FOTO Cum a supravieţuit Regele Mihai în Catedrala Mitropolitană, în timpul comunismului. După Revoluţie a fost împroşcat cu aurolac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portretele din Catedrală au supravieţuit dictaturii comuniste FOTO Ştefan Both
Portretele din Catedrală au supravieţuit dictaturii comuniste FOTO Ştefan Both

La intrarea în Catedrala Mitropolitană din Timişoara se află două portrete ale unor personalităţi trecute la index de regimul comunist: Regele Mihai I şi mitropolitul Vasile Lăzărescu.

Numele Regelui Mihai este pomenic zilnic, în Catedrala Mitropolitană de la Timişoara, aşa cum a anunţat mitropolitul Banatului, imediat după primirea veştiilor legate de starea de sănătate a majestăţii sale. Portretul celui considerat ctitor al catedralei veghează în continuare din locul unde a fost aşezat în 1946, alături de primul mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu. Portretele celor două personalităţi au supravieţuit dictaturii comuniste.

Mai întâi, după exilul regelui, mitropolitul Vasile Lăzărescu a decis să salveze portretul majestăţii sale. 

Se ştie, comuniştii aveau o ură mare pe biserică şi pe rege. Mitropolitul Vasile Lăzărescu a decis atunci să acopere portretul regelui cu sfinţii Trei Ierarhi. În 1961, comuniştii l-au îndepărtat pe Vasile Lăzărescu, primul mitropolit al Banatului. L-au trimis la mănăstirea Sâmbăta mai apoi la Cernica. Atunci, preoţii din catedrală au decis să acopere chipul acestuia cu sfinţii arhangheli Mihail şi Gavril”, a povestit Eugen Goanţă, administratorul Catedralei.

Portretele din Catedrală au supravieţuit dictaturii comuniste FOTO Ştefan Both

Nicolae Corneanu a scos la lumină portretele

Ani de zile ascunse de ochiul rău al dictaturii comuniste în spatele altor imagini, cele două tabouri, au ieşit la lumină după Revoluţia din 1989. Imediat după înlăturarea regimului comunist, mitropolitul Nicolae al Banatului a decis ca tabourile Regelui Mihai şi ale primului mitropolit al Banatului să fie redate vederii. 
 

„Revenirea” regelui în Catedrală, nu a fost privită însă cu ochi buni de unii, iar persoane rămase necunoscute au vandalizat portretul aruncând pe el cu aurolac.

Portretele din Catedrală au supravieţuit dictaturii comuniste FOTO Ştefan Both


Regele era pictat cu coroană pe cap, cu o mantie roşie cu puncte albe. Răufăcătorii au aruncat cu aurolac, pentru că se ştie că după Revoluţie regele nu a fost văzut cu ochi buni de foate mulţi foşti comunişti. S-a făcut o curăţire a portretelor. Regele a fost pictat în haine militare. Lucrarea a făcut-o preoteasa Ana, care locuieşte acum în Italia. I-a lăsat doar faţa iniţială. Portretele au supravieţuit pentru că a fost voia lui Dumnezeu. Aceşti doi bărbaţi chiar merită să fie la loc de cinste. Sunt ctitorii acestei impunătoare catedrale. Între timp, noi ne rugăm pentru sănătatea Regelui Mihai”, a mai spus Eugen Goanţă.


Se pregăteşte restaurarea picturilor


Cele două picturi au nevoie acum de intervenţie de specialitate, iar mitropolitul Ioan al Banatului are în plan o restaurare profesionsită a lucrărilor.

Portretele din Catedrală au supravieţuit dictaturii comuniste FOTO Ştefan Both


„Aceste două picturi aflate în Catedrala Mitropolitană din Timişoara au avut de suferit de-a lungul timpului. Pe timpul comunismului nu erau acceptate cele două persoane, dar după revoluţie înaltpreasfinţia sa mitropolitul Nicolae a reuşit să îi scoată la vedere. Atât majestatea sa, cât şi înaltpreasfinţitul vasile Lăzărescu sunt împreună ctitori la acest monumnt de arhitectură care reprezintă Banatul. Mitropolitul Banatului Ioan Selejan a luat iniţiativa de a pune în valoare cele două picturi printr-o restaurare. Pentru că cei care s-au implicat în construcţia Catedralei Mitropolitane reprezină pentru biserică chipuri care vor rămâne peste timp”, a declarat părintele Zaharia Pereş, consilier al Mitropoliei Banatului. 

Lucrările la construcţia Catedralei Mitropolitane au început în 1936, iar sfinţirea ei a avut loc în 6 octombrie 1946, în prezenţa Regelui Mihai I.
 

Citiţi şi:

Povestea aromânului care a pictat Catedrala Mitropolitană din Timişoara. A lucrat şase ani la interiorul bisericii

FOTO 20 de lucruri inedite despre Catedrala Mitropolitană din Timişoara

Fotografie inedită din anul 1946: Regele Mihai semnează actul sfinţirii Catedralei Mitropolitane din Timişoara


 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite