Visul bănăţenilor din România şi Serbia: Să pedaleze pe pista de biciclete de pe dig şi să navigheze pe Bega între Timişoara şi Zrenjanin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pista de biciclete din Timişoara până la graniţa cu Serbia a fost inaugurată în 2015 FOTO Ştefan Both
Pista de biciclete din Timişoara până la graniţa cu Serbia a fost inaugurată în 2015 FOTO Ştefan Both

Timişorenii se plimbă deja de un an pe pista de 37 de kilometri pe digul Begăi şi mai au de aşteptat până să depăşească graniţa cu Serbia, deşi proiectul este gândit să îi ducă până la Zrenjanin.

Pista care începe de la marginea Timişoarei, în aval de Podul Modoş şi merge până la frontiera cu Serbia a devenit unul din locurile preferatele ale amatorilor de pedalat din oraş. Din păcate, toţi spun că şi-ar fi dorit ca traseul să nu se încheie în mijlocul drumului, la graniţă.

 “Pista pentru biciclete de pe digul cananului Bega, cu pornire din Timişoara către Serbia, inaugurată anul trecut, se bucură de foarte multă popularitate în rândul bicicliştilor din Timişoara. Cei mai mulţi dintre biciclişti preferă să meargă în timpul week-end-ului. Am văzut foarte mulţi tineri care merg foarte des pe această pistă. Le recomand să se oprească în apropierea graniţei cu Serbia, pentru a nu primi sancţiuni. Există indicatoare care avertizează cicliştii de acest lucru, dar nu se prea vede. Noi aşteptăm partea sârbească să continue proiectul şi să putem pedala şi prin ţara vecină”, a declarat Romina Faur, reprezentant Verde pentru Biciclete. 

Vestea bună este că se lucrează şi la construcţia pistei pe partea sârbească şi se speră ca în cem mai scurt timp să se poată pedala de la Timişoara la Zrenjanin (Becicherecul Mare, după vechea denumire).
 

Pista de biciclete pe digul Begăi

În partea sârbească, proiectul pistei de cicloturism este ceva mai elaborat. Vecinii noştri vor să facă nu doar pista propriu-zisă, pe malul canalului, ci şi ieşiri către satele din zonă. 

“Aşa cum ştim, partea română a realizat deja acest proiect. Anumite porţiuni au fost deja realizate şi în Serbia, iar de altele urmează să fie făcute în urma unor finanţări europene. Proiectul este în derulare, se lucrează şi la noi. Parte a acestui proiect, un segment nou, este un campus al bicicliştilor. În alte locuri se fac marcaje, pentru că nu vrem să facem doar pista de malul Begăi, ci şi ieşirile în localităţile din jur”, a spus Sanja Petrovici, director al Organizaţiei Turistice Zrenjanin, oraş înfrăţit cu Timişoara.

Zrenjanin

Inedit va fi şi punctul de trecere a frontierei, care se va face după ce sârbii vor termina pista de biciclete: un chioşculeţ unde vor fi legitimaţi bicicliştii.  

La Zrenjanin şi cu vaporul

Când se va deschide graniţa, bicicicliştii vor putean pedala în voie de la Timişoara până la Zrenjanin, cel mai mare oraş din Banatul Sârbesc (75.000 de locuitori), al treilea ca mărime din provincia autonomă Voivodina (după Novi Sad şi Subotica) şi al şaselea oraş din Serbia. 

În paralel se lucrează şi la proiectul de reluare a navigaţiei pe Bega, un alt segment care va lega Timişoara de Zrenjanin.

Aici sârbii stau mai bine decât noi. “Noi lucrăm alături de vecinii noştri români la realizarea navigaţiei pe Bega. Ştim că dacă Bega va deveni navigabilă numărul de turişti care ne vor vizita va creşte exonenţial. Mai corect spus, beneficiile vor pentru ambele părţi. La noi în ţară, Bega este aproape navigabilă. Trebuiesc făcute doar lucrări mai mici. Aici aşteptăm noi partea română să facă posibilă navigaţia”, a mai spus Sanja Petrovici.

"Decebal"a fost lansat pe Bega FOTO Ştefan Both

Cei din Zrenjanin îi aşteaptă pe români şi până la realizarea pistei de biciclete sau a navigaţiei pe Bega. Vor vedea centrul vechi frumos rebilitat (Primăria, Catedrala, Muzeul Naţional, Piaţa Libertăţii, strada Regele Alexandru I), iar printre atracţii este festivalul berii de din luna august, unul din cele mai mari evenimente din Serbia, rezervaţia naturală Carska Bara, recunoscută în Europa sau băile termale Rusanda. 
 

Reluarea navigaţiei pe Bega spre Serbia, este unul din cele mai importante proiecte de pe agenda Consiliului Judeţean Timiş, acsta fiind depuse pentru finanaţarea eruropeană în parteneriat cu Apele Banat şi Apele Voivodina.


Citeşte şi:

FOTO Pedalare din Timişoara până la graniţa cu Serbia. Pista de cicloturism de pe digul Begăi a fost inaugurată oficial

Vapoare între Timişoara şi Serbia, proiectul exotic de 6 milioane de euro. Cum a distrus „războiul rece“ între Dej şi Tito navigaţia înfloritoare pe râul Bega

FOTO Cele mai frumoase rute pentru bicicliştii din Timişoara. Se poate pedala în voie în jurul oraşului, în pădure, pe dealuri şi pe malurile apei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite