O șoferiță amendată de ziua ei a dat în judecată Poliția. Se aștepta să primească un tort
0O șoferiță din Timiș, amendată de polițiști chiar de ziua ei, a dat în judecată Poliția cerând anularea procesului verbal de contravenție. Femeia a declarat la proces că în momentul în care a fost oprită a crezut că e o farsă și se aștepta să primească un tort.
Printr-un proces deschis la Judecătoria Deta (Timiș), o șoferiță a contestat un proces verbal de contravenție prin care a fost amendată, printre altele, pentru viteză. La primul termen din proces, instanța a analizat probele de la dosar, constatând că Poliția a depus o înregistrare a momentului de după ce șoferița a fost oprită, dar femeia a fost amendată și pentru viteză, iar la dosar nu există înregistrarea cu aparatul radar.
Femeia care a deschis procesul a arătat că „nu avea cum să fie înregistrată cu aparatul radar pentru că circula cu viteză mică”. În plus, șoferița a declarat în instanță că „chiar a crezut că e o farsă când a oprit-o Poliţia, crezând că urmau să scoată tortul, pentru că era chiar ziua ei în acea zi”. Șoferița a mai declarat la proces că „a crezut că familia sa în complicitate cu cei de la Rutieră i-au făcut o farsă”.
Pentru ca judecătorul să ia decizia în cunoștință de cauză, femeia a cerut Poliției să depună la dosar înregistrarea video și să fie audiată o martoră. La ședința de judecată din 21 decembrie 2023 a fost depusă înregistrarea surprinsă de radar, iar pentru termenul de judecată din 28 martie 2024 a fost stabilită audierea martorei propusă de șoferiță. Este de așteptat ca după termenul din 28 martie 2024, Judecătoria Deta să pronunțe o hotărâre în acest caz.
Șoferița care și-a recuperat permisul prin metoda „nu sunt de acord”
„Adevărul” a relatat în trecut cazul unei șoferițe amendate și lăsate fără permis pentru că a trecut pe roșu care a învins Poliția pentru că, la momentul sancționării, a scris la mențiuni că nu este de acord cu constatările polițistului, iar agentul nu a putut dovedi că are dreptate.
„Tribunalul reţine, pe de o parte, că fapta a fost constatată de către agentul de poliţie în mod direct, iar, pe de altă parte, că încă din momentul întocmirii procesului-verbal petenta a contestat fapta prin obiecţiunile formulate. Tribunalul apreciază că în situaţia în care persoana sancţionată contestă pe loc procesul-verbal, revine agentului constatator obligaţia unui minim probatoriu în susţinerea actului constatator al contravenţiei”, se arată în sentinţa prin care procesul-verbal a fost anulat.
Judecătorii au mai arătat că „în caz contrar, persoana sancţionată se află în imposibilitate absolută de a dovedi o altă situaţie faptică dacă nu este însoţită de o altă persoană care să poată depune mărturie”.
„În cele mai multe situaţii contravenientul se află singur cu agentul constatator, astfel că, dacă acesta contestă fapta reţinută în sarcina sa, se află în imposibilitate absolută de a face dovada contrară susţinerilor reprezentantului organului de control. În consecinţă, tribunalul apreciază că, în condițiile în care petenta a contestat chiar în momentul întocmirii procesului-verbal fapta reţinută în sarcina sa, revenea agentului constatator obligaţia unui probatoriu minim”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Bucureşti, care este definitivă.