Foiţe de aur de 24 karate pe „soarele” statuii din Piaţa Unirii GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restauratorul, alături de soarele şi de coroana statuii din Piaţa Unirii. FOTO: Sebastian Tătaru
Restauratorul, alături de soarele şi de coroana statuii din Piaţa Unirii. FOTO: Sebastian Tătaru

Restauratorul Ion Oprescu lucrează la „soarele" Statuii Ciumei într-o încăpere a Muzeului Banatului din Timişoara. În cel mult o lună de zile, Monumentul Sfintei Treimi din Piaţa Unirii, cunoscut şi ca Statuia Ciumei, va fi din nou întreg.

Ansamblul de metal care reprezintă soarele, porumbelul şi coroana imperială, dat jos anul trecut, se află pe mâinile lui Ion Oprescu, cunoscutul restaurator de la Muzeul Banatului.

"În anul 2004 a avut loc un accident nedorit, în urma unei acţiuni de promovare a unei bănci, nacela balonului a lovit cununa de reze, care a fost îndoită. Au fost dislocate şi două puncte de siguranţă, astfel că a devenit un real pericol. În 2011, în urma unui vânt putrnic, cununa de raze s-a înclinat atât de mult încât a fost nevoie de intervenţoa celor de la ISU pentru a fi coborâtă", a declarat Ion Oprescu.



GALERIE FOTO

Ion Oprescu lucrează într-un birou de la Muzeul Banatului

Monumentul a fost aruncat în curtea Muzeului de Artă, iar apoi a fost preluat pe bază de proces verbal şi dus în Laboratorul de Restaurare al Muzeului Banatului. Primăria a finanţat refacerea cununii de raze, iar cu ajutorul logistic de la ADP urmează să fie montată în câteva săptămâni.

Restaurat în urmă cu 18 ani

Ansamblul de metal nu este cel original. Cel din 1740 se află depozitat la Muzeul Banatului. Restauratorul de atunci a fost tot Ion Oprescu. "Îmi amintesc că în 1994 arăta groaznic. Atunci am lucrat opt luni de zile, după ce am primit o finanţare de la o bancă din Germania şi de la Muzeul Federal de Restaurare din Viena. Dacă îmi aduc bine aminte a costat 50.000 de mărci. Atunci a fost înlocuită raza soarelui şi porumbelul, pentru că cea veche era mâncată toată", a declarat Ion Oprescu, cel care a restaurat şi statuia Fecioarei Maria, care a fost vandalizată .

Pentru refacerea razei, Ion Oprescu foloseşte foiţe de aur de 22 de carate. Numai aceste foiţe au costat 7.000 de lei. Coroana este încă cea originală, pe ea fiind şi acum într-o stare impecabilă foiţele de aur din 1740.

Statuia Sfintei Treimi este realizată după tipologia coloanelor ciumei, răspândite în epoca barocului în întregul spațiu sud-german, boem și maghiar. Statuia amintește de încetarea epidemiei de ciumă care devastase întreg Banatul, între 1731 și 1738. În timpul epidemiei, numai la Timișoara și-au pierdut viața peste 1.300 de bolnavi de ciumă.

Piatra de fundație a acestui monument a fost pusă la 23 noiembrie 1740 de consilierul administrației locale de pe atunci, Johann Anton Deschan von Hannsen, inițiatorul realizării monumentului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite