FOTO Eleva care îşi plăteşte naveta la şcoală din icoane şi ouă încondeiate: „Mă fascinează arta populară şi teatrul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Cordun petrece timpul liber în atelier sau la cursuri de teatru
Elena Cordun petrece timpul liber în atelier sau la cursuri de teatru

Elena-Maria Cordun (16 ani), elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Bârlad, olimpică la Meşteşuguri populare în 2015, îşi foloseşte timpul, energia şi talentul pentru a suplini lipsurile materiale.

Elena-Maria Cordun a fost desemnată şefă de clasă chiar din primul an de liceu pentru spiritul organizatoric de care a dat dovadă, este olimpică la Meşteşuguri populare – secţiunea icoane de vatră, face cursuri de teatru şi, mai nou, încondeiază ouă. Satul natal, Trestiana – comuna Griviţa, este sărac în obiceiuri populare şi a descoperit întâmplător dragostea pentru sculptura în lemn şi încondeiatul ouălor.

Elevă în clasa a IX-a, SN, la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bârlad, îşi petrece toată ziua la cursuri, dimineaţa la liceu iar restul orelor până se întunecă la cursuri de teatru şi artă populară. Face naveta şi cei 4 lei de care are nevoie zilnic pentru biletele de autobuz şi-i câştigă singură, economisind fiecare bănuţ câştigat din eforturi proprii.

“Mă fascinează lemnul. Am descoperit pasiunea alături de tatăl meu, care este zugrav de meserie. Pentru casă obişnuia să facă obiecte şi mobilier din lemn şi mă lua alături de el. Am fost vrăjită de arta populară tradiţională, dar cum în satul natal nu sunt tradiţii şi obiceiuri am văzut doar la televizor. Am aflat întâmplător de meşterul Dan Horgan şi am spus că e o ocazie minunată să încerc şi eu. M-am înscris la cursurile lui când eram în clasa a VII-a”, a povestit liceana, pentru “Adevărul”.

elena cordun

Alături de meşterul Dan Horgan a învăţat să facă icoane de vatră. În 2015 a fost unul din cei doi elevi din judeţul Vaslui care a concurat cu acest meşteşul la olimpiada şcolară de meşteşuguri populare şi a obţinut locul II, primul loc fiind ocupat de un coleg cu trei ani mai mare ca ea.

Fiind unul din cei mai conştiincioşi ucenici ai cercului de Meşteşuguri populare, meşterul care o îndrumă a luat-o alături de el la târgurile de profil. A vândut prima icoană de vatră la vârsta “primului buletin”. Una dintre icoanele sculptate de ea a fost cumpărată chiar de o profesoară de la liceul unde învaţă, fiind impresionată de talentul ei.

“Nu am o materie la şcoală care să mă atragă în mod deosebit. Învăţ pentru că trebuie. Mă implic în tot felul de activităţi, sunt casierul clasei, mă pregătesc pentru facultate. Mi-ar fi plăcut să stau la internat, să nu mai fac naveta. Îmi place spiritul de colectivitate. Dar ar fi cam costisitor să plătesc internatul”, a povesti Elena Cordun.

elena cordun

Liceana a descoperit de curând arta încondeierii ouălor şi recunoaşte că nu a fost uşor. De la lucrul în lemn, unde se impune forţă, a trecut la meşteşugul încondeierii fără probleme: “Profesorul m-a spus unui test înainte să accepte să mă înveţe încondeiatul ouălor, ţinând cont că făceam de aproape trei ani icoane de vatră. Mi-a dat să trasez linii paralele pe un ou şi am reuşit fără să ezit. Îmi ia cam patru ore să încondeiez un ou. Pentru meşterul meu, timpul se reduce cam la jumătate. Sunt tehnici anume, e migălos, trebuie timp să se usuce ceara şi vopseaua. Până să particip la cursurile meşterului Dan Horgan nu am mai văzut ou încondeiat decât la televizor”.

Preţul unei icoane pe vatră variază funcţie de dimensiune. Cel mai mult a luat pe o icoană 120 de lei. Banii îi păstrează pentru navetă şi pentru a-şi cumpăra materialele necesare pregătirii pentru Facultatea de Arte, Elena fiind decisă să facă o carieră în artă plastică.



Adolescenta are susţinerea totală a părinţilor dar veniturile acestora sunt reduse. Tatăl lucrează pe şantier în judeţul Galaţi, iar mama este asistent maternal, având în grijă de 7-8 ani o fată care e considerată cel mai nou membru al familiei fără a face vreo diferenţă. “Am doi fraţi mai mari, unul fiind plecat din ţară. Sora mea (n.r. fata luată în asistenţă maternală) e în clasa a X-a şi face şi ea naveta, fiind elevă la Pedagogic”, spune Elena.
 

elena cordun si dan horgan
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite