FOTO Protest la Timişoara faţă de includerea violului în Legea Medierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii au vrut să arate cât de serioasă este această problemă. FOTO: Vali Silaghi
Protestatarii au vrut să arate cât de serioasă este această problemă. FOTO: Vali Silaghi

Mai multe organizaţii pentru drepturile femeilor consideră că includerea violului în noua Lege a Medierii este o aberaţie, fiind organizate acţiuni de protest la adresa acestui lucru în Timişoara, Cluj şi Bucureşti.

Tinerii din Feminis(T)m, parte a asociaţiei Feminism în România, au organizat vineri, de la ora 17.00, un protest în Piaţa Operei din Timişoara. Organizatorii protestului din oraşul de pe Bega, Cluj şi Bucureşti consideră că prin includerea violului în Legea Medierii se dă un semnal de permisivitate faţă de o faptă penală gravă şi i se creează violatorului condiţii legale pentru a scăpa de pedeapsă. Vineri, 1 februarie 2013, intră în aplicare Legea Medierii. Printre altele, această lege prevede că victima unui viol va fi chemată la o şedinţă de mediere cu agresorul înainte de a ajunge în faţa judecătorului.

Tinerii timişoreni au ieşit în centrul oraşului cu pancarde care acuză dur această includere şi au împărţit câtorva zeci de concetăţeni curioşi texte în care era explicată acţiunea. "În 15 februarie va intra în vigoare ordonanţa care va obliga participarea la şedinţele de informare cu mediatorul, asta înseamnă că victimele vor fi puse faţă în faţă cu agresorul. Nu e normal, nu e vorba de un conflict între două părţi, e vorba de viol, există o victimă şi există un agresor", a spus Teodora Talpeş, reprezentanta asociaţiei Feminis(T)m.

Legea 115 din 2012, numită şi Legea Medierii, a fost iniţiată de deputatul liberal Alina Gorghiu şi prevede ca părţile aflate într-un conflict să fie obligate să treacă prin faţa unui mediator, înainte de a ajunge în instanţă. Obligativitatea se aplică şi în cazul victimei unui viol, care, conform acestei legi, trebuie să încerce să se împace cu agresorul.

Organizatorii au întocmit şi o petiţie online, semnată deja de aproape 2.000 de persoane, lista urmând să fie trimisă Parlamentului, Ministerului Justiţiei şi prim-ministrului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite