FOTO Sute de mii de lei pentru un parc de copii supraevaluat. Vestea a ajuns şi la urechile ministrului Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria municipiului Huşi a investit 600.000 de euro din fondurile Uniunii Europene, echivalentul a 2.597.793 de lei, într-un parc de agrement destinat copiilor de la marginea oraşului. Toate bune şi frumoase până aici, doar preţurile mobilierului sau ale celorlalte investiţii din acest parc ridică mari semne de întrebare.

Spre exemplu, un simplu tobogan a costat cât un autoturism Ford Focus, adică aproximativ 14.000 de euro. Potrivit fişelor de inventar, un tobogan din plastic a fost achiziţionat cu 61.257 de lei, iar o căsuţă cu escaladare cu 20.000 de lei. O simplă căutare pe internet arată însă că un tobogan poate fi cumpărat cu preţuri între 500 şi 2.500 de lei. De exemplu, pe site-ul tobogan.compari.ro, un tobogan similar cu cel de la Huşi, la fel de lung, tot din plastic, dotat în plus cu turnuleţ, ajunge lundeva a 2.300 de lei, adică puţin peste 500 de euro. Cel mai dureros, însă, este faptul că acest parc a fost construit undeva la 5 kilometri depărtare de oraş, iar copiilor le este peste mână să vină să se joace în el.

Scandal în CL

În privinţa spaţiului verde, investiţia a ajuns la 100.000 de euro. Cu aceşti bani ar fi trebuit să fie achiziţionaţi 96 de arbori şi 265 de arbuşti. În realitate, au fost plantaţi doar 73 de arbuşti care, atenţie, au fost achiziţionaţi la preţul de 1.500 de lei fiecare, preţ cu tot cu TVA. Parcul de lux construit lângă oraşul dintre vii i-a determinat pe majoritatea consilierilor locali din municipiul Huşi să nu fie de acord cu trecerea unei părţi din inventarul acestuia în patrimoniul Primăriei. Scandalul a pornit de la faptul că Primăria Huşi vrea să angajeze şi un om care să se ocupe de paza acestui parc, deoarece, spune primarul Ioan Ciupilan, „deja au început să dispară multe de acolo“. Acestă solicitare le-a pus capac consilierilor huşeni care nici nu vor să audă de alte cheltuieli. Interesant este faptul că, cei care s-au arătat cei mai revoltaţi au fost consilierii PDL, aceiaşi care, anul trecut, prin votul lor, au reuşit să treacă în patrimoniul Primăriei cea mai mare parte a inventarului din acest parc.  

„Domnule primar, cum vreţi dumneavoastră să fim de acord cu aceste cheltuieli, dacă parcul acela e o bătaie de joc? Acela e tobogan de 600 de milioane de lei vechi, dom’ primar? Unde sunt arbuştii de 15 milioane bucata, măcar cum îi cheamă, puteţi să ne spuneţi? Vreţi să votăm ceva ce habar nu avem? Uitaţi, vă întrebăm acum, în ultimul ceas, şi nici dumneavoastră nu ne puteţi da un răspuns lămuritor. Cum să votăm asemenea lucruri?“, i-a reproşat edilului, consilierul local Aurel Căciulă.

„Dacă nu veţi vota exerciţiul bugetar pe 2012 şi nu vom putea băga în domeniul public această investiţie, nu putem să angajăm cheltuieli acolo, la parc. Şi se va duce totul pe apa sâmbetei. Nu putem trage curent electric, nu putem folosi apa. Nu avem cum plăti facturile şi, foarte important,  nu avem cum să angajăm un paznic. Se va distruge totul în scurt timp, dacă e lăsată, o asemenea investiţie, fără pază“, le-a transmis primarul Ciupilan consilierilor locali.

Scandalul parcului a ajuns şi la urechile ministrului Liviu Dragnea

Scandalul dintre consilierii locali huşeni şi primarul ioan Ciupilan a ajuns şi la urechile ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Liviu Dragnea, prin intermediul senatorului Nelu Tătaru.  Într-o interpelare adresată în Parlament ministrului, parlamentarul huşean cere un control de la instituţiile statului, printre acestea numărându-se şi Ministerul Justiţiei. „Domnule ministru, cetăţenii pe care îi reprezint ştiu foarte bine şi cât costă un pix, şi cât costă un tobogan de plastic, dar şi câte s-ar fi putut face cu aceşti bani ai UE, dacă s-ar fi dorit cu adevărat. În numele lor aş dori, prin mijloacele de evaluare şi verificare specifice, să îi ajutaţi pe cei din Huşi să afle un răspuns clar în cazul acestior cheltuieli din bani publici. Indiferent dacă este vorba despre bani din bugetul local, din finanţare guvernamentală sau din fonduri europene, este inadmisibil să îi risipim în acest fel“, se arată în scrisoarea trimisă de senatorul Tătaru ministrului Dragnea.

Parcul „Recea“ face parte Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), demarat în 2010, şi este unul din cele patru proiecte pentru care Huşul a primit 61 de milioane de lei. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite