Restaurarea Monumentului Fidelității din Timișoara. Primăria lucrează la proiect

0
Publicat:

Monumentul „Fidelităţii”, inaugurat în Piaţa Libertăţii - pe atunci piaţa purtând numele de „Prinz Eugen” - în anul 1854, dar mutat în cimitirul din Calea Lipovei în 1934, se află într-o stare avansată de degradare.

Coloana Fidelității în anii 30, în Piața Libertății FOTO arhivă Adevărul
Coloana Fidelității în anii 30, în Piața Libertății FOTO arhivă Adevărul

Bucăţi mari din monumentul Fidelității, înalt de aproape 20 de metri cad din când în când, punându-i în pericol pe cei care vizitează cimitirul Eroilor. Ultima dată s-a prăbuşit unul dintre cele patru elemente de turn, distrugând efectiv placa superioară a unui mormânt din apropiere. Administraţia cimitirului a anunţat autorităţile, iar Poliţia Locală a îngrădit permiterul cu o bandă cu mesajul „Atenţie! Pericol de accidentare!”. Aceasta este starea monumentului mutat în 1934, în cimitirul din Calea Lipovei. Au trecut mai bine zece ani de când Asociația Ariergarda și Societatea Timișoara au început demersurile pentru salvarea lui și reamplasarea în spațiul public.

Este păcat să o ținem în cimitir, mai ales că se deteriorează pe zi ce trece și că este monument de Clasa A. Este o crimă să lași un monument istoric să se distrugă sub ochii tăi, fără să faci nimic. Au fost mai multe idei de a muta monumentul în spațiul public, domnul Robu, care era primar atunci, a spus că în primul rând trebuie să rezolvăm un mic litigiu între noi și comunitatea maghiară, care se opunea mutării acestui monument în spațiul public”, a declarat Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

Monumentul din cimitir FOTO Wikipedia
Monumentul din cimitir FOTO Wikipedia

Comunitatea maghiară nu a dorit amplasarea monumentului în spațiu public

Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu a dorit amplsarea statuii în sensul giratoriu din Piaţa Bălcescu. Comunitatea maghiară locală a protestat, însă, explicând că statuia a fost dăruită orașului de împăratul Francisc Iosif I ca semn al recunoştinţei sale pentru rezistenţa trupelor austriece în timpul Revoluţiei Maghiare din 1848-1849, așadar proiectul a fost oprit.

Casa de Habsburg a reprezentat absolutismul şi tot ce era conservator, în timp ce revoluţionarii maghiari au reprezentat progresul şi liberalismul. Prima dată a câştigat absolutismul din care a avut de suferit şi poporul român. Cei care erau de partea revoluţiei maghiare, Eftimie Murgu şi Nicolae Bălcescu, au avut de suferit (…) Este inoportună mutarea monumentului în spaţiul public în Timişoara, un oraş care se laudă că a fost primul oraş liber, în 1989. Un oraş care se mândreşte cu multiculturalismul şi multietnicitatea lui. Vizavi de aceste valori nu putem face abstracţie indiferent cât timp a trecut. Monumentul austriac reprezenta fidelitatea faţă de un regim în care toţi au avut de suferit, indiferent de naţionalitate”, a argumentat Halasz Ferencz, fostul președinte al UDMR Timiș, într-una din dezbaterile pe această temă.

A fost semnat și un document

Într-un final, UDMR a agreat mutarea monumentului pe esplanada de la intrarea în Parcul Botanic.

Au urmat discuții, cred că un an de zile am avut negocieri cu UDMR-ul, de fapt cu comunitatea maghiară, în cele din urmă, ca un exemplu de bune practici în cadrul unei societăți multietnice, am rezolvat acest conflict. Este o sensibilitate, pentru că e legat de Revoluția din 1848-1849, care pentru comunitatea maghiară înseamnă foarte mult. Aducând argumente pe de o parte și de alta, istorici, arhitecți sau artiști plastici, am ajuns la un compromis. Și anume, ca acest monument să fie amplasat pe esplanada de la intrarea în Parcul Botanic. Am semnat și un document, întreaga negociere a fost mediată de Institutul Intercultural”, a mai spus Florian Mihalcea.

Monumentul din Cimitirul Eroilor FOTO Wikipedia
Monumentul din Cimitirul Eroilor FOTO Wikipedia

Proiectul a fost depus și pe masa noii administrații.

Din nou am venit să expunem în fața noului primar acest proiect, Dominic Fritz știa de el, chiar a fost foarte bine primit, astfel că s-a constituit o comisia care să hotărească textul unei plăci care va fi pus pe acest monument, care să amintească despre Revoluția maghiară și despre justețea acesteia în fața Imperiului Habsburgic. Nu costurile reprezintă problema, dacă dorești să faci ceva, ai o inițiativă, bani se găsesc ulterior”, a adăugat Mihalcea.

Se lucrează la proiect


Unul din cei care au demarat dezbaterile legate de Monumentul Fidelității este și actualul consilier personal al primarului Dominic Fritz, Rudolf Graf. De altfel, Primăria Timișoara a și demarat deja proiectul de restaurare.

"Se lucrează șa proiectul de restaurare a monumentului. După ce va începe restaurara, primarul Dominic Fritz va mai organiza o întâlnire cu cei de la Societatea Timișoara, cu comunitatea maghiară și celelalte asociații care s-au ocupat de acest subiect. Și propunerea primarului va fi mutarea în Parcul Botanic. Este un monument valoros pentru oraș și el trebuie restaurat și repus în spațiu public", a declarat Bogdan Marta, purtător de cuvânt la Primăria Timișoara.

Proiect de restaurare
Proiect de restaurare

"Se află într-o stare de continuă degradare"

Și Direcția Județeană pentru Cultură a trimis numeroase notificări primăriei - proprietara monumentului, legat de starea în care se află. Directorul Sorin Predescu susține că instituția sa va da toate avizele necesare atunci când se va decide mutarea monumentului.

Monumentul Fidelității, cum e cunoscut, se află într-o stare de continuă degradare. E un monument de o valoare artistică mare, care evident începe să devină din ce în ce mai degradată între crucile acelui cimitir. În mod normal el ar trebui plasat într-o zonă în care să poate fi vizitată. Discuțiile au continuat de-a lungul anilor. Deși noi notificăm în fiecare an primăria privind starea acelui monument care-i aparține, n-am văzut o intenție din partea lor, acestea venind mai de grabă din zona opiniei publice și a organizațiilor civice”, a declarat Sorin Predescu.

Monumentul “Fidelităţii” a fost opera arhitectului Josef Kranner şi a fost inaugurat, la Timişoara, în prezenţa împăratului Francisc Iosef I, în anul 1854. Monumentul a luat locul statuii Sfintei Treimi, care a fost mutată atunci în apropierea actualului Hotel Continental.

În urmă cu 88 de ani, Monumentul Fidelității a fost mutat pe considerente ideologice, în cimitir.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite