Cum a furat un operator bancar banii clienţilor timp de opt ani. Jaful discret s-a petrecut într-o localitate din Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din judeţul Vaslui a fost trimit în judecată, fiind acuzat că a delapidat unitatea bancară la care era angajat, furând din depozitele clienţilor sau făcând credite în numele acestora, în valoare de aproape 200.000 de lei.

Funcţionarul bancar a acţionat timp de opt ani, săvârşind în această perioadă nu mai puţin de 188 de infracţiuni, prin care au fost păgubiţi 48 de clienţi. Totul s-a desfăşurat la o unitate bancară cooperatistă din mediul rural, operatorul bancar nefiind verificat de nimeni ani la rând. 

Cimpoeşu Nicuşor a avut calitatea de angajat în funcţia de operator ghişeu bancă la partea civilă Banca Cooperatistă ”Peneş Curcanu” Vaslui, Punctul de lucru Şuletea, din anul 1998 până în anul 2012.

În această calitate, acesta avea ca atribuţii de serviciu, printre altele, efectuarea operaţiunilor de încasări şi de plăţi prin casă, respectarea normelor de acordare de credite membrilor cooperatori persoane fizice şi a normelor de acceptare de depozite la termen.

Cum a fost descoperit ”bancherul” hoţ

Întrucât începând cu anul 2005 a contractat mai multe împrumuturi la diferite unităţi de  creditare şi nu reuşea să achite ratele numai din veniturile sale salariale, Nicuşor Cimpoeşu a luat hotărârea de a efectua diferite operaţiuni bancare, în scopul de a sustrage sume de bani de la clienţii băncii la care era angajat.
Pentru a-şi  pune planul, a efectuat operaţiuni bancare în numele clienţilor băncii fără acordul acestora, a întocmit în fals contracte de împrumut, a încasat sume de bani fără a elibera chitanţe şi fără a le evidenţia în contabilitate, a efectuat lichidări şi desfiinţări de depozite fără consimţământul titularilor acestora şi a efectuat tranzacţii în numele acestora.
În anul 2012, organele de control ale Băncii ”Peneş Curcanu” au efectuat un control la Punctul de lucru Şuletea, ocazie cu care au constat o ”gaură”  de 197. 359, 24 lei.

Credite făcute fără ştirea clienţilor

Potrivit procurorilor, Cimpoeşu a acţionat în perioada 2004 – 2012, prin mai multe modalităţi.
Astfel, a întocmit mai multe contracte  de creditare fictive şi a semnat în numele beneficiarilor acestor sume, pe care ulterior şi le-a însuşit, prejudiciind 8 clienţi. De asemenea a încheiat contracte de împrumut pentru alte sume de bani decât cele solicitate de către membrii băncii şi şi-a însuşit diferenţele astfel create, dar şi a sumelor de bani primite de la titularii contractelor de credit pentru rambursarea creditelor.

”O altă modalitate de săvârşire a infracţiunilor, a constat în însuşirea sumelor de bani din activitatea de constituire şi desfiinţare depozite printr-o varietate de activităţi infracţionale, privind 32 de clienţi ai băncii. Astfel, inculpatul a efectuat tranzacţii în numele clienţilor, prin semnarea în fals în numele beneficiarilor acestor sume, pe înscrisurile contabile, a efectuat lichidări şi desfiinţări de depozite în numele clienţilor, a semnat în fals cererile acestora şi ordinele de plată privind ridicarea sumelor, pe care şi le-a însuşit. De asemenea, a retras de sume de bani din conturile bancare curente în cazul a 8 clienţi ai băncii, pe care ulterior şi le-a însuşit”, a precizat procurorul Andreea Obreja Irinciuc, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad.

Potrivit anchetatorilor, funcţionarul bancar a comis nu mai puţin de 71 de acte materiale de delapidare şi a falsificat 117 înscrisuri oficiale. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Bârlad.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite