Salariile devin stabile în IT&C, dar a trecut vremea în care angajatorii ofereau sume mari
0Vremurile în care sectoarele IT şi telecomunicaţii erau cele mai bănoase se apropie de final. Angajaţii din cele două domenii nu vor mai avea salarii ieşite din comun pentru că piaţa muncii se va stabiliza.
Domeniile care sunt la cea mai mare căutare, dar şi cele care absorb foarte multă forţă de muncă, IT-ul şi telecomunicaţiile, sunt cele mai curtate de către cei care-şi caută un job.
Interesul este mare datorită salariilor consistente oferite în trecut de companiile care au recrutat personal pentru astfel de activităţi. Din acest motiv foarte mulţi tineri au ales să urmeze cursurile unei facultăţi din zona IT.
Experienţa se plăteşte mai bine
Anii au trecut, însă, şi acum piaţa este invadată de absolvenţi. Unii dintre ei au reuşit să dobândească experienţă în timpul anilor de studiu şi fac acum o concurenţă serioasă specialiştilor care există pe piaţă.
„Nevoia pe piaţă s-a stabilizat într-o oarecare măsură şi cererea a scăzut. E normal să se ajungă la o stabilizare”, a spus Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara. În viitor, doar cei care sunt foarte buni în aceste domenii, cei care au experienţă şi calităţi deosebite, vor ajunge să fie apreciaţi şi plătiţi foarte bine.
„O cantitate mai mare generează o scădere de preţ. La fel este în IT & C. Cu cât sunt mai mulţi doritori, cu atât concurenţa este mai mare şi salariile vor fi mai mici pentru cei fără experienţă”, a spus Gianluca Testa, manager al unei companii în domeniu.
Lipsa experienţei scade salariile
Specialiştii au spus că fenomenul de echilibrare a salariilor în IT&C este provocat de valul uriaş de tineri care caută aceste domenii. În aceste condiţii, numai experienţa şi calităţile speciale fac diferenţa pentru cei care îşi doresc să convingă şefii că merită un salariu mai mare.
„Tot timpul lumea merge unde se oferă mai mulţi bani, însă fiecare trebuie să mărească mai mult capacitatea proprie pentru a fi răsplătit pe măsură”, a continuat Testa.
Pentru că mulţi dintre absolvenţi nu au experienţă practică, angajatorii nu au motive să le ofere salarii prea mari.
Tinerii care intră în companii acceptă acum salariile mai mici pentru a putea avea ocazia să capete experienţă, pentru a putea pretinde mai târziu, că merită mai mult. Specialiştii în recrutare spun că numărul mare de absolvenţi şi nevoia acestora de experienţă permit angajatorilor să facă legea pe piaţă.
„Tinerii acceptă mai puţini bani, ca să-şi facă experienţă, dar strică piaţa. În momentul acela, cei care fac angajări trag de salarii în jos cât pot de mult”, a spus Cristian Orgonaş, analist economic timişorean. ;