Guvernul a achitat corecţiile financiare aplicate Primăriei Turnu Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali întruniţi într-o şedinţă extraordinară FOTO Corina Macavei
Consilierii locali întruniţi într-o şedinţă extraordinară FOTO Corina Macavei

Consilierii locali, întruniţi luni, în cadrul unei şedinţe extraordinare, au votat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Consiliului Local pe anul 2013, după ce Guvernul a hotărât să suporte de la bugetul de stat corecţii aplicate pentru licitaţiile publice, organizate pentru derularea unor proiecte cu fonduri europene.

La nivelul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin, s-au aplicat corecţii financiare de aproape 8 milioane de euro pentru nereguli constatate în modul de atribuire a unor lucrări în cadrul licitaţiilor publice. Practic, primăria a fost nevoită de restituie această sumă uriaşă, ceea ce a condus la blocarea multor investiţii cu fonduri europene pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin. Pentru ca cetăţenii oraşului să nu aibă de suferit din cauza acestor nereguli, Guvernul a hotărât ca aceste corecţii financiare să fie suportate de la bugetul de stat. „Este clar că au fost descoperite nişte deficienţe majore pentru că şi corecţia a fost pe măsură. Totuşi astăzi cred că Guvernul a încercat să repare pe undeva această nedreptate şi au venit nişte bani care pe noi ca şi municipalitate ne vor ajuta întrucât avem de achitat o datorie la CEC, avem o linie de credit şi asta se va vedea în investiţiile care ar trebui să se deruleze, iar acum nu mai sunt”, a spus consilierul local Andrei Stănişoară. „Aceste corecţii se aplică în general la cerinţele şi după standardele europene, Uniunea Europeană finanţează anumite proiecte în toată Uniunea Europeană şi după aceea verifică foarte atent modul cum au fost cheltuiţi banii publici ai Uniunii Europene, adică şi ai noştri. Şi la nivelul Primăriei Drobeta Turnu Severin au fost descoperite câteva nereguli în ceea ce înseamnă atribuirea anumitor contracte, licitaţii publice”, a declarat consilierul local Daniel Cârjan.

Până în prezent, corecţiile financiare dispuse de către Comisia Europeană erau imputate autorităţilor contractante cu solicitarea să fie acoperite de la bugetul local, dar multe consilii judeţene au acţionat în instanţă ministerele care gestionau respectivul program comunitar şi de multe ori au câştigat procesul.

Primarul oraşului, Constantin Gherghe, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Primăria îşi achită datoriile cu aceşti bani, iar o parte vor fi folosiţi pentru investiţii pe domeniul public. „În cursul săptămânii trecute ni s-au rambursat 24.200.000 de lei echivalentul a 5.500.000 de euro, corecţii care fuseseră deja reţinute, bani cu care ne-am achitat linia de credit de la CEC pentru aceste fonduri europene. Urmează să mai primim în jur de 2.500.000 de euro, corecţii preliminare stabilite, bani pe care îi vom folosi începând din această toamnă dacă este posibil, dacă nu din primăvară pentru investiţii pe domeniul public”, a precizat Constantin Gherghe.

În ceea ce priveşte modul cum sunt investiţi aceşti bani, consilierul Daniel Cârjan a declarat că la nivelul primăriei ar trebui întocmită o listă de priorităţi. „La nivelul primăriei ar trebui stabilită o listă de priorităţi, de comun acord cu toate forţele politice şi nu doar 1-2 oameni care cred că le ştiu pe toate să hotărască.  Eu de exemplu nu sunt de acord cu construirea unui sens giratoriu, care costă în jur de 400.000 de euro şi cu banii aceştia aş vrea să se anvelopeze 30-40 de blocuri din municipiul Drobeta Turnu Severin”, a mai spus Daniel Cârjan.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite