Cum a ajuns un cofetar să fie premiat la Vaslui în cadrul unui simpozion dedicat marelui Emil Racoviţă. Invitaţii, lăsaţi cu ochii-n soare de gazda evenimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Mocanu, directorul muzeul din Vaslui, la deschiderea simpozionul internaţional
Ramona Mocanu, directorul muzeul din Vaslui, la deschiderea simpozionul internaţional

Un simpozion internaţional dedicat marelui savant Emil Racoviţă, la care participă mari personalităţi din ţară şi din străinătate, a fost folosit de conducerea Muzeul ”Ştefan cel Mare”, organizatorul evenimentului, pentru a premia un cofetar şi un controversat director de instituţie de asistenţă socială.

Timp de două zile, Muzeul Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui găzduieşte un eveniment cultural de anvergură dedicat savantului Emil Racoviţă, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 150 de ani şi care şi-a petrecut copilăria pe meleagurile vasluiene.

Simpozionul, aflat la cea de-a doua ediţie, a reunit la Vaslui academicieni, profesori univerisitari, directori de mari muzee din ţară, specialişti în speologie, dar şi urmaşi ai cretatorilor navei Belgica, cea care l-a transportat pe savantul Emil Racoviţă în Antarctica. 

Simpozionul a debutat la Muzeul Judeţean, cu vernisajul expoziţiei „Emil Racoviţă-Jurnal fotografic”, ce cuprinde imagini stereoscopice realizate de savant pe parcursul expediţiei „Belgica” în Antarctica şi a călătoriilor de cercetare întreprinse pe coastele Mediteranei.

Ulterior, invitaţii români şi străini au fost invitaţi în Sala ”Ştefan cel Mare” a Consiliului Judeţean Vaslui, pentru deschiderea oficială a simpozionului. După cuvintele de bun venit adresate de oficialităţile judeţului, conducerea Muzeului ”Ştefan cel Mare” a anunţat acordarea unor distincţii personalităţilor invitate, o plachetă omagială şi un album dedicat savantului Emil Racoviţă. 

Directorul Protecţiei Copilului premiat la simpozion 

directoare muzeu vaslui

Pe lângă somităţile care susţin comunicări ştiinţifice despre marele savant român, directorul muzeului din Vaslui, Ramona Mocanu a anunţat premierea a două persoane din zonă care nu au vreo legătură cu domeniul de interes- Emil Racoviţă. Astfel, pe lângă academicieni, speologi, directori de muzee, au primit aceeaşi distincţie şi patroana unei cofetării din judeţul Vaslui, Ela Cazacu, un ciocolatier, dar şi directorul Direcţiei General al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui, despre care directorul Ramona Mocanu a afirmat că ”este alături mereu de muzeu”.

Directorul muzeului a lăsat baltă invitaţii pentru a participa la inaugurarea unei clinici private

După acordarea distincţiilor, directorul Muzeului Judeţean s-a scuzat în faţa invitaţilor, susţinând că va părăsi activitatea, deoarece alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui şi subprefectul judeţului, au nişte urgenţe de rezolvat.

directoare muzeu

În realitate, personalităţile invitate au fost lasate ”pe mâna colegilor” directoarei muzeului, deoarece aceasta a plecat la sfinţirea unei unităţi medicale private. Însoţită de directorul DGASPC Vaslui, Ionel Ştefănică Armeanu, Ramona Mocanu a plecat de la simpozionul al cărei gazdă era pentru a participa la deschiderea oficială şi sfinţirea unei clinici medicale oncologice. Mai bine de trei ore a zăbovit acolo, participând inclusiv la protocolul aferent.

Între timp, invitaţii la simpozion şi-au continuat activitatea prezentând comunicări ştiinţifice de excepţie. Printre aceştia Willy H. Versluys- preşedintele "Belgica Society International IVZW"; Eddy Wouters- directorul de comunicare Belgica Society International IVZW, Oostende, Belgia; Olivier De Schrevel& Charlotte RolinJacquemyns,din Ukkel, Belgia; nepoţii creatorilor navei Belgica, precum şi academician prof. univ. dr.Constantin Toma, de la Facultatea de Biologie, Universitatea ,,Al. Ioan Cuza” Iaşi; conf. univ. dr.Lăcrămioara Carmen Ivănescu, decanul Facultatea de Biologie, al aceleaşi universităţi; dr. Dumitru Murariu membru al Academiei Române, Directorul Institutului de Biologie al Academiei Române,Bucureşti; prof. univ. Ionel Miron, Universitatea „Al Ioan Cuza” Iaşi; prof. univ.dr. Liviu Miron, Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi; Ana-Maria Stan, de la Muzeul  Babeş-Bolyai Cluj, s.a. 

Niciun eveniment la casa sau satul unde a copilărit Racoviţă

Deşi Emil Racoviţă a copilărit în judeţul Vaslui în satul care în prezent îi poartă numele şi unde se află casa memorială a marelui savant, organizatorii simpozionului nu au programat nicio activitate în satul natal. Directorul muzeul a invocat că nu s-a organizat nicio activitate la Casa memorială Emil Racoviţă, întrucât imobilul, monument istoric, de altfel, ”se află în reabilitare”. În realitate, la casa memorială a marelui savant nu se desfăşoară nicio lucrare de reabilitare sau restaurare, existând doar anumite proiecte în vizorul Consiliului Judeţean Vaslui.

Conducerea muzeului a ales să desfăşoare o activitate într-un alt colţ al judeţului, în comuna Ivăneşti, unde elevii vor susţine pentru personalităţile invitate un program artistic la căminul cultural din sat. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite