Obiceiurile străbune, păstrate cu sfinţenie în satele din nordul Mehedinţiului
0Aţi auzit de seara piţărăilor?! În nordul Mehedinţiului, piţărăii sunt acei colăcei pe care gospodarii satului îi împart colindătorilor în Ajunul Crăciunului.
Potrivit tradiţiei din nordul judeţului Mehedinţi, în zona Baia de Aramă- Nadanova- Mărăşeşti, înainte de pleca în colindat, bătrânii le pun în săcui micuţilor boabe de porumb, pentru ca anul ce va veni să le aducă mult noroc.
Trezite dis de dimineaţă, gospodinele udă pâinea, apoi încing vatra unde vor rumeni colăceii pe care îi vor da în dar colindătorilor de mai târziu.
"Dă colacul şi cârnatul, dacă nu, mă duc la altul!" E strigătul care face să vuiască uliţele satelor de munte din Mehedinţi, în seara de Ajun.
Strânşi de pe toate văile şi colinele, copiii pornesc în colindat pe la casele gospodarilor, care-i primesc cu piţărăi, nuci, mere şi desigur, cu mare bucurie.
Şi, în timp ce copilaşii rostesc frumoasele colinde, bucuroşi de oaspeţi, gazdele ciocnesc o cană cu vin sau cu ţuică.
Apoi, colindători şi gazde, cu toţii aşteaptă naşterea pruncului. Seara se termină cu vestea Naşterii Mântuitorului, pe care tinerii din sat o vor aduce în fiecare casă, într-un colind al bucuriei, primiţi de gazde cu tot ce au pregătit ele mai bun!
Sunt tradiţii păstrate din moşi strămoşi.