Sculptorul Maxim Dumitraş expune în Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul prezintă la Muzeul de Artă din Piaţa Unirii peste 120 de lucrări, într-o expoziţie cu titlul „Absenţe încercuite“. După ce va rămâne o lună în Timişoara, expoziţia se va muta în Laussane, Elveţia.

PROFIL
Data naşterii: 27.09.1958, Sângeorz-Băi
Studii: Universitatea de artă şi design, Cluj-Napoca
Profesie: Artist plastic

Maxim Dumitraş nu se află pentru prima dată în Timişoara. Din contră, în urmă cu doi ani a luat parte la un proiect ieşit din comun, o tabără de sculptură în lemn, intitulată „La Castel“, care s-a desfăşurat chiar în centrul oraşului. A urmat un alt proiect artistic, de această dată desfăşurat la Gărâna, înaintea celebrului festival de jazz. Sculptorul din Sângeorz-Băi revine în Timişoara pentru a trage linia, la 30 de ani de carieră în artele plastice.

Expoziţia va pleca anul viitor în Laussane, Elveţia. O parte dintre lucrări au mai fost expuse în galeria centrului „Constantin Brâncuşi“, din Chişinău. La Muzeul de Artă din Timişoara, expoziţia artistului Maxim Dumitraş va dura o lună. „Expoziţia pleacă de la ideea de înconjurare a absenţei, a văzduhului, şi locuirea acesteia. Este un bilanţ la 30 de ani de activitate“, a explicat sculptorul.

Vernisajul expoziţiei cu titlul „Absenţe încercuite“ va avea loc în această seară, de la ora 18.00, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii. La eveniment vor participa şi Marcel Tolcea – directorul Muzeului de Artă din Timişoara, alături de criticul de artă Pavel Şuşară. Vernisajul se va încheia cu prezentarea albumului „De la natură la sens“, care surprinde traseul urmat de Maxim Dumitraş în 30 de ani de sculptură.

„Am urmărit tema veşmântului de acum 20 de ani. Între timp am trecut într-un alt ciclu, al verigilor pe care am încercat să-l duc până la epuizare. M-a interesat ce se află în interiorul verigii. De 10 ani lucrez la aceste haiku-uri plastice, absenţe încercuite“, a mai spus sculptorul. Maxim Dumitraş este şi fondatorul Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz-Băi.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce vă poate face o zi mai bună?
Pot fi multe lucruri. Evident, îmi place arta plastică, dar şi arta culinară. De exemplu, am mâncat aici, în Timişoara, o ciorbă de peşte tradiţională într-un restaurant sârbesc. A fost o mâncare extraordinară. Iar la Timişoara mă întorc de fiecare dată cu plăcere, am mulţi prieteni aici.

Ce poate transforma o zi obişnuită într-o zi proastă?
Nu ştiu, în general sunt un tip optimist, pozitiv, încerc să nu mă gândesc la astfel de lucruri.

Ce culori predomină în lucrările dumneavoastră?
Albastrul şi albul!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite