Spectacolul naturii cu Ela şi Cris, două berze superbe care şi-au făcut cuib pe o casă din Cărpiniş LIVE VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuibul de barză albă de la Cărpiniş
Cuibul de barză albă de la Cărpiniş

Wildlife România monitorizează 24 de ore din 24 cuibul de barză albă din localitatea Cărpiniş, de lângă Timişoara. Imaginile care surprind viaţa de zi cu zi a berzei sunt transmise pe un portal web, pe Youtube şi pe Facebook.

Wildlife Romania revine cu ineditele transmisii live. De această dată a fost pus sub monitorizare un cuib de berze din localitatea timişeană Cărpiniş. Ela şi Cris – două berze albe, sunt vedetele noului „Big Brother”. După o îndelungat călătorie, aceştia s-au întors recent în cuibul lor din România. Se ştie că o pereche foloseşte mai mulţi ani la rând acelaşi cuib. Unele cuiburi pot atinge o vechime de câteva decenii. Ela şi Cris şi-au construit cuibul pe o casă. 

„Poate părea doar încă o poveste modernă despre o idee clasică: <o imagine face cât o mie de cuvinte>. Dar este mai mult de atât. În primul rând pentru că noi, cei care dezvoltăm acest proiect, am ales ca dincolo de pasiunea noastră pentru redarea în imagini a frumuseţii <sălbăticiunilor>, să comunicăm oamenilor că viaţa acestora trebuie protejată.Şi, noi credem cu tărie asta, ca să poţi proteja eficient pe cineva, trebuie să-l cunoşti cât mai bine. AŞa se face că aici puteţi găsi imagini şi informaţii despre vieţuitoarele României pe care cineva, cândva foarte demult, fiindcă n-a ştiut cum să le diferenţieze de cele care ascultă de om, le-a numit <animale sălbatice> (ca să înţelegi că sintagma asta poate fi îmbunătăţită, e de-ajuns să urmăreşti, de exemplu, imaginile din cuibul berzelor). Pe scurt, suntem convinşi că, pornind de la cnţinutul acestui website, putem dezvolta împreună cu voi proiecte extraordinare pentru protejarea vieţii (sălbatice) din România”, spun cei de la Wildlife Romania. 

Wildlife Romania este un proiect elaborat de Cristian Ilea şi pus în practică de Wild Watch Romania. Asociaţia Wild Watch are ca obiectiv principal dezvoltarea comunicării şi educarea publicului prin intermediul imaginilor filmate şi a fotografiei. “Cuibul de barză albă din Carani” a fost proiectul pilot al secţiunii LIVE din website-ul wildliferomania.com. 

Imaginile care surprind viaţa de zi cu zi a berzei sunt transmise pe un portal wildliferomania.com, pe Youtube şi pe Facebook.

Despre barza albă

Barza albă (Ciconia ciconia) este o pasăre de talie mare, oaspete de vară în România. Se întorc la locurile lor de cuibărit la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie.

Barza albă poate fi recunoscută uşor în zbor: are gâtul şi picioarele întinse, spre deosebire de stârci, la care în zbor gâtul este întotdeauna în formă de „S”. Este una dintre puţinele păsări mute de la noi. Totuşi, produce un clămpănit atunci cand îşi loveste cele două maxilare.

Aria de răspândire a berzei albe cuprinde Europa, Africa de Nord, Vestul Asiei şi o parte din Orientului Mijlociu. În Europa nu o găsim în Marea Britanie, Scandinavia şi Italia. Numărul total al perechilor de berze albe de pe Pământ se situează în jurul cifrei de 160 000. Populaţia speciei a scăzut continuu de la începutul secolului trecut.

Cele mai multe berze albe cuibăresc în Polonia şi sunt peste 40.000 de perechi. În România, berzele preferă în general câmpiile joase şi zonele umede şi mlăştinoase. Hrana este foarte variată şi cuprinde insecte, larve, râme, mamifere mici, amfibieni, şerpi şi şopârle etc.

De obicei cuibul este amplasat într-un loc însorit şi înalt cu vedere asupra zonelor de hrănire. Este construit din crengi, pământ, rădăcini, şi este căptuşit cu iarbă, paie, fân, uneori cu cârpe şi hârtie.

Spre deosebire de mijlocul secolului trecut când cuiburile erau construite numai pe clădiri şi copaci, în zilele noastre, aproximativ 80-90% dintre ele sunt amplasate pe stâlpii de curent şi iluminat stradal.

Femela depune în general 3-4 ouă albe. Atunci când cantitatea necesară de hrană nu poate fi asigurată pentru toţi puii, apare fenomenul de cronism. Adică adulţii aruncă din cuib puiul cel mai mic.

Berzele de la Cărpiniş
Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite