FOTO Arta dusă la extrem. Un tânăr şi-a înscenat propria înmormântare, altul şi-a băut sângele. „Bunica mi-a făcut cel mai mare cadou că a murit acum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalart

Expoziţia de sculptură „Instalart” de la Timişoara, vernisată joi seara, a avut darul să şocheze publicul venit în număr mare la Casa Artelor.

La subsolul Casei Artelor are loc o veritabilă procesiune funerară, pusă la cale în cadrul evenimentului „Instalart/Sculptură/000”. Un sicriu descoperit, aşezat pe un catafalc, înconjurat de coroane funerare. Pe un televizor rulează imagini înregistrate la înmormântarea unei persoane în vârstă, însoţite de fondul sonor al unei fanfare, care interpretează marşuri funebre. Rulează înmormântarea bunicii artistului arădean Paul, de la Baraka. 

Femeia a fost dusă la groapă cu puţin timp înainte de vernisajul expoziţiei de la Timişoara. De altfel, coroanele aduse la Casa Artelor au fost „împrumutate” chiar de la înmormântarea ei. Personajul din sicriu seamănă lei cu Paul. Este un mulaj realizat după chipul şi asemănarea lui. 
 

„Ideea este că este că am vrut să asist la propria mea înmormântare şi să am un feedback. Să pot să interacţionez cu oamenii. Ăla din sicriu sunt eu. A fost o muncă titanică să fac mulajul. Pe plasmă rulează înmormântarea bunicii mele. Ea mi-a făcut cel mai mare cadou, cumva ironic, pentru că ea a murit cu câteva zile înainte de acest versniaj. Aveam pregătită ideea unui performance, în care eu stau în sicriu, dar cu întâmplarea asta am avut parte de un moment cât se poate de autentic. Am filmat înmormântarea bunicii. Am luat coroanele de pe mormânt, oricum e moartă, nu-i mai pasă de ele”, a declarat Paul, la vernisaj.

Instalart

Interesant este că „personajul” din sicriu are penisul erect la vedere. Artistul explică. „Lucrurile pe care le facem noi au mai multe trimiteri, nu începe de la o singură idee. În urmă cu câteva luni, am cunoscut o persoană care a interacţionat într-un mod destul de negativ cu noi, chiar într-o zonă de asta sexuală. Ne-am dat seama că lucrurile care ne înconjoară pe noi trebuie spuse. E o ironie şi la persoana respectivă. Lucrarea asta nu are un nume, dar ar putea să se numească <Grasele te bagă în mormânt>”, a mai spus Paul.

Instalart

O mie de cranii expuse la subsolul Casei Artelor

Camera cu sicriul este plină cu cranii, la fel şi camera alăturată. Sunt o mie de cranii. Câteva sunt înghesuite şi într-o vitrină frigorifică. Şi acestea sunt mulaje.   

„Iniţial aveam acel frigider, pe care voiam să-l aruncăm. Mihai a venit cu ideea să-l umplem cu ceva. Ulterior s-a dezvoltat ceva atât de complex încât s-a ajuns la lucrarea cu craniile. Eu nu aleg lucrarea. Lucrarea mă alege pe mine. Era o joacă de-a Dumnezeu aici. Am avut un singur craniu, modelat din pământ. Apoi am multiplicat la cinci negative. Astea cinci negative le-am multiplicat în o mie de pozitive. În cele două camere sunt o mie de cranii”, a mai declarat artistul.

Instalart

„Mă interesează atmosfera pe care o transmitem. Mă aştept la o critică negativă, care e foarte bună. Mie îmi place controversa, o caut. Vreau să văd ce o să spună restul lumii. Cu cât o să fie scandalul mai mare, cu atât o să-mi placă mai mult”, a adăugat Paul.

"În istoria artei au existat tot felul de înmormântări"

În prima cameră, pe o masă este aşezat un pahar ce pare să fie cu vin. Pe un monitor apare filmat Mihai care îşi scoate cu o siringă sângele din braţ, apoi începe să bea lichidul dintr-un pahar de vin.

„E o invitaţie pentru marele public de a căuta, de a cerceta, pentru că nu este un eveniment obişnuit. Nu ar trebui să ne oprim la rutina zilei. Ar trebui să vedem dincolo, să avem momente de cugetare. Să căutăm despre artă şi cultură. Există o educaţie a ochiului. Arta contemporană îţi deschide perspective. Aici este o înmormântare cu un dram de ironie, de umor, de sexualitate şi macabru. Toate acestea alcătuiesc o lucrare de artă contemporană. În istoria artei au existat tot felul de înmormântări. Nu e o chestie nouă. Tot ce ne face unici este atmosfera noastră”, a adăugat Mihai, un alt component al trupei Baraka.

Pe lângă Paul şi Mihai, Baraka îl mai are în componenţă şi pe David. Toţi trei studenţi la Facultatea de Arte din Timişoara. 

Instalart

„Instalart/Scultura/000 Inspired by Constructim” se întinde pe toată strada Episcop Augustin Pacha, cât şi la Galeria Pygmalion de la Casa Artelor. Sunt expuse diverse sculpturi şi instalaţii semnate de artiştii Marius Leonte, Cătălin Bătrânu, Eugen Ţibuleac şi Ilien Duţă. 

La vernisajul expoziţiei de joi seara au participat şi primarul Nicolae Robu, alături de viceprimarul Dan Diaconu, dar şi multe personalităţi ale lumii artistice din Timişoara.
 

Expoziţia poate fi văzută până în 27 septembrie.

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite