Alunecările de teren ameninţă să înghită un sat întreg la Studina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Studina, un drum comunal şi câteva case sunt în pericol de prăbuşire. Din cauza ploilor abudente din ultimele săptămâni, pământul a început să o ia la vale spre disperararea localnicilor, care îşi văd proprietăţile în pericol.

Sătenii urmăresc în fiecare zi să vadă cat a mai avansat dealul care a luat-o la vale şi le pune casele în pericol,  o bătrână de 74 de ani spune cu lacrimi în ochi că nu vrea să îşi abandoneze casa, dar nu are încotro pentru că alunecările de teren au ajuns la casa sa, care este pe punctul de a se prăbuşi.  Alte 24 de case din localitate sunt în pericol din cauza alunecărilor de teren. Dealul, spun sătenii, a luat-o pur şi simplu la vale şi în fiecare zi avansează către gospodăriilor lor.

Eugenia Căruntu era plecată la spital la Turnu Severin, când un vecin a anunţat-o să vină în grabă acasă fiindcă este în mare pericol casa sa.

„Sunt bolnavă, am fost la spital, un vecin m-a sunat că a fost aici când au fugit magazia şi pivniţa la vale  şi mi-a spus să vin să văd dacă mai pot să salvez ceva. Ştiu că e pericol, dar vreau să mor aici, ca bătrânul meu. Am auzit azi-noapte pocnind, făcea poc, iar mai ascultam poc şi m-am sculat şi m-am mutat în altă cameră. S-a dus şi bucătăria, a venit pământul peste ea, mai găteam şi eu vara în ea”, spune cu lacrimi în ochi femeia.

Alte patru familii, învecinate cu Eugenia Căruntu, sunt disperate fiindcă drumul comunal se poate rupe în orice moment, iar alunecarea de teren a ajuns foarte aproape de gospodăriile lor.

„Pericolul este foarte mare, cum s-a dus magazia asta, aşa se vor duce şi casele noastre. Cred că 10 -15 hectare de teren o iau la vale. Ne temem să nu vină malul peste casele noastre, alunecarea de teren este foarte aproape de casa unde locuiesc eu”, se plânge şi Sebastian Dobrescu, un alt localnic din Studina.

„Şi eu pot să mă aştept ca într-o noapte să se ducă şi grajdul şi casa mea că nu mai e mult până se lasă pământul. Alunecarea de teren e mare şi a ajuns aproape, mai e o noapte şi dacă fuge terenul ajunge la mine”, spune speriată şi Mareta Negoiţă.

Din cauza alunecărilor de teren şi fântâna de la care tot satul lua apă a fost distrusă, iar oamenii se gândesc acum cu teamă că la vară vor muri de sete.

„Aici a fost fântână, o viaţă întreagă noi de aici ne-am alimentat şi acum nu mai avem apă. Cine e de vină, noi sau Dumnezeu? În timp de vară noi nu am avut de unde să luăm apă decât de aici”, spune Anica Seleş.

Eforturile Primăriei Şovarna, prea săracă pentru a face faţă unor alunecări de teren, nu pot suplini însă ajutorul pe care aceşti oameni ar trebui să-l primească de la forul judeţean şi instituţiile cu responsabilităţi pe linie de situaţii de urgenţă.

Până acum însă, localnicii nu au văzut decât utilajele Primăriei care pun pietriş pe drumul comunal. Se încearcă în felul acesta, stabilizarea drumului care duce spre casele localnicilor.

„Surparea asta nu e de competenţa noastră. Eu am vorbit cu oamenii, în prima şedinţă de Consiliu Local voi supune spre aprobare consilierilor locali ca oamenii afectaţi să nu mai plătească impozitul pe teren. În altă ordine de ide trebuie să facem o comasare de teren pe un proiect european pentru împăduriri, o drenare cu împăduriri. Asta ar fi singura soluţie. Noi am făcut adresă oficială şi pentru evacuarea primei femei pentru că este într-o situaţie periculoasă. Tot satul e într-o situaţie periculoasă, cred că 25 de case sunt în pericol”, spune primarul comunei Şovarna, Constantin Prundeanu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite