Pandemia i-a îngenunchiat pe patronii de restaurante: Am avut angajaţi care au decis să plece în străinătate. Nu-şi mai puteau întreţine familia FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul patronilor şi angajaţilor din HoReCa din Timişoara FOTO Ş.Both
Protestul patronilor şi angajaţilor din HoReCa din Timişoara FOTO Ş.Both

Angajaţii din domeniul HoReCa din Timişoara au protestat din nou în stradă, nemulţumiţi de măsurile pentru limitarea răpândirii coronavirusului.

Patronii susţin că restaurantele, cafenelele şi hotelurile sunt în pragul falimentului, secotorul de activitate fiind restricţionat de un an fără a exista date statistice ştiinţifice care să arate că oamenii se îmbolnăvesc în aceste unităţi.

GALERIE FOTO

Reprezentanţii HoReCa reclamă şi faptul că procedurile pentru accesarea de granturi de la Guvern au fost foarte greoaie şi că nu au primit încă banii prevăzuţi în ordonanţa privind cei 20 la sută diferenţă din cifra de afaceri.

„Acest sector de activitate este cel mai afectat de pandemie, fiind restricţionat din 14 martie 2020 şi până în prezent. Suntem blocaţi şi aduşi în pragul familemtului, ca urmare a deciziilor autorităţilor, neconfirmate de nicio statitstică ştiinţifică. Promisiunile guvernului ne-au dat încredere, dar deciziile au contrazis şi ne-au lăsat fără nicio speranţă. Credit IMM greu accesat, cu multe restricţii, Măsura 1, două granturi au fost o un fisco total, Măsura 3 grant a ajutat companiile de imobiliare, nicidecum antreprenorii, vauchere de vacanţă anulate, proiectul OUG pentru 20 la sută diferenţă din cifra de afaceri s-a redus de la 2,5 miliarde de lei la 1 miliard de lei. Realitatea este că nu există despăgubiri”, a spus Corina Macri, preşedintele patronatului Ho-Re (Hoteluri şi Restaurante) Timişoara. 

"Avem nişte lămpi UV care distrug virusul"

Patronii şi angajaţii restaurantelor şi cafenelelor din Timişoara solicită Guvernului să onoreze promisiunile făcute anul trecut, de sprijinire a acestui sector grav afectat de restricţiile impuse de pandemia de COVID. 
 

„Cifra de afaceri a scăzut mai mult de jumătate faţă de 2019, momentan supravieţuim cu greu. Avem restaurant cu terasă, dar funcţionăm doar cu spaţiul din exterior. Încercăm să atragem clienţii pe terasă, am achiziţionat şi câteva igluri. Avem nişte lămpi UV care distrug virusul, ar trebui toată lumea să ştie de aceste lămpi. După fiecare clientelă din iglu, timp de zece minute punem în funcţiune lampa, iar spaţiul este sigur pentru următorul client”, a spus unul din patronii care au protestat în Piaţa Unirii. 

Protestul patronilor şi angajaţilor din HoReCa FOTO Ş.Both

„Ne descurcăm foarte greu. Nu aşteptăm decât respectarea promisiunilor din campania electorală. E vorba de cele trei granturi de lucru şi o sumă de 20 la sută care trebuia să acopere diferenţa pierderi cifrei de afaceri din în 2020 faţă de 2019. Suntem la capăt. Vor trebui să închidem ca şi ceilalţi. Nu ai cum să serveşti ciorbă afară pe terasă, în frig, e absolut aiurea. Probabil că o să meargă lumea în mall, unde sunt 40 de persoane pe metru pătrat, acolo nu sunt viruşi. Unde e logica?”, a spus un alt proprietar de restaurant.

"Sunt tragedii pe care nu le vedem"

Testele rapid ar putea să mai salveze din industrie, susţine reprezentatul unei săli de evenimente din Timişoara.

„Ar putea să se facă teste rapide. De exemplu, un grup de 20 de persoane dacă vrea să organizeze un eveniment ar putea să beneficize de o masă, să stea într-un grup dacă s-ar face aceste teste rapide. Ar mai fi o gură de oxigen şi pentru noi cât şi oamenii în general, pentru că deja sunt foarte suparaţi. Socializarea s-a terminat, oamenii suferă şi cred că vom avea probleme mari în viitor. A fost foarte greu în ultimul an. Nici nu pot să vă explic. Am avut angajaţi care şi-au dat seama că nu o să mai pot să-i plătesc, au decis să plece în străinătate, chiar acum în pandemie. Nu-şi mai puteau întreţine familia. Au chirii, rate la bănci...Sunt tragedii pe care nu le vedem. Nu este vorba doar despre noi. Riscăm toţi să ajungem înapoi la sapa de lemn şi de cauciuc. Vor fi pierderi pentru toată lumea”, a declarat omul e afaceri.
 

Protestul patronilor şi angajaţilor din HoReCa FOTO Ş.Both


Situaţia în Timişoara este mult mai gravă pentru industria HoReCa, având în vedere că în oraşul de pe Bega se testează cel mai mult, ca atare şi rata de infectare este mereu ridicată. Ca atare şi restricţiile sunt mai mari decât în altă parte.
 

„Nu ştiu pe ce bază ştiinţifică s-a decis că noi trebuie să fim închişi la o rată de infectare de 3/1.000 de locuitori, nu e corect. Dacă mergem acum în sălile de fitnes, la mall, în magazine, oriunde, vom vedea că nu se păstrează nicio distanţare. Dacă industria noastră ar putea funcţiona măcar la 30 la sută, indiferent de cât e rata aceea de infectare, ar fi bine şi pentru o parte şi pentru alta. Oamenii ar avea locuri de muncă, n-ar fi disperaţi. Se trezesc dimineaţa şi nu au unde să meargă. E groaznic. Încă o problemă. Dacă suntem consideraţi că noi infectăm România, de ce nu suntem printre cei care suntem vaccinaţi primii. Suntem cea mai controlată industrie, suntem la vedere, v-am aşteptat cu atâtea afişe, atâţia dezinfectanţi, şi la intrare şi la ieşire şi la toalete. Nu e corect. Vrem să deschidem! Mai ales că a început vaccinarea”, a afirmat administratorul unui restaurant din Timişoara.

Protestul patronilor şi angajaţilor din HoReCa FOTO Ş.Both

„Primim 75 la sută şomaj tehnic pentru anagajaţi din salariul lor de bază, dar fiecare câştiga mai mult cu bacciş. Nu am dat afară, dar am avut angajaţi care au plecat singuri. Nu au rămas în ţară plecat prin ţară, să rămână aici forţa de muncă, au plecat în străinătate. În 2019 s-au întors mulţi în România sperând că se poate face ceva şi aici. Unul a venit din Anglia, unul din Italia şi unul din Germania. Cunoştiinţele lor le-au spus că merge şi în România. În starea de urgenţă au răbdat, dar după al doilea val de închideri n-au mai rezistat. Au plecat din nouă. Şi aşa duceam lipsă de personal calificat, nu e uşor să fii ospătar”, a mai adăugat patronul. 

Protestul patronilor şi angajaţilor din HoReCa FOTO Ş.Both

Conform patronatului Ho-RE din Timişoara,realitatea la zi este următoarea: peste 120.000 de concedieri, 120.000 de euro pierdere pe locaţie/an, 120.000 de companii în faliment, trei miliarde de euro pierderi în anul 2020.

Vă mai recomandăm:

FOTO Artiştii au ieşit în stradă alături de angajaţii din industria HORECA: Sunt şapte luni de zile de când noi nu avem din ce să trăim, murim de foame

Patronii şi angajaţii restaurantelor, barurilor şi hotelurilor ies din nou în stradă. „Nu distrugeţi antreprenoriatul local şi comunitatea!“

FOTO Patronii de restaurante, terase şi hoteluri îşi strigă durerile. „Meniul zilei: şomaj. La desert servim faliment“ 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite