Sentinţă fără precedent la Vaslui: Suspectul unei crime, al cărui ADN a fost descoperit pe gulerul pijamalei victimei ucise prin strangulare, achitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Completul de judecat s-a deplasat în satul unde a avut crima, solicitând suspectului (tânărul cu şapca albă) să refacă traseul din noaptea comiterii faptei                        FOTO Simona Voicu
Completul de judecat s-a deplasat în satul unde a avut crima, solicitând suspectului (tânărul cu şapca albă) să refacă traseul din noaptea comiterii faptei                        FOTO Simona Voicu

Tribunalul Vaslui a dispus a achitarea unui tânăr de 25 ani acuzat că a omorât un bărbat de 55 ani în scop de jaf, deşi urmele sale au fost descoperite pe gulerul pijamalei victimei, ucisă prin strangulare şi asfixiere. În viziunea judecătorului de caz, ADN-ul nu trebuie să fie considerat regina probelor dintr-un dosar. Procurorii în schimb susţin că două persoane pot să aibă acelaşi ADN doar dacă sunt gemeni monozigoţi.

Magistraţii Tribunalului Vaslui au dispus achitarea lui Mihai Cujbă, un tânăr de 25 ani, din satul Deleni, comuna Hoceni, invocând că nu sunt suficiente probe care să arate că acesta a comis fata şi că este posibil o altă persoană a săvârşit crima. Sentinţa este una fără precedent, fiind pentru prima dată, când suspectul unei crime este confirmat de probele ADN, însă judecătorii îl găsesc nevinovat.

Explicaţia suspectului în timpul cercetărilor a fost de fantasticului, susţinând că în seara crimei ar fi dat mâna cu un alt suspect din dosar şi astfel şi-ar fi transmis urmele.

Sentinţa de achitare pronunţată de magistraţii vasluieni poate fi văzută ca o măsură de prudenţă, după ce în acelaşi dosar alţi doi tineri au fost arestaţi timp de şase luni, pentru ca în final să fie scoşi de sub urmărire penală. După ce probele ADN au indicat un al treilea suspect, primii doi suspecţi arestaţi au fost puşi în libertate de procurori, fiind arestat  un al treilea Mihai Cujbă, care a şi fost trimis în judecată.
Odată cu trimiterea în judecată, şi acesta a fost pus în libertate, judecătorii vasluieni, considerând arestarea nelegală şi netemeinică.
De altfel, încă de la revocarea măsurii arestării preventive judecătorul de caz, deşi teoretic trebuia să se pronunţe asupra legalităţii şi temeinicii măsurii preventive, în motivarea deciziei de cercetare în libertate a suspectului avea să atingă şi aspecte de fond, indicând încă de atunci că ADN-ul nu este suficient, în opinia sa, pentru a indica autorul unei faptei.
De altfel, la Curtea de Apel Iaşi, s-a dat un veritabil duel judiciar între procurori şi judecători pe seama acestui caz. În cele din urmă, judecătorii ieşeni au casat sentinţa Tribunalului Vaslui însă suspectul a rămas în libertate, fiind cercetat sub control judiciar.

Firul unei crime fără criminali

Omorul care dă atâtea bătăi de cap procurorilor şi judecătorilor din Vaslui a avut loc în noaptea de 24/25 septembrie 2012, în localitatea Oţeleni, comuna Hoceni. Vasile Lazăr (55 ani) primise 550 de euro de la concubina sa, aflată la muncă în Italia, pentru a-şi racorda casa la reţeaua de energie electrică. După ce a ridicat banii de la poştă, bărbatul a mers la cârciuma din sat, unde s-a cinstit cu câţiva consăteni. S-a întâlnit acolo cu un tânăr, pe care l-a rugat să vină a doua zi la el pentru a-l ajuta să sape un şanţ. I-a cerut să ajungă spre orele prânzului pentru că, de dimineaţă, urma să plece la Huşi pentru a plăti racordarea.
Tânărul a mers acasă la Lazăr ca să-şi onoreze promisiunea, însă, văzând că bărbatul nu răspunde, a plecat, pe drum întâlnindu-se cu Virgil Cujbă, care, fiind om de curte al victimei, mergea tot acolo, însă a făcut drum întors când a aflat că nu este acasă. La amiază, când Cordele a revenit la locuinţa lui Lazăr, a intrat în curte şi s-a uitat pe geam, moment în care l-a văzut, fără suflare, în genunchi, la marginea patului.

A recunoscut o crimă, fără să o comită

Având în vedere că banii victimei nu au fost găsiţi în locuinţă, anchetatorii au stabilit din start că au de-a face cu o tâlhărie urmată de moartea victimei. Primul suspect a fost omul de casă, Virgil Cojan, infractor cu state vechi, aflat în relaţii nu tocmai bune cu şeful de post din comună, pe care îl ultragiase în urmă cu câţiva ani. 
«Inculpatul Cojan Virgil este recidivist, având în antecedente mai multe condamnări pentru furt şi tâlhărie, astfel încât a devenit suspect principal în cauză, după ce s-a constatat că victimei îi lipsesc banii din casă. S-a aflat că, în seara comiterii faptei, Cojan Virgil a dormit acasă la vecinul său, Lăcătuşu Alexandru, astfel încât şi acesta a intrat în cercul de suspecţi. Fiind adus la audieri, a recunoscut fapta şi a spus că a comis-o împreună cu inculpatul Cojan Virgil», arătau procurorii în rechizitoriu.
Cojan, în schimb, nu a recunoscut. Cei doi au fost arestaţi preventiv, dar după două luni, în faţa instanţei, Lăcătuşu a revenit asupra declaraţiei şi nu a mai recunoscut fapta. Ulterior însă, la Curtea de Apel Iaşi (unde s-a judecat recursul prelungirii arestării preventive), tânărul a susţinut din nou că el şi Cojan l-au ucis pe Vasile Lazăr!
«La aproape cinci luni de la arestarea celor doi inculpaţi, când am preluat cauza, am procedat la reaudierea inculpatului Lăcătuşu Alexandru. Deşi la început a spus nu, a revenit şi a spus că recunoaşte fapta. Cerându-i-se să povestească împrejurările, a relatat cursiv tot ceea ce a făcut în cursul zilei de 24 septembrie şi povestea lui se încheia seara, când a venit acasă la el inculpatul Cojan Virgil şi s-a culcat. Când i s-au cerut detalii cu privire la comiterea faptei, am constatat că nu o putea relata cursiv, nu putea răspunde la întrebare decât dacă în conţinutul acesteia erau şi variante de răspuns», arată procurorul Alice Ruja în rechizitoriul înaintat instanţei.
Atât Lăcătuşu, cât şi Cojan au fost testaţi cu poligraful şi amândoi au trecut, nefiind evidenţiate reacţii de comportament simulat. După cinci luni de arest, pe 22 februarie 2013, ambii au fost puşi în libertate.

Al treilea suspect, confirmat de ADN

Puşi într-o situaţie excepţională, de a lăsa în libertate suspecţii unei crime, procurorii vasluieni au găsit cheia rezolvării cazului la stabilirea ADN. La începutul cercetărilor, se efectuase o expertiză asupra lănţişorului găsit la gâtul victimei şi la un depozit subunghial, dar profilul genetic identificat aparţinea decedatului.
După reluarea cercetărilor, procurorul Alice Ruja a dispus efectuarea unei noi testări, de această dată fiind trimisă spre expertizare pijamaua cu care era îmbrăcată victima atunci când a fost ucisă. În urma analizei materialului biologic prelevat de la partea exterioară a gulerului, a fost pus în evidenţă un profil genetic mixt, compus din profilul complet al victimei şi profilurile parţiale a cel puţin alte două persoane.

Telefonul victimei, găsit la primul suspect

Ulterior, Institutul de Medicină Legală Iaşi a comunicat procurorilor că nu este vorba despre inculpaţii Lăcătuşu şi Cojan. Anchetatorii au reluat investigaţiile la Oţeleni, ocazie cu care aveau să constate că, pe lângă bani, victimei îi mai lipsea un bun - telefonul - aspect care scăpase iniţial. S-a constatat astfel că seria IMEI este aceeaşi cu cea a telefonului descoperit asupra lui Cojan. Reaudiat, acesta a declarat că, în seara de 24 septembrie, a făcut un schimb de aparate cu un anume Mihai Cujbă, din Deleni. Astfel aveau să ajungă anchetatorii pe urmele celui de-al treilea suspect, probele ADN descoperite pe gulerul pijamalei victimei coincid întocmai cu profilul genetic a lui Cujbă.
În ziua în care Cojan şi Lăcătuşu au fost puşi în libertate, Cujbă a plecar la Teleorman, la muncă. Acesta a negat cu vehemenţă acuzaţiile, însă a fost arestat preventiv. Pe 25 iulie a.c, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Cujbă, iar faţă de inculpaţii Virgil Cojan şi Alexandru Ungureanu au dispus scoaterea de sub urmărire penală. Mai trebuie spus că, în timpul urmăririi penale, inculpatul Cujbă a înaintat un memoriu procurorilor, interesându-se de condiţiile prevăzute de articolul 320, indice 1, referitor la recunoaşterea vinovăţiei.

Duel judiciar între procurori şi judecători

Eliberarea şi celui de-al treilea suspect a provocat un veritabil duel judiciar între procurororii şi judecătorii vasluieni. Judecătorul de caz a decis că arestarea preventivă a inculpatului este «nelegală şi netemeinică», considerând probele pe care procurorii şi-au fundamentat propunerea ca “incomplete, incerte, contradictorii şi nelămuritoare” şi apreciind că oricare dintre cei trei suspecţi ar fi putut comite crima.
În opinia procurorilor, la revocarea măsurii prevenite, judecătorul de la Tribunalul Vaslui s-a exprimat şi asupra fondului cauzei, în contextul în care procedural trebuia să se pronunţe strict asupra temeiurile care au determinat arestarea preventivă, dacă subzistă sau nu.


Ce spun judecătorii: "ADN-ul nu este o regină a probelor"

"Probele pe care procurorul şi-a fundamentat propunerea de arestare preventivă sunt contradictorii, incomplete,incerte şi indiciile şi probele administrate până în prezent converg spre bănuiala că oricare dintre persoanele Cujbă Mihai , Cojan Virgil şi Lăcătuşu Alexandru ar putea fi autorul faptei de tâlhărie, sau oricare altă persoană şi proba ADN nu poate fi considerată o regină a probelor, pentru că, în profilul genetic al unei persoane, poate să existe asemănări şi cu profilul genetic al unei persoane, poate să existe asemănări şi cu profilul genetic al altor persoane sau a altor rude.", se arată în hotărârea Tribunalului Vaslui prin care s-a dispus eliberarea celui de-al treilea suspect

Procurorii: “Profil genetic identic găsim doar la gemenii monozigoţi”

“In ceea ce priveşte posibilitatea ca o altă persoană să aibă profilul genetic găsite pe partea exterioară a gulerului pijamalei victimei, în raportul de expertiză se reţine că o persoană din 4,03 x IO14 de persoane din populaţie poate avea acelaşi profil genetic cu al inculpatului, număr de depăşeşte populaţia planetei. Profil genetic identic găsim doar la gemenii monozigoţi. Gemenii care s-au dezvoltat din două ovule au profil genetic diferit. Aşadar, dacă inculpatul Cujbă Mihai nu are un frate geamăn care să se fi dezvoltat din acelaşi ovul, şi nu are, el este autorul faptei.”, au precizat procurorii vasluieni în faţa judecătorilor Curţii de Apel Iaşi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au anunţat că vor ataca sentinţa pronunţată ieri de Tribunalul Vaslui, considerând-o. Deocamdată, judecătorii trebui să motiveze hotărârea prin care au dispus achitarea.
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite