Femeile de la ţară, învăţate să devină afaceriste peste noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cursurile „Femeia antreprenor în rural” au participat 111 de persoane din Timiş. Prima femeie care a demarat o afecere după cursuri este Kiss Eniko, din comuna Tormac. Aceasta a deschis un magazin alimentar.

Un proiect cu finanţare europeană le-a oferit posibilitatea femeilor din mediul rural să înveţe să îşi facă o afacere. Totul a început cu un curs de calculatoare, în 16 judeţe din toată ţara. Apoi s-a trecut la programul „Femeia antreprenor în rural”, unde reprezentantele sexului slab au fost iniţiate cum să demareze o afacere. În judeţul Timiş, cursurile s-au ţinut în cinci comune: Libling, Ghilad, Tormac, Gera şi Bârna. 


În cele 40 de cursuri, femeile au învăţat cum să-şi aleagă o mică afacere locală, în funcţie de piaţă şi resurse. Au fost învăţate cum să facă un plan de afaceri, acesta fiind şi proba practică pentru diplomă”, a declarat Liana Hajek, coordinator pe zona Timiş al programului „Femeia antreprenor în rural”.  Femeile de la ţară s-au văzut patroane la centre de îngrijire copii şi bătrâni, la firme cu aranjamente florale, coafură, întreţinere corporală sau organizatori de evenimente.


Foarte multe şi-au dorit să îşi deschidă o afacere cu prăjituri sau produse realizate în casă, dorind să devină furnizori pentru supermarketurile din oraşele mari. „Ele ştiu acum să îşi caute produsul sau serviciul, ştiu să facă bugetul de venituri şi cheltuieli, să facă un plan de marketing”, a mai spus Hajek.
Multe dintre ele au avut de trecut o serie de probleme legate de mentalitatea şi preconcepţii. Majoritatea au lucrat în gospodăriile proprii, iar bărbaţii sau soacrele au încercat să le îngrădească, neputând să accepte ideea că femeia poate să devină afaceristă.


Din vânzătoare, patroană


Nu aveau încredere în forţele proprii. La ţară este cu totul altă mentalitate decât la oraş. E o altă lume. Femeile sunt influenţate de mediu şi sunt descurajate. Pentru mulţi, femeia trebuie să se ocupe de casă, să gătească pentru soţ şi să dea de mâncare la animale”, a mai declarat Liana Hajek.Principala problemă în demararea unei afaceri este cea financiară, astfel că pe timp de criză cu greu se înhamă femeile la muncă. Prima femeie care a demarat o afecere în Timiş este Kiss Eniko, din comuna Tormac. Aceasta şi-a deschis un mic magazine alimentar. „Am învăţat foarte multe la curs. Nu am stat pe gânduri, am zis că trebuie să fac ceva. În comună mai sunt şapte magazine, dar eu am preţuri mai mici, încerc să ofer şi altă marfă şi sper să meargă bine. Am avut noroc că fratele meu a avut această casă aşa că nu trebuie să plătesc chirie”, a declarat Kiss Eniko, care a lucrat în trecut ca profesoară de limba franceză şi chiar vânzătoare la unul din magazinele din sat. 


O altă colegă de la curs, Doina Pârvulescu, vrea să deschidă o langoşerie. „Deocamdată trebuie pusă la punct încăperea pentru a corespunde normalor europene. Apoi trebuie şi bani. Cred că langoşeria este o afacere bună, mai ales că o sa fie în centru, unde este şi şcoala, şi piaţa”, a declarat Doina Pârvulescu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite