UPDATE-FOTO Timişorenii dau note pentru Muzeul de Artă: în opinia unei “comisii politice” nu face doi bani
0Cei care vizitează Palatul Baroc din Piaţa Unirii vor avea ocazia să dea o notă muzeului şi să îşi scrie părerea despre cele văzute, pe un panou special amenajat
Politicul şi-a vârât coada şi la Muzeul de Artă din Timişoara. Marcel Tolcea, directorul instituţiei care funcţionează în Palatul Baroc, a fost “executat politic”, într-o manieră mârşavă. La comanda preşedintelui CJT, pesedistul Tutu Bojin, s-a format o comisie de evaluare a activităţii pe 2012, din care au făcut parte şi doi profesori trimişi de la Bucureşti, care nu au călcat niciodată în muzeul din Timişoara
Comisia a fost alcătuită din Răzvan Hrenoschi (preşedinte), consilierul judeţean Adrian Negoiţă, rectorul Universităţii Naţionale de Artă – Cătălin Bălescu, Ruxandra Demetrescu (Universitatea de Arte Bucureşti) şi profesorii timişoreni Miodrag Milin şi Carol David.
Evaluatorii au acordat nota 5.89, ceea ce înseamnă o activitate foarte proastă, insufiecientă pentru păstrarea funcţiei de director al Muzeului de Artă. Evaluarea s-a făcut pentru activitatea de anul trecut, considerat de specialişti şi oameni de cultură din Timişoara una prodigioasă pentru instituţie.
Diferenţe care bat la ochi
Interesant este că Muzeul de Artă din Timişoara a fost singura instituţie de cultură din subordinea CJT care a avut o activitate “penibilă”, în toate celelalte activitatea a fost de la “excelent în sus”.
Managerul Bibliotecii Judeţene, Tudor Creţu, a primit 9,82, directorul Muzeului Satului Bănăţean, Claudiu Ilaş, 9,76, directorul Muzeului Banatului, Dan Leopod Ciobotariu, 9,57, Ciprian Cipu, directorul Centrului de Cultură şi Artă a obţinut nota 9,97, iar Eva Labadi, de la Teatrul de Merlin a fost notată cu 9.82.
“Cinci membri ai unei comisii de evaluare au zgârmat, timp de aproape 2 ore, în 12 luni de muncă muzeală nu doar a mea, ci a unui colectiv de profesionişti, după care mi-au dat o notă cu multe franjuri: 5,89. Ceea ce înseamnă că activitatea mea/a noastră din anul amintit a fost una penibilă. Nu sunt în postura de a mă autoevalua, dar sunt în postura să spun că Muzeul de Artă a fost în centrul vieţii culturale timişorene şi mă simt ofensat că o comisie fără niciun manager de muzeu, o comisie cu doi bucureşteni speciali aduşi pentru a mă demite, o comisie cu alţi doi afoni vizual (dacă se poate spune aşa) îşi bate joc nu numai de munca noastră, ci şi de buna noastră credinţă şi naivitate!
Din 22 de expoziţii, 15 au fost realizate din buzunarul propriu
În anul 2012 la Muzeul de Artă din Timişoara au fost organizate 22 de expoziţii: una a unui artist român din Suedia, una colectivă din Serbia, una din Germania, una a celui mai important sculptor din Mexic, una din Austria; trei nume mari ale artelor româneşti: Ţuculescu, Romul Nuţiu, Ştefan Bertalan; una despre creaţia marelui arhitect, Horia Creangă, două expoziţii de la Brukental. Au mai avut loc, alături de Salonul Anual al
Artiştilor plastici şi alte expoziţii ale unor artişti timişoreni.
Ca o realizare unică, la nivel naţional, a fost Proiectul de educaţie muzeală Seniori ghizi în Muzeul de Artă Timişoara, coordonat de Marius Cornea, devenit caz de bună practică în progamul european ASLECT. Acest proiect a fost selecţionat de Volonteurope pentru a reprezenta România în raportul anual pe 2012.
“Numai Tuculescu, Nuţiu şi Bertalan să fi fost, şi tot era de ajuns! La banii pe care i-am avut! Sincer, cred că sunt un idiot: în loc să mă fi chivernisit, i-am rugat pe câţiva dintre prietenii şi cunoscuţii mei să mă ajute. Aşa că, din cele 22 de expoziţii, 15 expoziţii au fost organizate fără a cheltui bani publici pentru transport sau asigurări”, a declarat Marcel Tolcea.