Episcopul Ignatie al Huşilor: „Unii ne acuză că suntem retrograzi, aproape alergici la nou. Este greşit“
0În slujba Te Deum pentru Anul Nou, oficiată la Catedrala Episcopală din Huşi, Preasfinţitul Episcop Ignatie a vorbit, în cuvântarea adresată celor prezenţi, despre relaţia dintre noutate şi valoare.
Ierarhul Huşilor a subliniat, în cuvântarea sa, că una dintre trăsăturile dominante ale vremurilor noastre este că „am ajuns să credem că tot ceea ce este nou este neapărat şi valoros”.
„Ne bucurăm atunci când ne cumpărăm o haină nouă sau când ne actualizăm gadgeturile. Undeva, în inima noastră, există tendinţa de a ne bucura pentru tot ceea ce este nou. Din păcate, tradiţia şi experienţa umanităţii ne învaţă că nu tot ceea ce este nou are, neapărat, valoare. Din punct de vedere duhovnicesc, un lucru, o situaţie sau o experienţă capătă valoare dacă are şi un conţinut spiritual, dacă ne împlineşte ca oameni.
Oricât am alerga după tot ceea ce numim nou, nu poate să aibă valoare dacă nu ne împlineşte, dacă nu ne împodobeşte lăuntric. Tendinţa vremurilor noastre este să îmbrăţişăm uşor tot ceea ce este noutate. O mişcare socială nouă sau un anume trend, care schimbă datele cu care suntem obişnuiţi, sunt rapid îmbrăţişate, susţinute, argumentate” a afirmat Preasfinţitul Ignatie.
Episcopul Huşilor a răspuns şi celor care acuză Biserica, în ansamblul ei, că ar fi retrogradă şi că este refractară la cea ce este nou. În opinia ierarhului, începutul de an ar trebui să fie un motiv de reflectare profundă.
„Unii ne acuză că suntem retrograzi, că suntem legaţi în mod intrinsec de ceea ce numim, în mod generic, tradiţie, de ceea ce ţine de vechi. Ne acuză că am fi refractari, aproape alergici, la ceea ce este nou. Este total greşit. Noi ne fundamentăm viaţa duhovnicească pe Noul Testament, pe ceea ce Hristos a adus în lumea aceasta. Sfântul Apostol Pavel ne spune să ne înnoim viaţa, din punct de vedere spiritual. Viaţa creştină este o permanentă invitaţie la înnoire. Trebuie să avem în vedere mai ales dimensiunea spirituală, iar toate lucrurile de care ne bucurăm - de tehnologie, de confortul oferit de vremurile de astăzi - capătă valoare dacă încercăm să le dăm un conţinut spiritual. Nu tot ceea ce este nou are, neapărat, şi valoare. Pot fi lucruri noi, ideologii interesante, care să ne atragă, dar, din nefericire, să ne degradeze ca oameni, ca făpturi ale lui Dumnezeu”, a completat Episcopul Huşilor.
Înaltul prelat a insistat asupra faptului că înnoirea vieţii presupune un efort constant şi perseverenţă, cu fapte concrete în viaţa de zi cu zi: „Viaţa în Hristos este o permanentă înnoire, o permanentă invitaţie la nou - ca valoare spirituală. Este greu să ne asumăm o asemenea viaţă. Este mai uşor să ne lăsăm prinşi în iureşul a tot ceea ce ţine de pământesc şi care nu dă sens vieţii. Este mult mai simplu, pentru că nu necesită efort. Lupta pentru înnoirea vieţii presupune foarte multă motivaţie, determinare şi consecvenţă. Ar fi foarte bine să ne facem o analiză a vieţii şi să Îi făgăduim lui Dumnezeu că vom schimba ceva. Dacă avem o ţâţână a sufletului care este ruginită, să o schimbăm. Dacă este ceva în sufletul nostru care zăngăneşte urât şi îi sperie şi pe cei din jur, să scoatem zăngănitura din suflet, să o schimbăm cu ceva care sună frumos, armonios, atât pentru noi, cât şi pentru cei din jur. În general, noi ne urăm în această noapte dintre ani, să fie «un an bun». Nu poate fi un an bun dacă noi nu suntem buni”.
Episcopul Ignatie i-a îndemnat pe credincioşi să ia aminte care au fost experienţele care ne-au ajutat să fim mai buni şi la provocările anului ce tocmai s-a încheiat.
”A fost un an complicat, pentru fiecare dintre noi. Ar trebui să ne uităm şi la partea frumoasă a lucrurilor. Poate am învăţat, fiecare dintre noi, să ne preţuim mai mult unul pe celălalt, poate ne-am dat seama de semnificaţia profundă a unei îmbrăţişări, a unei strângeri de mână - pe care nu le-am mai făcut din motive de siguranţă”, a conchis Ierarhul Huşilor.