Românul care colecţionează recuzita din filmele „Dacii şi romanii”, „Mihai Viteazul” şi „Nemuritorii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Moţ are în colecţie aproximativ 2.000 de obiecte. Nu îi scapă nimic din ce apare pe piaţă, urmăreşte anunţurile pe internet şi cumpără tot ce e pus în vânzare în mediul online.

În cadrul evenimentelor organizate la Timişoara cu ocazia aniversării celor 300 de ani de la victoria trupelor conduse de Eugeniu de Savoya, în Piaţa Unirii a avut loc o inedită expoziţie de arme, veşminte cavalereşti, dispozitive de tortură specifice perioadei medievale. Omul din spatele expoziţiei „Medievalum” este arădeanul Andrei Moţ. Este cunoscut şi ca membru în trupa de muzică veche Lupus Dacus. 

Are în colecţie aproximativ 2.000 de obiecte. Nu îi scapă nimic din ce apare pe piaţă, urmăreşte anunţurile pe internet şi cumpără tot ce e pus în vânzare în mediul online. Printre achiziţiile lui Andrei Moţ se află şi câteva obiecte care au făcut parte din recuzita unor filme celebre, regizate de Sergiu Nicolaescu: „Dacii”, „Mihai Viteazul” şi „Nemuritorii”.

Sunt multe obiecte oarecum cunoscute publicului, care le-a putut vedea în filmele Dacii şi romanii, Mihai

Viteazul şi Nemuritorii. Sunt câteva coifuri foarte bine lucrate, care mi-a luat mult timp să le reabilitez. Erau atât de ruginite încât dacă le vedeai pe stradă nici nu te sinchiseai să le redici. Arătau deplorabil. Au fost pur şi simplu găurite de rugină. Am şi câteva apărători pentru mâini şi picioare. Toate acestea au fost atent realizate după modele originale, respectând amănuntele”, spune Andrei Moţ.

image

Arădeanul a achiziţionat obiectele de pe Internet. „Le-am cumpărat de la cineva din Constanţa. Vânzătorul susţine că le are de la cineva din Bucureşti. Nu l-am întrebat cum a intrat în posesia lor. Nu pot fi catalogate ca bunuri de patromoniu, m-am interesat şi de asta. Dacă suna unul să-mi vândă o brăţară dacică, în secunda doi mergeam la poliţie. Am căutat şi eu filmele pe net, m-am uitat atent la ce apare acolo, sunt identice cu ce am eu. Omul este de încredere, a vândut în mai multe părţi”, a povestit Andrei Moţ. 

image

Costul unui coif din filmele lui Sergiu Nicolaescu se învârte în jurul sumei de 100 de euro. „Depinde de model, de cât este de uzat. Dacă e foarte uzat, poţi să-l iei şi cu 100 de lei. Eu cumpăr tot ce găsesc pe net”, a afirmat colecţionarul.  

Expoziţia "Medievalum"

Expoziţia „Medievalum” a fost prezentată în numeroase locuri din ţară, de la Arad, Timişoara, Sighetul Marmaţiei, până la Sibiu, Oradea sau Bucureşti.

„Medievalum” cuprinde dispozitivă de tortură din epoca medievală, de la cunoscuta ţeapă a lui Vlad Dracul, la ghilotină, spânzurătoare, cuşca de tortură, tronul de tortură plin de ţepi şi jug. 

Sunt în jur de 70 de dispozitive de tortură mari. Dar mai mai am şi categoria dispozitivelor mici: spintecătorul de sâni, furca ereticului, spintecătoarea de carne, gheara pisicii”, a spus Moţ.

image

În expoziţie se mai pot vedea dispozitive de protecţie cavalerească: cămăşi de zale, glugi sau cagule de zale, coifuri, armuri întregi, platoşe, apărătoare pentru mâini şi picioare. Nu lipsesc nici armele medievale de foc: tunuri de asalt cu afet, archebuze. Pe lângă arme de foc, mai sunt arme medievale albe: săbii din diferite zone, halebarde, suliţe, lănci.

Toate sunt replici ale unor obiecte pe care le-am găsit în cărţi şi muzee. Nici măcar muzeele nu au astfel de obiecte veritabile. Vă daţi seama că s-au păstrat puţine. Eu am păstrat orice amănunt pe replicile noastre, am lucrat cu meşteri, tâmplari, fierari. Toate sunt după schiţele mele. Multe am găsit la Muzeul din Bruxelles, pe Internet, pe siteuri de specialitate, în cărţi. Este material adunat în peste 15 ani”, a mai declarat Andrei Moţ.

image

Andrei Moţ are doar 31 de ani, deşi se poate mândri cu o vastă experienţă de viaţă. A fost profesor de limba română, religie şi franceză. Aproape zece ani a ocupat funcţia de director la Casa de Cultură din Curtici. Acum este expert în accesări de fonduri europene. 

image

Trupa de muzică veche Lupus Dacus

Andrei Moţ este unul dintre cei care au înfinţat formaţia de muzică mediavală Lupus Dacus. 

Iniţial s-a numit Grafic şi cântam etno-jazz. Sunt puţine festivaluri de gen, aşa că am cotit-o spre muzică istorică, muzică de film. Medievală, veche. Suntem singura formaţie de muzică veche din România, invitată să cânte la Ateneul Român. Am fost de şapte ori. În 2002 am avut primul concert. În proporţie de 80 la sută sunt compoziţii proprii, dar cântăm şi melodii vechi, pentru că sunt prea frumoase să nu le cântăm”, a explicat Andrei Moţ, care cântă la voce, tobe, diferite instrumente de percuţie, djembe, darbucă, toacă, tulnic, tilincă sau drâmbă. Foloseşte cam 14 instrumente.

Cel care a venit cu ideea de a înfiinţa formaţie este Marcel Sâpcu. Este profesor de clarinet. Cântă la cimpoi medieval, schalmei, blockflute, tulnic, tapan. În trupă mai este soţia lui Marcel, Ana Sâpcu, profesoară de oboi la Liceul de Muzică din Arad. Ea cântă la flueire de diferite tonalităţi, cimpoi medieval, tamburină şi tapan. Cristian Sâpcu, fratele lui Marcel, este profesor de fagot la Liceul de Arte din Arad. A fost 8 ani profesor la Liceul de Muzică din Timişoara. El cântă la chitară bas şi duduc. Este unul din aranjorii şi compozitorii. Îl mai avem pe Petri Turcu, la chitară clasică, electro-acustică şi electrică. El este absolvent al Liceului de Arte din Arad. Mezina formaţiei, are zece ani, este Maria Luisa Sâpcu, vocal, tobe, clarinet”, a mai spus Anderei Moţ.


 

Lupus Dacus se poate dezvolta într-un amplu proiect, care să cuprindă un spectacol de animaţie, jonglerii cu foc, dansuri medievale, lupte. De asemenea, trupa a colaborat cu diverse orchestre filarmonice, printre care şi cu Filarmonica Banatul.



De când s-a înfiinţat trupa a avut sute de concerte în ţară, de la Mangalia la Arad, de la Timişoara la Iaşi şi Suceava, de la Bistriţa la Severin, de la Sighetu Marmaţiei la Sighisoara şi Mediaş sau Sibiu. Dar şi în Cehia (Cetatea Tabor), Ungaria (Budapesta, Szeged, Gyula, Pecs) sau Germania (Kiel, Hamburg).

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite