Legendarul Bob Geldof, concert uluitor la Timişoara. „La concertul din 1982, i-a smuls chipiul unui miliţian şi l-a şutat ca pe o minge de fotbal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bob Geldof la Timişoara
Bob Geldof la Timişoara

A doua ediţie a festivalului Plai s-a desfăşurat sub auspiciul concertului susţinut de Sir Bob Geldorf. Legendarul muzician britanic a urcat pe scena din Muzeul Satului Bănăţean sâmbătă seară, la ora 22.00.

Bob Geldof, un nume uriaş în această lume, o veritabilă legend, a concertat, sâmbătă seara, pe scena festivalului Plai. Bob Geldof este un artist desăvârşit, având în spate peste 40 de ani de muzică. La sfârşitul anilor ‘70 a fost solist al formaţiei rock irlandeze The Boomtown Rats, însă apoi s-a dedicate activismului, fiind omul care a stat în spatele unor concerte caritabile gigantice: cele din seria Live 8, susţinute în ţări din Africa, Europa şi America de Nord. În urma unui asemenea concert, Bob Geldof a reunite Pink Floyd şi The Who pentru concertele caritabile.

Concertul lui Bob Geldof de la Plai a fost senzaţional. Totul a fost la superlativ. Geldof a venit la Timişoara cu trupa sa alcătuită din muzicieni foarte valoroşi şi experientaţi. A dovedit că nu a rămas încremenit în proiecte de nivelul anilor ’80 (nici nu avea cum la ce evenimente fabuloase a pus la cale) sound-ul bandului său fiind unul extreme de modern. Chitara electrică a dat forţă concertului, Bob Geldof a fost neobosit cu chitara sa rece, claviaturistul a dat culoare, basul (Pete Briquette, fostul coleg cu Bob Geldof în The Boomtown Rats) şi toba au sunat bine de tot, iar ca atmosfera să fie întregită pe scenă s-a aflat şi un muzician cu vioară. 

Iar vocea lui Bob Geldof a fost realmente extraordinară. Britanicul nu s-a menajat nicio clipă şi a fost răsplătit cu aplauze furtunoase din partea publicului.

Bob Geldof a revenit în România după concertele susţinute la începutul anilor ’80, la Bucureşti, într-o perioadă în care la noi occidentalismul era interzis! Interesant este că printre cei prezenţi la concertul de la Timişoara s-au aflat şi câteva persoane care au fost şi la concertul din 1982. Printre ei se află şi publicistul şi omul de televiziune Mimo Obradov. Iată ce a postat acesta pe pagina sa de Facebook.

Bob Geldof la Timişoara

“Pe la sfârşitul anilor ’70, secolul fost, în Republica Socialistă România se mai putea mişca ceva dar numai ÎN, nu în AFARĂ. După 1979 Ceauşescu a luat-o razna, unii zic c-a fost cu bune şi rele, dar noi, plebea, le-am simţit doar pe cele rele. Şi hop!, asemenea unui gest divin într-o societate ateistă, ne trezim că vine formaţia The Boomtown Rats din Marea Britanie (aşa era trecut pe afiş) să cânte la Bucureşti. Anul era 1982. Nucleul punk timişorean era conectat, ştia bine cine sunt The Boomtown Rats, ce piese tăioase, cu mesaj şi atitudine, ce muzică eclectică au dar în spirit punk, ce show fac...

Motive multe şi solide s-au adunat ca să lansăm strigarea să plecăm în grabă, în aceeaşi seară, spre Bucureşti cu trenul rapid ce pornea din Gara de Nord la ora 23.11. Am umplut un vagon de clasa a doua. Noroc că era gol. Noi am fost şapte sau opt persoane. Nebuni... Unul, în graba plecării, şi-a uitat aparatul video, cu care s-a întors precipitat de la un chef, pe o bancă din Piaţa Libertăţii. I l-a recuperat dimineaţa un prieten care se trecea pe acolo venind de la acelaşi chef. Altul a uitat să-şi cumpere bilet şi a trebuit să-l ascundem între haine pe grătarul pentru valize din compartiment. A doua zi ne-a cinstit cu bere. Nebuni... La Bucale ne-au întâmpinat prietenii şi am bântuit toată ziua. După amiaza am ajuns la concert. Primul spectacol a început la ora 17, iar al doilea la 19. A doua zi a fost încă un concert. Pentru noi un regal. Doză triplă! Trei concerte cu sala plină. În afară de noi şi încă vreo cincizeci de rătăciţi nici dracu nu ştia de The Boomtown Rats, dar era trupă din Marea Britanie şi asta i-a determinat pe oameni să vină. Era altceva...

image


 

Nu vă povestesc cum a fost acum 36 de ani dar trebuie să recunosc c-am fost atât de impresionat încât, după prima seară după incidentul provocat de Bob Geldof când i-a smuls chipiul unui miliţian din cordonul de pază de sub marginea scenei şi l-a şutat ca pe o minge de fotbal – în uralele publicului – am hotărît să-l întîlnesc. Împreună cu doi tovarăşi de drum şi un prieten bucureştean de la care cumpărasem un disc cu The Mothers Of Invention, ne-am postat la ieşirea din spatele sălii în speranţa că-i vom vedea şi-i vom saluta pe fraţii irlandezi. Era şi Mircea Baniciu acolo. Apar „şobolanii” , strîngeri de mîini, priviri ochi în ochi, mulţumiri... ce mai, au înţeles cît de însetaţi de libertate eram. Unul din ei (Pete Briquette, cred, care a fost alături de Geldof şi în seara de 10.09.2016, la Timişoara) a remarcat discul ce-l ţineam sub braţ. „Oh, Mothers! Ascultaţi discuri din astea?!” Atunci mi-a venit ideea să-i rog să-mi semneze pe copertă. Am găsit un pix ieftin. Semnăturile lor abia se mai disting. Bob Geldof a remarcat: „ It’s a first time that a I sign on a Zappa record!” Ceilalţi au râs. Da, pentru noi, chiar dacă anul era 1982, referinţa încă era The Mothers Of Invention. Ei, în schimb, ştiau că era Frank Zappa.

Pentru noi pe atunci era The Boomtown Rats – trupă punk, new wave, pe a cărei muzică dansam pogo la chefurile punkiste din Plopi, de pe strada Griviţa Roşie sau de la Peciu Nou. Acum ştim că este vorba de Bob Geldof. Sir Bob Geldof. Acum ştie şi el. I don’t mind, I don’t mind, I don’t mind at all! Aşa a început concertul de aseara, la ora 22.01 fix, la scena World Music, la ediţia a XI-a a Festivalului Plai. Fără nicio prezentare, fără regie de scenă şi salutări cordiale. Bob Geldof parcă voia să ne păcălească. Nu-mi pasă, dar nu-mi pasă deloc! În următoarele 106 minute ne-am convins cu toţii că lui Bob Geldof încă îi pasă. Chiar îi pasă mult!”.

image

Să mai amintim că Bob Geldof a fost nominalizat pentru premiul Nobel pentru Pace şi înnobilat de Regina Elisabeta a II-a?!

Plai 2016 se va încheia astăzi. Pe scena Wold Music, de la ora 20.00, vor urca Marinah y Chicuelo, un duo din Catalunia. Marinah a fost vocalista trupei Ojos de Brujo, iar Chicuelo este un chitarist faimos de flamenco din Barcelona.

De la ora 22.00 va începe concertul celor de la Oi Va Voi, un grup de muzicieni evrei stabiliţi în Londra. De mai bine de zece ani, Oi Va Voi au primit etichete precum dance, rock, electronica sau world music, sunetul lor având rădăcini în originile multi-etnice ale membrilor. Ei reuşesc să aducă influenţe evreieşti şi est europene într-o combinaţie unică Oi Va Voi.


Citiţi şi:

Legendarul Bob Geldof revine în România. Era să provoace o revoluţie, la Bucureşti: „Trupa a trântit instrumentele şi a ieşit de pe scenă

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite