de Originalitate" a fost implementat în perioada Săptămânii Altfel, când tinerii au creat un program distractiv, educativ şi practic pentru 50 dintre colegii lor de liceu. "Am avut două zile dedicate ştiinţelor, în care am făcut tot felul de experimente şi am încercat să arătăm participanţilor că ceea ce se învaţă la orele de fizică, chimie ori biologie se aplică în viaţa de zi cu zi. În zilele următoare, elevii au învăţat cum îşi pot redecora casa folosind materiale reciclabile, cum să acorde primul ajutor, dar şi cum să se descurce în natură fără tehnologie", susţine consilierul educativ.

Un alt proiect, de această dată unul de antreprenoriat social, ai cărui beneficiari au fost tot cei 20 de copii din medii defavorizate. Pentru ei, voluntarii au pus pe picioare "S.I.R.O.P. (Servicii cu IMPACT Rentabile Oferite cu Plăcere) pentru copii", o afacere socială din cărei profit micuţii au mers în excursie prin judeţ.

Tineri faini

Cea mai recentă iniţiativă a liceenilor de la Lego CNS s-a numit "Tineri cu S.C.O.P." (succes, curaj, originalitate, pasiune), un proiect prin care aceştia au promovat patru modele pozitive de tineri  - "tineri faini", cum i-au numit ei - care pot servi drept inspiraţie pentru cei de-o vârstă, dar şi pentru alţi membri ai comunităţii. "Una dintre problemele acute ale comunităţii noastre este acela că tinerii nu au un sistem de valori sănătos, modele de vârsta lor, al căror exemplu să îi ajută să se dezvolte personal. Cu alte cuvinte, nu au un S.C.O.P., iar proiectul nostru a oferit o soluţie", susţin "impacţii" zălăuani. În acest sens, ei au identificat şi propmovat patru modele pozitive de tineri care şi-au urmărit visurile, au crezut în ele şi au depăşit orice barieră pentru a le realiza.

image

"Cu proiectele IMPACT, liceenii învaţă ce înseamnă responsabilitatea, compasiunea, încrederea şi îşi dezvoltă competenţe importante. Dacă sunt consecvenţi, învaţă să se organizeze, să ia decizii, să scrie un proiect, să vorbească în public, să depăşească nişte frici, să lucreze în echipă, să fie buni cu alţii", spune Iulia Florian, în opinia căreia clubul reprezintă şi o alternativă de petrecere a timpului liber.
"Prin curricula pusă la dispoziţie de Fundaţie, liceenii din club îşi dezvoltă abilităţile şi îşi corectează lipsurile pe care le identifică la propria persoană. Rolul nostru, al liderilor, este să îi direcţionăm, lăsându-i, în acelaşi timp, să înveţe experimentând, să greşească, să se lovească de dificultăţile drumului spre învăţare", adaugă Meda Morariu. Aceasta consideră că Programul IMPACT le schimbă perspectiva asupra unor elemente cheie: "Graţie abilităţilor pe care le deprind şi a trăirilor pe care le experimentează, capătă o mai mare încrederea în propria persoană. Apoi, realizează că educaţia nonformală este mai distractivă şi le oferă noţiuni esenţiale pentru viaţă şi îşi dezvoltă empatia şi deschiderea pentru nevoile semenilor lor".

"Noi putem să aducem o schimbare"

Vlad Bejinariu şi Cătălin Dârjan, în prezent studenţi, au făcut parte din "Impact" încă de la începuturile lui şi au participat activ la fiecare acţiune a echipei. Amândoi sunt convinşi că anii petrecuţi în acest grup frumos i-au ajutat să devină oameni mai buni din multe puncte de vedere. "M-am dezvoltat ca persoană şi am dobândit o serie de competenţe generale, precum vorbitul în public, organizarea unui grup ori rezolvarea creativă a unor probleme. În plus, am învăţat tot ce presupune un proiect, de la scriere, la implementarea lui", mărturiseşte Vlad.

La rândul său, Cătălin (foto dreapta) este de părere că acest club poate fi o soluţie excelentă pentru viitorii boboci ai CNS, pe care îi va ajuta să se integreze mai uşor. "Aici nu există diferenţe de clase ori de vârstă. Toată lumea încearcă să ajute pe toată lumea", afirmă adolescentul.

image

Andreea Chiş, şi ea studentă, a fost voluntar IMPACT timp de doi ani, o perioadă de care îşi va aduce aminte mereu cu plăcere şi care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării sale personale. "Clubul IMPACT LEGO a însemnat pentru mine o comunitate prin care parcă totul era posibil - când o mână de oameni sunt ghidaţi de acelaşi scop, cam acesta e sentimentul. Încă îmi amintesc cum stăteam toţi într-un semicerc şi identificam diverse probleme din comunitate pe care să le rezolvam sau cel puţin pe care să le diminuăm. Probabil că una dintre cele mai importante realizări pe care le-am avut în acele momente a fost faptul că nu trebuie să ne conformăm stării de fapt actuale sau şi mai rău, să ne victimizăm plângându-ne. De cele mai multe ori chiar noi putem să aducem o schimbare, fie ea mai mică sau mai mare. Asta face Clubul de voluntariat IMPACT LEGO CNS - oferă o experienţă de învăţare non-formală prin care încearcă să aducă o influenţă pozitivă comunităţii", punctează Andreea.

Vă mai recomandăm:

Eleva de liceu care a pus pe picioare o afacere socială grozavă: procură hrană colegilor şi-i trimite pe copiii sărmani în excursii

Secretele unui olimpic naţional. Cum a ajuns un elev din Zalău cel mai bun din ţară la limba engleză

Elevele din Zalău care bat prin citit statistica neagră a celor 42% din români catalogaţi drept „analfabeţi funcţionali”

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite