Cum au ajuns româncele în top 3 în Europa la operaţii de cezariană, refuzând naşterile naturale. Procentul îi sperie pe medici: „Pacientele pun presiune pe noi”
0
Lipsa de informaţii corecte şi complete, dar şi efectul de turmă, contribuie la decizia viitoarelor mame de a le cere obstetricienilor să intervină prin cezariană pentru a aduce pe lume un nou-născut
Se spune că bărbaţii nu ar putea să treacă prin chinurile facerii şi nu ar supravieţui durerilor atroce pe care le suportă femeile în timpul travaliului şi al naşterii. Frica de aceste dureri le determină pe tot mai multe femei să recurgă la naşterea prin cezariană, naşterea naturală fiind privită ca pe o alternativă inacceptabilă.
Mai mult, există convingerea că nou-născutul este supus mai puţinor riscuri prin cezariană, evitându-se folosirea forcepsului (instrument utilizat pentru extragerea fătului în cazul complicaţiilor la naşterea naturală).
Naşterea naturală trebuie privită ca un proces fiziologic, spun medicii, nu ca pe o traumă care marchează restul vieţii, spun medicii. Avantajele naşterii naturale sunt incomparabil mai multe şi eventualele dezavantaje şi complicaţii sunt mai uşor de rezolvat decât complicaţiile post-cezariană.
Statistic vorbind, aproximativ 35-36% din totalul naşterilor înregistrate în România sunt prin cezariană, faţă de 10-15% cât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. România se situează la acest capitol pe un loc frunaş în Europa, locul III, după Italia (38%) şi Cipru (52%).
„Cu siguranţă naşterea naturală este puţin lipsită de riscuri pentru mamă şi pentru copil. Practic, prin cezariană smulgi copilul din mediul în care a stat nouă luni, se sar etape, şi îl arunci într-un mediu total diferit. Adaptarea poate fi traumatică. Naşterea naturală presupune un efort şi pentru copilaş, astfel, pulmonii se pregătesc pentru viaţă”, a explicat, pentru „Adevărul”, dr. Adina Boca (foto dreapta), medic primar obstetrician.

Medicul citat spune că pregătirea fizică şi psihică a viitoarei mame în cele nouă luni de sarcină este foarte importantă. Aceasta trebuie să cunoască în detaliu tot acest proces, ar fi ideal să fie sfătuite de psihologi nu doar de medicul care urmăreşte sarcina şi, la fel de important, să facă multă mişcare, fie gimnastică Lamaze (metodă de control al durerilor în timpul travaliului prin respiraţie), înot, plimări în aer liber.
„Sper să treacă această modă. Prea uşor se renunţă la naşterea naturală în favoarea cezarienei. Pacientele fac o presiune uriaşă asupra noastră, a medicilor, şi cer să fie operate. Cel mai adesea sunt speriate de durerile naşterii. Sunt soluţii pentru a scăpa de durerile naşterii. Se face anestezia epidurală. Nu le lăsăm să se chinuie. Chiar şi noi am ajuns să ne luăm precauţii şi să intervenim prin cezariană, dacă naşterea nu se declanşează după primele zece ore de travaliu, altfel riscăm să fim acuzaţi că le-am lăsat să se chinuie fără să intervenim. Ca linie generală, femeile preferă să suporte durerile de după cezariană decât cele din timpul travaliului. Deşi naşterea presupune dureri mari, perioada suferinţei e mult mai scurtă faţă de cezariană”, dr. Adina Boca.
De ce NU
În afară de problemele de sănătate ale mamei care impun cezariana (dioptrii forte mari, boli cardiace, un bazin foarte mic în comparaţie cu merimea/greutatea copilului etc) sau prematuritatea fătului ori existenţa unor malformaţii congenitale, naşterea naturală e cea mai sigură cale pentru a aduce pe lume un copil.
Riscurile sunt multiple. Plecând de la anestezie, procedură care suportă riscuri în sine, şi continuând cu durerile post-operatorii (cefalee şi dureri de burtă sau ale opraţiei care se pot întinde şi pe parcursul unei luni), perioada mai lungă de spitalizare, troboze şi infecţii la nivelul plăgii după cezariană, aderenţe la nivelul pelvisului, dureri cronice pe tot restul vieţii, infertilitate (mai rar), riscuri pentru următoarea sarcină (posibilitatea de ruptură placentară şi placenta praevia), endometrioza (dureri la nivelul operaţiei în perioada menstruală). În plus, perioada spitalizării este mai mare, dar şi costurile pe măsură. Altă problemă, lactaţia se declanşează mai greu.
Nou-născutul se adaptează mai greu dacă este născut prin cezariană, poate să iasă cu un grad de suferinţă fetală acută şi, în unele situaţii, poate suferi fracturi de femur sau elongaţii de plex.
„Lumea crede că prin cezariană copilul trebuie să iasă perfect. Dar nu e aşa. Doar atunci când este prematur, are mai puţin de 35 de săptămâni, sau are afecţiuni diagnosticate intrauterin, e mai sigură cezariana. Naşterea naturală trebuie privită ca un proces fiziologic, nu ca pe o traumă”, a completat dr. Boca.
Pro cezariană
Naşterea naturală, dincolo de dureri, comportă anumite riscuri şi neplăceri. Vaginul se dilată şi sunt femei care pierd aspectul pe care l-a avut anterior organul genital. Poate să apară frecvent incontinenţa urinară şi, prin lărgirea vaginului, poate să dispară plăcerea sexuală atât pentru partener, cât şi pentru femeie. Aceste inconveniente pot fi remediate operator prin intervenţii minim invazive (prin comparaţie cu cezariana).
Citeşte şi:
Chiloţii tanga. Cum le îmbolnăveşte pe femei cea mai sexi lenjerie. Medicii explică de ce trebuie purtaţi foarte rar Preferaţi de femei, admiraţi de bărbaţi, chiloţii tanga ascund în spatele “şnuruleţului” pericole reale pentru sănătatea intimă a femeilor. Chiloţii din dantelă sunt la fel de nesănătoşi
Epilată complet sau „tufiş”? Cum le îmbolnăveşte pe femei epilarea totală din zona pubiană - sfaturile medicilor
Într-o societate plină de covenţii, epilarea firelor de păr nedorite de pe corp a ajuns o normalitate pentru femei şi bărbaţi deopotrivă. Pentru cea mai intimă zonă a femeilor, înlăturarea totală a firelor de păr poate cauza probleme de sănătate extrem de grave, după cum susţin specialiştii
Naştere naturală sau prin cezariană? Care modalitate afectează mai mult viaţa sexuală