Peste 180 de învăţători şi educatori din Mehedinţi obligaţi să înveţe
0Cadrele didactice au primit un ultimatum de la reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Învăţătorii şi educatorii care nu vor absolvi o facultate în urmatorii şase ani îşi pot lua adio de la postul pe care îl ocupă. Aşadar, mii de dascăli se văd obligaţi să meargă la facultate, chiar dacă mai au câţiva ani până la pensie. În Mehedinţi, peste 180 de învăţători şi educatori sunt în această situaţie.
Doamna Gina este educator la o grădiniţă din Drobeta Turnu Severin, de mai bine de 30 de ani. A absolvit în tinereţe un liceu pedagogic, iar până acum a predat fără nicio problemă. Prevăzătoare fiind, s-a înscris de trei ani la facultate, în Drobeta Turnu Severin şi acum se felicită pentru decizia pe care a luat-o. Ordinul ministrului care îi avertizează pe dascali să îşi completeze studiile superioare o găseşte în pragul licenţei.
„Liceele pedagogice în vremea mea au avut o altă structură şi pentru vremea respectivă ele erau foarte bune. Dar la ora actuală apar probleme noi datorită progresului societăţii. Trebuie să fiu sinceră şi să recunosc că nu îmi este deloc uşor, dar simt nevoia să fac un efort în plus pentru că datorită metodologiei mai am mulţi ani de stat la catedră”, ne-a spus Gina Mihăilă, unul dintre cei mai respectaţi educatori din Drobeta Turnu Severin.
Într-o lume în continuă schimbare, specialiştii spun că aprofundarea studiilor este obligatorie pentru orice persoană care îşi respectă locul de muncă.
„Societatea evoluează, ştiinţa face progrese, învăţământul la rândul său pe plan intern şi internaţional suportă schimbări importante, cerinţe noi şi trebuie studiile desăvârşite. Altminteri apare acel decalaj enorm între copilul care creşte în faţa calculatorului, care este foarte bine informat şi cadrul dicatic care nu ştie să umble pe calculator”, a precizat lect. univ. dr. Aurel Pera de la Facultatea de Litere a Universităţii Craiova.
Printr-un ordin al ministrului Educaţiei emis în decembrie, dascălii care nu au obţinut încă o diplomă de licenţă au fost avertizaţi că trebuie să îşi aprofundeze studiile, în caz contrar îşi pot lua adio de la sistemul de învăţământ.
„La nivelul judeţului Meheidnţi din cele aproximativ 500 de educatoare, 91 de cadre didactice dintre acestea nu au absolvit până la această dată cursuri superioare de scurtă durată sau studii de liceţă Bologna 1, Bolgna 2. La nivelul învăţământului primar din cele aproximativ 600 de cadre didactice, 95 dintre acestea nu au absolvit până la această dată studii superioare”, a spus inspectorul şcolar Florin Ghiocel de la IŞJ Mehedinţi.
„În acest moment în sistem există funcţia de profesor pentru învăţământul preşcolar şi învăţământul primar, funcţie care poate fi ocupată în baza diplomei de licenţă. Noi avem în sistem acum cadre didactice care au această diplomă de licenţă şi care nu au. Prin această prevedere practic ei trebuie în şase ani de zile să-şi poată continua studiile şi să îndeplinească aceste condiţii pentru a putea ocupa postul”, a declarat Marian Şuţă, inspectorul general şcolar.