Vaslui: Portret/ Mona Bujor: femeia-pilot de la volanul comunei Soleşti
0Şi-a împlinit visul de a conduce o maşină de curse în urmă cu 10 ani, când a fost în Tunisia şi a şofat prin deşert cu peste 300 de kilometri la oră.
Edilul comunei Soleşti a făcut o pasiune pentru maşini când încă de-abia învăţa să meargă pe propriile picioare. Fire mai băieţoasă, Mona Bujor şi-a petrecut toată copilăria jucându-se cu maşini şi pistoale. „De când mă ştiu m-am jucat cu maşinuţele şi mi-am dorit să conduc maşini «când am să fiu mare». Până şi jucăriile pe care le primeam de la cei trei fraţi ai mei erau maşinuţe şi pistoale“, a spus Mona Bujor.
Şofatul era o adevărată tradiţie în familia sa, toţi fraţii ei fiind şoferi profesionişti. A crescut printre maşini şi a ajuns să stăpânească cunoştinţe de mecanică auto care ar face invidios orice bărbat. „Am fost foarte curioasă să văd nu numai cum se conduce, ci şi care sunt componentele unii motor. Pot recunoaşte o maşină doar după sunetul scos de motor“, a explicat Mona.
A lăsat stilul agresiv
Permisul de conducere l-a obţinut în urmă cu 14 ani, iar prima dată a condus un Aro 4X4, împrumutat de la un frate de-al său. Şi-a dorit întotdeauna să conducă cu viteză şi recunoaşte că, până nu demult, avea un stil de şofat foarte agresiv. Maşinile pe care le-a avut, dar şi şoselele din România, nu i-au permis să ruleze cu viteze foarte mari, însă şi-a împlinit visul de a conduce o maşină de curse cu ocazia unei excursii în Tunisia.
„După ce am absolvit cu brio o şcoală de consultanţă financiară, managerul acelei şcoli mi-a făcut cadou, mie şi altor 19 persoane, o excursie în Tunisia. Acolo am avut plăcerea şi mi s-a împlinit visul de o viaţă, respectiv să intru într-o competiţie de karting, unde am rulat cu 300 de kilometri la oră“, a spus primăriţa. Tot în Tunisia, Mona Bujor a participat şi la o cursă de ATV-uri prin deşert.
De neînvins, după trei mandate
Mona Bujor conduce destinele cetăţenilor comunei Soleşti de zece ani. A intrat în politică din 1996, când a fost aleasă în Consiliul Local din comună. Era singura femeie din rândul aleşilor, iar acest lucru a ambiţionat-o. „Eram singura femeie consilier local în comună şi, pentru că am considerat că am toate pârghiile şi şansele să pun în practică toată puterea şi priceperea mea în binele comunei, am decis să candidez pentru funcţia de primar“, a încheiat Mona Bujor. A câştigat alegerile locale din 2000, iar de atunci nimeni nu a reuşit să candideze cu succes împotriva ei.
întrebări şi răspunsuri
Ce este mai greu de condus, maşina sau primăria?
Maşina nu are nevoie decât de întreţinere şi combustibil, pe când primăria implică mult mai multe responsabilităţi. Când te afli în fruntea unei comunităţi ai foarte multe de făcut şi este foarte greu să-i mulţumeşti pe toţi. Din punctul meu de vedere, nu putem face o comparaţie între cele două ocupaţii.
Cine sunt mai răi, bărbaţii din politică sau şoferii?
Cu siguranţă, bărbaţii din politică sunt mai răi decât cei de la volan. Dacă în trafic, aceştia doar spun sau mimează ceva, bărbaţii din politică nu se sfiiesc să se răzbune. De multe ori, prin natura funcţiei mele, a trebuit să fiu mai dură în discuţii cu unele persoane.
ce-i place
Mona Bujor spune că cel mai bine se simte atunci când se află la volan. „Hobby-ul meu sunt maşinile. Asta este tot ce mi-am dorit. Am impus chiar şi o regulă în familie ca, atunci când plecăm la drum lung, să fiu eu cea care conduce“, a spus Mona Bujor.
ce nu-i place
Deşi este politician, primăriţa spune că nu s-a obişnuit cu minciuna. „Îmi place să mi se spună adevărul, iar atunci să-l primesc în faţă. Lucrul pe care îl urăsc cel mai mult este să mi se ascundă adevărul“, a precizat Mona.
profil
născută. 2 iunie 1969, Vaslui.
studii. Institutul de Administraţie Publică „Ştefan Lupaşcu“ din Iaşi.
familie. Este căsătorită, are un copil.