Suspectul pentru crima din Drochia, de şase luni vedetă pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noaptea de 13 ianuarie, când în Republica Moldova se sărbătoreşte ajunul Sfântului Vasile, în satul Hăsnăşenii Mari, raionul Drochia, a fost săvârşită o crimă care a tulburat o ţară întreagă. Nicoleta, o copilă de şapte ani, a fost ucisă cu bestialitate pe teritoriul unei brigăzi de tractoare părăsite.

Deşi poliţia a reţinut doi suspecţi, singurul care şi-a recunoscut vina este un tânăr de 27 de ani, despre care localnicii vorbesc că este bolnav mintal. Celălalt suspect a fost eliberat. Bărbatul este o rudă a tatălui vitreg. Suspectul este originar din satul Cubolta, raionul Sângerei. Medicul din localitate nu cunoaşte ce făcea suspectul, Valeriu Creţu, în sat în acea zi.

O BUCATĂ DE COLAC ŞI BISCUIŢI

Despre decesul copilei s-a aflat pe 19 ianuarie, la o săptămână de la dispariţia ei. Corpul fetiţei a fost scos dintr-o fântână care se află în preajma unei foste brigăzi de tractoare. Pentru că este lăturalnică, pe la fântână oamenii trec rar, mai mult în vreme aridă, pe timpul lucrărilor de pe câmp sau pentru a adăpa animalele scoase la păscut. După brigada părăsită, în care a mai rămas o clădire năruită, se află doar câmpurile agricole. 

În după amiaza acelei zile, un sătean, care a scos oile să plivească din buruienile de pe câmpuri, a scos o găleată de apă din fântână. În căldare se afla o bucată de colac umflat de apă şi nişte nişte biscuiţi - cadouri tradiţionale pentru cetele de hăitori din satele moldoveneşti. Bărbatul a fugit bezmetic prin sat să găsească primul telefon ca să anunţe poliţia.

De câteva zile fetiţa era căutată de întreg satul, de colegii din clasele mai mari şi de zeci de poliţişti. Şcolarii din clasa a 9-a au cutreierat toate râpele din preajma satului şi au răscolit toate casele părăsite.

VA FI ÎNMORMÂNTATĂ ÎN SATUL DE BAŞTINĂ AL MAMEI

Copila nu avea drum spre acel loc părăsit, casa ei se află în altă regiune, în centrul satului. Fetiţa putea să fie adusă cu forţa acolo sau ademenită. Deoarece suspectul este o rudă a tatălui vitreg, care a venit chiar la acesta să sărbătorească ajunul Sfântului Vasile, fetiţa ar fi putut fi păcălită de acesta cu uşurinţă.

„În zona noastră n-a avut loc un asemenea caz teribil, cu implicarea copiilor”, ne spune o angajată a gimnaziului sătesc. „Aşteptăm expertiza. Am vizitat astăzi casa părinţilor împreună cu inspectorul de la învăţământ. Am găsit lacăte la uşă. Cred că sunt plecaţi la morga de la Bălţi”. Copila va fi înmormântată în satul de baştină al mamei - satul Recea, raionul Râşcani.

ERA O FATĂ SIMPLĂ, CA TOATE FETELE

În seara zilei de 13 ianuarie, după ce s-a despărţit de o colegă din ceată, fata trebuia să mai parcurgă doar câteva sute de metri ca să ajungă acasă, dar a dispărut. Spre casă dumul era drept, asfaltat şi iluminat pe ambele părţi. Acolo se află mai multe edificii iluminate: casa de nunţi, magazinul satului, primăria, ambulatoriul. „Acest loc îl cunosc toţi copiii şi nu le este frică să meargă pe acolo. Suspect este, însă, că atunci lumea parcă s-a prăpădit, nimeni nu a văzut-o pe fetiţă. Bănuiţi, la început, au fost doi. Prin sat umblă vorba că au fost patru”, ne spune femeia de la gimnaziu.

Familia fetei este nevoiaşă, nici unul din părinţi nu este angajat. Nicoleta mai avea o soră de trei ani. „Noi nu am avut niciodată probleme cu Nicoleta, este o fată care nu se deosebea prin nimic de majoritatea colegilor. Era îmbrăcată bine. Era o fată simplă, ca toate fetele”. 

RISCĂ DETENŢIE PE VIAŢĂ

Despre Valeriu Creţu presa scrie că acesta nu a absolvit nici şcoală primară. Creţu le-ar fi spus poliţiştilor că în seara în care a săvârşit crima, a întâlnit fetiţa la marginea satului, a dus-o pe teritoriul fostei brigăzi şi ar fi înjunghiat-o de mai multe ori cu un cuţit în regiunea gâtului, după care a aruncat-o într-o fântână, transmite deschide.md. „Urmează să stabilim toate circumstanţele în care a fost comisă crima. Procurorii urmează să dispună efectuarea tuturor expertizelor necesare pentru a vedea dacă fetiţa a fost violată înainte de a fi omorâtă. Dacă se va dovedi vinovat, suspectul riscă detenţie pe viaţă”, a declarat procurorul raionului Drochia, Iurie Vrabie.

VEDETĂ PE INTERNET

Curios este că Valeriu Creţu este de mai bine de şase luni o mică vedetă pe internet. Acesta apare în două clipuri video, postate în mai şi iunie 2014. Un clip este întitulat „Valeric Creţu, ahranicul (bodyguardul - n.n.) lui Voronin” şi altul - „Valeric Creţu, Audi cu două motoare în reparaţie”. Primul filmuleţ are aproape 30.000 de vizualizări. Al doilea - peste 2.500.

Cei care îl filmau făceau glume pe seama incapacităţii mintale a bărbatului. Glumele se refereau la nişte automobile pe care bărbatul le-ar fi avut. Valeriu răspundea naiv şi întreba nedumerit: „De ce râdeţi de mine?”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite