Petiţie online împotriva unei fântâni muzicale în Parcul Botanic din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semnatarii petiţiei solicită primarului Timişoarei, Nicolae Robu, încetarea procedurilor de realizare a obiectivului “Fântână ornamentală muzicală în Municipiul Timişoara în Parcul Botanic”.

Cei care au semnat petiţia online sunt împotriva realizării unei fântâni muzicale în Parcul Botanic din oraş, motivând că Timişoara nu îşi permite să micşoreze speţiul verde existent, lucrările ar distruge ireversibil vegetaţia şi că în cadrul unui parc botanic, o fântână arteziană vine ca o intervenţie artificială şi nespecifică locului.

Iată explicaţia petiţie online:

“Importanta spaţiilor verzi este de necontestat pentru rolul de îmbunătăţire a calităţii aerului unui oraş, iar în condiţiile în care Timişoara nu respectă nici în acest moment numărul de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor impus prin lege şi de asemenea prin normele europene, considerăm ca fiind inadmisibilă micşorarea celui existent.

Menţionam că Pădurea Verde nu intră în calculul spaţiului verde pe cap de locuitor, nefiind eligibilă nici din punct de vedere al poziţionarii (afară din perimetrul Municipiului Timişoara, conform PUG) şi nici din punct de vedere administrativ (primăria are în administrare o porţiune foarte mică din Pădurea Verde)

Lucrările necesare construrii unei fântâni presupun spargerea şi distrugerea parcului pe zone mai extinse deoarece va fi necesară racordarea la utilităţi, precum şi amplasarea unui bazin parţial îngropat de 30x60 m.
 

Aceste lucrări precum şi necesitatea depozitării materialelor de construcţii pe sit, va duce la distrugerea ireversibilă a vegetaţiei.

Fântânile arteziene au o durată de funcţionare limitată la sezonul cald, în restul anului find secate. Considerăm că aceste fântâni îşi au rolul lor benefic în cadrul unui oraş, şi anume de a umidifica aerul în timpul sezonului cald când aerul este mai uscat, fiind potrivite în mod special în pieţe şi piaţete unde predomina betonul sau pavajul.
 

În cadrul unui parc botanic, o fântână arteziană vine ca o intervenţie artificială şi nespecifică locului, fiind în ultimă instanţă redundantă în condiţiile în care un parc este un biomecanism autosuficient”.

image



Planul Parcului Botanic din Timişoara a fost elaborat de arhitectul Silva Grumeza, în 1966. Între 1986-1990 au fost plantate peste 1.650 de specii de plante, aduse din ţară şi din străinătate. Au fost amenajate pe o suprafaţă de aproape zece hectare mai multe sectoare: ornamantal, flora României, flora Banatului, flora mediteraneene, flora Americii de Nord, flora Asiei, flora tropicală şi plante medicinale.

La intrarea în parc există o fântână arteziană care nu este însă funcţională. Mai există o fântână şi în interiorul parcului, însă nici aceea nu funcţionează. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite