Medicii timişoreni vor să facă la Timişoara un centru de salvat vieţi
0Reluarea transplantului este pe lista de priorităţi a medicilor timişoreni care au găsit soluţii pentru ca acest lucru să se întâmple în curând.
Zecile de organe prelevate de la pacienţii din Banat, aflaţi în moarte cerebrală, şi deschiderea bănăţenilor spre salvarea de vieţi fac ca reluarea transplantului renal să fie o variantă pentru dezvoltarea activităţii Spitalului Judeţean Timişoara.
Faptul că prelevarea de organe a devenit o procedură des întâlnită aici este un prim pas spre primirea acreditării pentru reluarea transplantului la Timişoara. Pentru că în oraşul de pe Bega există specialişti pregătiţi şi cu experienţă în transplantul de organe, singurele piedici ce trebuie trecute sunt dotarea şi infrastructura spitalului. „Noi am accesat un proiect de modernizare, care va ajunge la 800.000 de euro. E vorba de o modernizare complexă, inclusiv reţele electrice, instalaţii de gaze medicinale, dotări specifice”, a spus Dorel Săndesc, şeful clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă. Pentru dotări există programe derulate de Ministerul Sănătăţii, care vor face posibil ca transplantul renal să fie reluat în Timişoara chiar într-un an.
Echipa de transplant este pregătită
Transplantul renal nu este o noutate în Timişoara. Acesta a fost posibil în urmă cu câţiva ani. De aceea, medicii timişoreni sunt pregătiţi pentru o astfel de activitate care va face posibilă salvarea multor vieţi. „Avem oameni care au făcut pregătire în domeniul acesta, au şi experienţă în cazul transplantului de rinichi”, a completat Dorel Săndesc.