Judecătorul Cristi Danileţ: „Tot sistemul ăsta funcţionează cât e uns. Fiecare cunoaşte pe cineva până sus”
0Fostul ministru al Justiţiei, Cristian Diaconescu, şi judecătorul Cristi Danileţ au fost invitaţii primei ediţii a dezbaterilor organizate de Asociaţia pentru Comunicare Vizuală "Video Vest" cu susţinerea organizaţiei Iniţiativa Timişoara.,
Intenţia asociaţiei este ca la aceste evenimente să vină persoane publice care să răspundă la întrebările arzătoare ale societăţii româneşti. Cei doi invitaţi de ieri au încercat să răspundă la întrebarea cum apărăm justiţia de aflată sub asediul politic.
Cristian Diaconescu şi Cristi Danileţ au încercat să răspundă la întrebarea: Cum apărăm justiţia de aflată sub asediul politic.
„Acum 20 de ani, când am intrat în profesie, nu ştiam nimic despre independenţa justiţiei, despre imparţialitatea şi integritatea justiţiei. Erau concepte care nu erau folosite. Acum, la 20 de ani de profesie, văd că judecătorii şi procurorii coboară în stradă, în faţa Tribunalelor, ţipă că se întâmplă ceva. Este trist când magistraţii ies în stradă. Dar şi mai trist este că nu sunt băgaţi în seamă. Nu am ieşit în stradă pentru drepturi salariale, pentru finanţarea justiţiei, ci am ieşit pentru respectarea indepedendenţei justiţiei, să fie lăsată să-şi facă treaba! Tragedia e că acum justiţia nu-şi mai poate face treaba. Ar trebui să vă spun că nu mai avem dosare de la DNA. Nu mai primin de doi ani de zile. Există anumite motive pentru care nu mai avem dosare de corupţie în România”, a spus Cristi Danileţ.
„Rezultatele au început să fie vizibile în 2010”
În urmă cu 14 ani, pe când ministrul Justiţiei era Cristian Diaconescu, urmat de Monica Macovei, s-a redactat cele trei legi care au asigurat aderarea României la Uniunea Europeană. Aceste legi au dus dus la condamnarea multor politicieni şi oameni de afaceri puternici, spune Danileţ.
„Ministrul Diaconescu, urmat de ministrul Macovei, a reuşit să facă un pachet de legi datorită cărora justiţia a început să funcţioneze îndependent. S-a separat justiţia de politic, s-a creat un organism de autoguvernare a justiţiei, CSM-ul, s-au mărit salariile, s-au creat condiţii de stabilitate, iar apoi, logic, am început să ne facem treaba. Rezultatele au început să fie vizibile în 2010, când primii oameni importanţi din stat, primii oameni politici şi oameni de afaceri au început să fie condamnaţi. Culminând cu condamnarea fostului premier, în 2012. Au fost din ce în ce mai multe nume, de pe toate eşicherele politice. Sigur că acest lucru i-a înspăimântat”, a continuat Cristi Danileţ.
„Tot sistemul ăsta funcţionează cât este uns. Fiecare cunoaşte pe cineva până sus”
Judecătorul i-a rugat pe cei prezenţi la eveniment să se pună în pielea politicienilor, a oamenilor puternici, care văd că în jurul lor începe să se destrame o reţea întreagă.
„Ce aţi face? Aţi spune că respectaţi independenţa justiţiei? Mai greu! Încet, încet se prăbuşeşte un întreg sistem de relaţii, cunoştinţe, de oameni care asigurau funţionarea sistemului, doar din cauza unei justiţii eficiente. Am avut nevoie de cele trei legi care asigurau cadrul necesar funcţionării adecvate. Au început să cadă capete importante, de la parlamentari, miniştri, până primari, consilieri locali sau consilieri judeţeni. Judecători corupţi, procurori corupţi, poliţişti corupţi, agenţi din servicii speciale corupţi. Când se destramă o asemenea reţea, nu mai funcţionează. Să vă închipuiţi următorul scenariu: Primarul conduce comisia de licitaţie, vine autostrada, funcţionarii din primării cumpără terenurile la preţuri mici, apoi le dau statului după o dreaptă şi justificată despăgubire... Tot sistemul ăsta funcţionează cât este uns. Fiecare cunoaşte pe cineva până sus. Dacă justiţia începe să extragă cât un primar, cât un consilier, parlamentar, ministru, sistemul se blochează”, afirmă Cristi Danileţ.
„Dacă infractorul are prezumţia de nevinovăţie, eu am prezumţia de abuz de la începutul procesului”
În aceste condiţii, când încep să cadă capete, anumite televiziuni din România îşi intră în atribuţiuni, mai afirmă judecătorul.
„Atunci lumea care se uită la o anumită televiziune află că s-a găsit vinovatul: statul paralel! Mai dau vina pe acoperiţii din justiţie, deşi nimeni nu poate să demonstreze că există un judecător sau procuror acoperit. Am aflat însă că există jurnalişti acoperiţi...Avem sistemul care se gripează pentru că începe să funcţioneze justiţia penală. Cum să nu creeze nemulţumire? UE vrea să vadă luptă împotriva corupţiei, e clar, judecătorii sunt mână în mână cu UE, cu americanii, sunt plătiţi de Soros. E greu să conving lumea că eu îmi fac treaba potrivit legii şi după probele de la dosar. Eu, astăzi, trebuie să demonstrez că nu fac abuzuri. Dacă infractorul are prezumţia de nevinovăţie, eu am prezumţia de abuz de la începutul procesului. Este decredibilizată justiţia. Populaţia nu mai ştia ce să credă, cam patru-cinci milioane cred ce spune la o televiziune”, a spus Cristi Danileţ.
„Ne-am obligat să respectăm MCV-ul. Noi găsim scuze precum suveranitatea, Soros, americanii”
Fostul membru CSM între ianuarie 2011- ianuarie 2017, afirmă că România a semnat Tratatul de aderare la UE cu anumite obligaţii. Acestea nu au fost îndeplinite nici până azi.
„Am aderat la UE în 2007, îndeplinind condiţionalităţi, precum jusiţia să fie lăsată să îşi facă datoria. Astăzi, după 14 ani, ne întoarcem la situaţia dinainte de 2004. Am fost primiţi în UE condiţionaţi. Aveam patru probleme pe care trebuia să le rezolvăm. MCV-ul a fost pentru trei ani. Sunt 14 ani şi MCV-ul nu este ridicat. Ce am semnat prin tratetele internaţionale sunt obligatorii. MCV-ul este unul dintre documentele care au fost produse ca urmare a aderării României la UE. Aşadar, ne-am obligat să respectăm MCV-ul. Noi găsim scuze precum suveranitatea, Soros, americanii etc.”, a adăugat Danileţ.
„Puneţi-vă în papucii politicienilor care văd că justiţia îşi face treaba”
Cristi Danileţ mai spune că populaţia din România, de un an şi jumătate, participă la cursuri intensive de drept. De la Ordonanţa 13 au început să-şi pună întrebări, să caute, să cunoască.
„Lumea se întreabă. Oamenii nu se mai mulţumesc să primească o anumită informaţie, ci încep să gândească. A gândii cu mintea ta e o adevărată virtute în România. din păcate mulţi nu o au. Am văzut însă oameni care au început să participe la acţiuni civice. Trebuie mers mai departe. Eforturile nu sunt în zadar. Dacă nu aţi fi ieşit în stradă, nu ar fi fost atenţionările organismelor internaţionale cu privire la ce se întâmplă în România. Puneţi-vă în papucii politicienilor care văd că justiţia îşi face treaba. Aia pe care au lăsat-o independentă. Brusc justiţia se întoarce împotriva lor. Ce aţi face? V-aţi supune statului de drept, a regulilor că legea e egală pentru toţi? Sau aţi încerca să faceţi ceea ştiţi, că doar legea a fost făcută să fie încălcată, că merge şi aşa...Nu aţi încerca să preluaţi din nou controlul asupra sistemului? Nu aţi inventa subicte false precum Sipa, precum statul paralel, acoperiţii din justiţie, nu aţi folosi asta să decredibilizaţi justiţia, după care veniţi cu o justificare pe o jumătate de pagină că trebuie să modificăm legile justiţiei datorită abuzurilor din ultima vreme”, a explicat Cristi Dănileţ.
„Să nu ne mire faptul că astăzi, ceea ce s-a lăsat liber 14 ani, acum se înrearcă trecerea sub control. Este decapitat DNA-ul. Este decapitat Parchetul general. Credeţi că o să mai vedeţi un procuror vobind liber în România? Credeţi că va mai îndrăzni să ridice careva capul deasupra mulţimii? Toţi judecătorii sunt anchetaţi disciplinar. Suflu uşurat că sunt doar disciplinar, nu şi penal. Avem un sistem în care poliţia unui ministru de Interne va ancheta judecătorii şi procurii. Atenţie, poliţia din cadrul acelei secţii special create, avem inspectori care ne iau postările de pe Facebook şi încep să ne urmărească disciplinar. Avem presă care ne decapitează, ne controlează inclusiv vieţile private...În România cine vrea să fie erou, ajunge martir. Dacă populaţia e resemnată, dacă judecătorii tac, procurorii apleacă capul există pericolul ca acea putere politică să devenă totalotară. Asta e definiţia totalitarismului, vorbim de o singură putere. Confundăm democraţia cu tirania majorităţii. Avem democraţie atât timp cât justiţia este independentă, cât minoritatea este ocrotită, cât drepturile fiecărui individ contează. Dar când vin la televizor şi spun că pe ei i-a ales populaţia, avem o mare problemă. Atâta timp cât ministrul are putere asupra procurorilor, procurorii sunt arme de temut în mâna politicienilor. Şi în momentul acela, judecătorilor le este frică. Pentru că judecătorii sunt urmăriţi de către aceşti procurori”, a punctat Danileţ.
Judecătorul a vorbit şi despre eliberarea infractorilor din penitenciare. Anul trecut au ieşit din închisori peste 9.000 de infractori, iar acum se pregăteşte scoaterea altor 6.000. „I-am lăsat în libertate pe infractori pentru că nu există condiţii de patru stele în penitenciare. Între 60 şi 80 la sută din ei sunt înapoi în peniteciar. Au săvârşit alte fapte. Am avut violatori care după câteva zile au violat studentele din cămin”, a spus Danileţ.
„Numai prin condamnarea definitivă spunem că omul este vinovat sau nu”
Cât despre dificultăţile pe care le întâmpină când vor să înceapă urmărirea penală împotriva unui parlamentar, acesta spune:
„Am văzut că sunt situţii în care procurorii cer aviz de urmărire a unor miniştri sau foşti miniştri pentru fapte comise în urmă cu câţiva ani, şi vin parlamentarii care spun că nu dau avizul pentru că omul e nevinovat. Omul este nevinovat până se dă o hotărâre definitivă de condamnare, asta ştie toată lumea. Eu când îţi cer aviz de urmărire pentru un ministru, eu spun că vreau să deschid procesul, să încep procesul, ca să descopăr dacă omul este vinovat sau nu. Dar tu permite-mi să aplic legea... Mi se spune că nu avem probe suficiente. Dar probele le faci după ce începi urmărirea penală, nu poţi să le faci înainte, sunt ilegale. Oamenii sunt nevinovaţi. Numai prin condamnarea definitivă spunem că omul este vinovat sau nu”, a mai spus judecătorul.
Cristi Dănileţ crede că este răspunederea societăţii civile să lupte pentru independenţa justiţei, iar această luptă nu trebuie să se termine niciodată.
Cristian Diaconescu a fost ministru de experne în Guvernele Boc şi Ungureanu, astfel că ştie bine cât de mult dăunează imaginii României aceste scandaluri.
„Politicul nu are voie să intre în justiţie”
Suntem într-un momet delicat pentru România din punctul de vedere al respectării independenţei justiţiei a spus fostul ministru Cristian Diaconescu, cel care a iniţiat legile justiţiei pe care astăzi politicienii încearcă să le schimbe.
„România este acea ţară cu corupţia endemică care se află într-un moment de convulsi, pentru că societatea se ridică împotriva clasei politice, care încearcă să aducă înapoi politicul în sistemul judiciar. Asta se vede de afară. Întrebarea care ni se adresează este: Ce se întâmplă la voi în ţară? Intern se vede ca o luptă. Cine are dreptate, putem discuta. În mod normal nu ar trebuie să există o luptă, pentru că de funcţionarea normală a unui stat justiţia trebuie să nu aibă nevoie de sprijin sau interferenţă politică. Trebuie să meargă, pur şi simplu. Sunt milioane de oameni care se judecă într-o zi. Sunt câteva mii de judecători şi procurori care se întreabă ce se întâmplă. Un singuru lucru nu trebuie să se întâmple. Politicul nu are voie să intre în justiţie”, a spus Cristian Diaconescu.
Următoarea ediţie a dezbaterilor Iniţiativei Timişoara va avea loc luna viitoare, când invitată va fi jurnalista de investigaţie şi cadru universitar, Emilia Şercan.