Peste 5000 de severineni i-au întâmpinat în gară pe reprezentanţii Casei Regale care au sosit cu trenul regal
0Frumosul oraş de la Dunăre a prins viaţă luni după-amiază când severinenii cu mic cu mare au venit cu toţii în gara din municipiu pentru a întâmpina aşa cum se cuvine pe Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Maria şi Principele Radu. O prezenţă neaşteptat de mare, de peste 5000 de oameni, care a luat prin surprindere şi pe organizatorii evenimentului.
Se poate spune că a fost evenimentul anului în 2015 în Drobeta Turnu Severin, dacă luăm în calcul numărul foarte mare de severineni care au venit luni după-amiază în gară. După o săptămână rece şi ploioasă, iată că luni după-amiază chiar şi vremea a fost una îmbietoare, razele soarelui întâmpinând parcă cu căldură oaspeţii de seamă. Trenul regal a ajuns în gara din Turnu Severin fix la 15,30, conform programului anunţat, reprezentanţii Casei Regale a României fiind primiţi, conform tradiţiei, cu pâine şi sare. S-a intonat imnul naţional şi imnul regal al României.
Mulţimea de severineni şi căldura cu care au fost primiţi Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Maria şi Principele Radu i-a impresionat pe oaspeţi.
“Este absolut minunat, o primire călduroasă. Am fost atât de mişcaţi, nu ştiu ce să vă spun. Sincer nu am văzut niciodată aşa ceva (…) A fost o zi istorică”, a declarat Principesa Moştenitoare Margareta.
Severinenii au imortalizat momentul, astfel că luni seară conturile de Facebook ale acestora au explodat cu fotografii de la acest eveniment. Au stat ore în şir la coadă pentru a vizita trenul regal, zeci de fotografii fiind postate pe reţelele de socializare.
Oaspeţii s-au întâlnit la Prefectura Mehedinţi cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, după care au fost progamate o vizită la Şcoala Gimnazială Regele Mihai I, la sediul Crucii Roşii Mehedinţi, precum şi o lansare de carte regală (Săvârşin. Detaliul” şi Calendarul Regal 2016), în prezenţa A.S.R. Principele Radu, la Biblioteca I.G.Bibicescu – Casa Pogany.
Trenul regal a ajuns în gara din Turnu Severin
Vizita s-a încheiat cu o întâlnire a Principelui Radu cu reprezentanţii mediului local de afaceri, organizată de Ion Sârbulescu, directorul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare.
Trenul regal, având la bord Familia Regală, va reface traseul Turnu Severin - Bucureşti, pe 1 Decembrie, ca un omagiu adus regelui Carol I, la 150 de ani de la venirea sa în ţară.
Trenul regal va pleca în dimineaţa de 1 decembrie, din Gara Turnu Severin, la ora 8,30, prima oprire urmând să aibă loc în Gara Filiaşi, la ora 10,49. Trenul va opri pentru 10 minute.
A doua oprire va fi la gara din Craiova, la ora 11,40, unde trenul va staţiona pentru 20 de minute. Cu ocazia opririi la Craiova, Familia Regală va vizita o expoziţie amplasată în incinta gării.
Următoarea oprire va avea loc în gara din Slatina, la ora 13,10, unde trenul va sta 10 minute. Urmează oraşul Titu, la ora 16,13, unde trenul va staţiona 12 minute. Ultima oprire a trenului, în ziua de 1 decembrie, va fi la Gara Regală Băneasa, la ora 17,16.
"Este în tradiţia Familiei Regale folosirea călătoriei cu Trenul Regal pentru un scop social, cultural, educaţional sau caritabil. Anul acesta, în urma tragicului incendiu din Capitală, în care un mare număr de tineri şi-au pierdut viaţa sau au fost grav răniţi, Familia Regală a decis să organizeze, pe durata călătoriei cu 'Trenul Aducerii Aminte', un eveniment dedicat strângerii de fonduri. Evenimentul va fi organizat în parteneriat cu companii medicale şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Proiectul medical căruia fondurile îi sunt destinate va fi anunţat în scurt timp", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al regelui Mihai I.
Calea spre modernitate
Severinul se mândreşte cu faptul că regele, prinţul Carol I a descălecat pentru prima dată pe pământ românesc la Turnu Severin. Acest descălecat din 1866, a deschis calea spre modernitate României, spre o epocă fără egal în istoria naţională.
În memoria Severinului Carol I şi instituţia monarhică au un loc cu totul special pentru că regele a revenit de foarte multe ori în Severin şi a revenit cu mare plăcere, deşi oraşul în momentul în care a descălecat aici nu i-a făcut o impresie favorabilă. Nici nu avea cum pentru că oraşul era foarte tânăr, avea numai 20-30 de ani de existenţă, era „o comună”, cum spune el în memorii.
Nu numai prezenţa regelui Carol este puternică în Mehedinţi, dar şi a urmaşilor lui. Regele Ferdinand împreună cu regina Maria au condus-o pe fiica lor, viitoarea regină a Iugoslaviei spre ţara ei de adopţie imediat după primul război mondial, când a preluat această calitate, până la graniţă. După aceea, tânărul rege, regele-copil cum i s-a spus Majestăţii Sale Regelui Mihai, vine în Turnu Severin în 1928.
Vă recomandăm şi:
Carol I a descălecat pentru prima dată pe pământ românesc la Turnu Severin