Mistreţii de pe Valea Prutului, principalul pericol la extinderea gripei porcine africane. Vânătorii refuză să vâneze porci pentru analize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două suspiciuni de pestă porcină africană descoperite la începutul acestei săptămâni de către autorităţile sanitar-veterinare într-un sat de pe Valea Prutului din judeţul Vaslui au fost confirmate în urma analizelor de laborator la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.

Autorităţile vasluiene au luat măsuri speciale pentru a preveni răspândirea virusului, însă atrag atenţia că principalul pericol îl reprezintă porcii mistreţi de pe fondurile de vânătoare de pe Valea Prutului. De altfel, primul caz de pestă porcină africană, confirmat în satul Cârja, a fost la cadavrul unui porc mistreţ. Celelalte cazuri au fost la porci din gospodării, ai căror proprietari, după ce au aflat că s-a confirmat boala, au fost de acord cu asomarea lor. 

De frica pestei porcine, aproape toţi localnicii din sat şi-au sacrificat porcii. Dacă înainte de apariţia pestei porcine în gospodăriile din Cârja erau 273 de porci, în prezent sunt mai puţin de 40.

”După confirmare suspiciunilor, ieri s-a dezinfectat în zonă tot ce înseamnă vecinii focarelor. Vestea bună, pot spune, este că din celelalte 13 probe recoltate de la gospodăriile vecine la niciunul nu a fost confirmat virusul pestei porcine africane. În aceste zile, medicii veterinari din circumscripţie verifică gospodăriile unde mai sunt porci, pentru a vedea dacă mai există simptome la alte animale. Noi am luat toate măsurile necesare, pentru a limita răspândirea bolii. Avem cumva şi noroc căci satul este mai izolat. Problema cea mai mare o reprezintă animalele sălbatice, în special porcii mistreţi”, a precizat, prefectul de Vaslui, Eduard Popica, cel care conduce Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB).

Potrivit măsurilor luate în cadrul CLCB la începutul acestei săptămâni, toţi administratorii fondurilor de vânătoare au fost obligaţi ca în termen de şapte zile să prezinte câte trei mistreţi (vânaţi pe fondurile respective) Sanitar Veterinare Vaslui, pentru recoltare de probe. Autorităţile încercă astfel să aibă un control al îmbolnăvirilor şi în rândul porcilor mistreţi. De altfel, recomandarea de a prezenta porci mistreţi vânaţi medicilor de la DSV a fost făcută încă din toamna anului trecut. 

Potrivit prefectului de Vaslui, singurii administratori de fond de vânătoare care nu s-au supus recomandărilor din toamnă şi nici măsurilor dispuse în CLCB din 29 iulie a.c. sunt reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, instituţia care coordonează activitatea vânătorească din judeţ.

”Le-am comunicat şi prin email, le-am trimis şi adresă printr-un reprezentant al Cancelariei, însă, cel puţin deocamdată, cei de la AJVPS nu au prezentat la DSV niciun exemplar de porc mistreţ vânat pe fondurile de vânătoare de pe Valea Prutului. Această asociaţie administrează cele mai multe fonduri de vânătoare pe Valea Prutului. Dacă până acum era doar o recomandare de a trimite probe de la DSV, în urma şedinţei CLCB, măsurile luate devin obligatorii, iar încălcarea lor va atrage răspundere penală”, a atenţionat prefectul de Vaslui. 

Din luna octombrie şi până în prezent, administratorii fondului de vânătoare Mistreţul, în circumscripţia căruia intră şi satul Cârja, au prezentat DSV 56 de exemplare de porci mistreţi, iar în urma dispoziţiilor CLCB,de la începutul aceste săptămâni, alte 7 capete.  

Potrivit prefectului de Vaslui, împotriva administratorilor fondurilor de vânătoare care nu vor vâna porci mistreţi pentru a fi analizaţi la DSV se vor formula plângeri penale. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite