Bisericile, „abonate“ la bani publici în judeţul sărăciei: lăcaşele de cult au prioritate în faţa şcolilor care stau să se dărâme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bisericile din Bârlad, abonate la bani publici FOTO Adevărul
Bisericile din Bârlad, abonate la bani publici FOTO Adevărul

Lipsa banilor invocată de administraţia PSD a judeţului Vaslui nu se aplică şi atunci când este vorba despre lăcaşele de cult.

Sume importante au fost alocate în an electoral de la bugetul public pentru reparaţii curente la bisericiile din judeţul Vaslui. Startul a fost dat în Bârlad, oraşul cu mai multe biserici decât şcoli. Consilierii locali au aprobat în aprilie suma de 50.000 de lei ce urmează a fi alocată pentru repararea a două biserici, lăcaşe care au primit şi în 2015 sume identice. Una dintre beneficiare este biserica “Sfântul Gheorghe” care va folosi cei 25.000 de lei de la bugetul local pentru a continua proiectul “Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a ansamblului bisericii ortodoxe “Sf. Gheorghe”.

Celălalt lăcaş de cult este situat chiar sub geamul biroului primarului Marin Bunea. Biserica “Adormirii Maricii Domnului - Domneasca” va folosi cei 25.000 de lei din banii publici pentru întocmirea proiectului de reabilitare, lăcaşul de cult fiind ctitorit în 1636 de domnitorul Vasile Lupu.

În 2015 a fost alocată suma de 125.000 de lei bisericilor din municipiul Bârlad, fiind daţi în tranşe. Parte din lucrări erau făcute de firma de construcţii a ex-primarului Constantinescu, edilul al cărui chip "înfrumuseţează" biserica din curtea spitalului. Au primit pe rând, tot câte 25.000 de lei bisericile: „Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Stelian”,  „Sfântul Dumitru”, „Sfântul Andrei”, „Sfinţii Apotoli Petru şi Pavel” şi "Sfântul Gheorghe".

De asemenea, Consiliul Judeţean Vaslui a aprobat suma de 100.000 lei pentru repararea acoperişului Episcopiei Huşilor condusă de Corneliu Bârlădeanu.

Pentru educaţie nu se găsesc bani

Tot la Bârlad, Şcoala de muzică "N. N. Tonita", instituţie care face înaltă perfomanţă, elevii aducând judeţului în fiecare an premii naţionale pentru interpretările la pian, flaut sau vioară, este la un pas de desfiinţare din cauza spaţiilor improprii.

scoala de muzica barald nn tonitza

FOTO: Şcoala de Muzică "N. N. Tonitza"

Unitatea riscă să fie desfiinţată până în vara lui 2016 din cauza condiţiilor insalubre din sălile de curs, clădirea având aproximativ 100 de ani. Peste 200 de copii ar fi afectaţi de această măsură.

Cunoscută pentru rezultatele obţinute la concursuri naţionale, instituţia a intrat în vizorul ARACIP la finele anului trecut şi comisia de evaluare a înaintat un ultimatum. Condiţiile improprii din sălile de curs şi vechimea clădirii în care îşi desfăşoară activitatea au dus instituţia în dizgraţia forurilor superioare. Unitatea funcţionează într-o clădire aflată în patrimoniul naţional, motiv pentru care nu au putut fi efectuate lucrări de reconsolidare, costurile fiind uriaşe şi demersurile anevoioase.

Citeşte şi:

Milostenie bugetară: bani publici pentru lucrările executate de firma fostului primar de Bârlad Titi Constantinescu

FOTO „Sfântul“ nea’ Titi: primarul Bârladului, pictat în biserică

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite