Viaţă de tânăr artist, între unicorni roz şi realitate GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Popescu (stânga) şi Alex Baciu au propus „Artceva“ publicului timişorean
Mircea Popescu (stânga) şi Alex Baciu au propus „Artceva“ publicului timişorean

Alex Baciu şi Mircea Popescu sunt doi pictori care s-au afirmat în Timişoara prin muncă şi nonconformism. În Pygmalion, o galerie de artă despre care puţină lume ştie că există, tablourile pictate de tinerii artişti plastici impresionează prin originalitate şi execuţie.

Publicul lor s-a mărit substanţial în urma expoziţiei „Artceva“, din weekend, în care elementele de artă stradală au pătruns pe pânză. Vernisajul expoziţiei a ieşit din canoanele evenimentelor de acest gen.


Numeroşi tineri, mulţi dintre ei nu neapărat devoratori ai picturii contemporane, au venit la manifestarea culturală în weekend, pentru că vizualul s-a împletit cu muzica electronică aflată în grija unui DJ.


Pun preţ pe tablouri


Chiar dacă au avut lucrări prezentate în numeroase ţări, precum Mexic, Polonia, Portugalia, Grecia sau Germania, cei care au expus spun că viaţa presupune şi asigurarea unor venituri stabile, pe care cei doi pictori le obţin de la locurile lor de muncă, precum şi anumite compromisuri, cum ar fi valoarea lucrărilor în funcţie de locul unde sunt expuse. Dacă întrebi în necunoştinţă de cauză ce-i cu „Iepurele de paste“, „Unicornul roz invizibil“ sau cu portretele depersonalizate din picturi, cei doi îţi pot explica, în câteva cuvinte, despre conceptul de zei moderni inventaţi de societatea consumistă sau despre chipul uman ca substitut pentru limbajul global. Este vorba despre teme studiate de pictorii contemporani, şi nu de forme fără fond.

Pictorii Alex Baciu și Mircea Popescu

Vezi aici o GALERIE FOTO cu cei doi artiști și picturile lor


O parte dintre lucrările lor se vând către persoane care le apreciază pur estetic şi nu în urma vreunor analize stilistice aprofundate. Recent, unul dintre tablourile lor a fost aproape să ajungă pe un perete de bar din Timişoara, pentru că patronului i s-a părut că îi va îmbunătăţi localul, însă nu s-a potrivit ca dimensiuni. „Preţurile le stabilim în funcţie de efortul creativ depus pentru lucrare, de materialele folosite, dar şi de galeria unde reuşeşti să expui“, a explicat Alex Baciu. Astfel, un tablou de dimensiuni mai mici poate costa câteva sute de lei, iar lucrări mai complexe, câteva mii.


Veniturile obţinute strict din pictură nu sunt, însă, suficiente pentru asigurarea unui trai decent şi a posibilităţii de a continua munca artistică la un nivel mulţumitor. Drept urmare, Alex Baciu este decorator de interioare, iar Mircea Popescu îi învaţă să picteze pe copiii înscrişi la una dintre grădiniţele private timişorene.


În restul timpului, tinerii se luptă să fie promovaţi, încearcă să educe publicul, bucurându-se chiar şi când expoziţia le este vizitată de copii preşcolari, în ideea că atracţia către artă trebuie să fie cultivată din copilărie. „Trebuie să te autoevaluezi constant ca să determini mereu ce lipsuri ai“, a adăugat şi Mircea Popescu.

Pragmatici
Tinerii lucrează constant la noi proiecte, dar au şi locuri de muncă stabile

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite