Educaţia picilor este o afacere atractivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Educatoarele de la privat au în grijă maximum 12 copii
Educatoarele de la privat au în grijă maximum 12 copii

Criza de locuri pentru prichindei la grădiniţele de stat ţine privaţii pe linia de plutire. Părinţii copiilor sunt atraşi de condiţiile bune de la privat, chiar dacă tarifele acestora sunt mari.

Reţeaua de învăţământ privat pentru preşcolari din Vestul ţării s-a extins rapid în ultimii ani. „S-au deschis foarte multe în ultima perioadă şi, în Timişoara, numărul lor este în continuă creştere. Sunt oameni care vin la mine cu cereri ca să deschidă noi grădiniţe şi anul viitor”, a spus Vasile Miclăuş, inspector la Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. În capitala Banatului există deja 20 de astfel de grădiniţe. Acelaşi trend a fost observat şi în Arad, unde la ora actuală funcţionează opt unităţi private.

„În ultimii ani, părinţii preferă să îşi înscrie copiii la grădiniţe particulare. Cred că îi atrage că se predă o limbă străină. Apoi programul este mult mai lejer, spre deosebire de grădiniţele de stat”, spune coordonatorul unei grădiniţe particulare, Mioara Dobrota. În Reşiţa există doar un centru privat pentru preşcolari, în timp ce în judeţul Hunedoara există cinci grădiniţe particulare. Patronii acestora susţin că afacerea merge la limita cotei de avarie din cauza serviciilor scumpe, a criteriilor dure de obţinere a autorizaţiilor şi a investiţiei mari.

Oferte pe placul tuturor

Părinţii sunt totuşi atraşi de atenţia pe care micuţii lor o primesc la grădiniţele private şi de opţiunile educative pe care aceste centre le oferă. De la medic pediatru, până la profesor de muzică, managerii unităţilor private s-au ocupat să asigure servicii excelente pentru micuţi.

„Avem sală de sport, dar şi miniteren de fotbal, de baschet şi de tenis şi vom avea şi bazin de înot”, a explicat Gabriella Pavel, directoarea unei grădiniţe din Timişoara. Cei care există pe piaţă de mai mult timp îşi îmbogăţesc ofertele cu abordări educative inedite. „Încercăm să trecem pe reciclare, să devenim grădiniţa micilor ecologişti”, a explicat Mariana Terescu, directorul adjunct al unei grădiniţe. Mai mult, în lipsa locurilor la creşe, unele unităţi private oferă părinţilor posibilitatea să-şi înscrie prichindeii care au împlinit doi ani. „Avem activităţi adaptate şi simplificate pentru ei”, a spus Iasmina Ilie, director al unei grădiniţe private din Timişoara.

Cât costă răsfăţul


Tarifele practicate de grădiniţele particulare variază în funcţie de opţionalele alese de părinţi, dar şi de oraşul în care acestea funcţionează. Dacă la Timişoara cea mai ieftină variantă oferită de grădiniţele private costă 150 de euro, şi la Reşiţa aproape 200 de euro, în Hunedoara tarifele au fost adaptate pieţei. Pentru 500 de lei micuţii beneficiază de masă, activităţi creative şi ore de limba engleză. În  Arad, există grădiniţe care nu taxează decât 100 de euro pentru copil, lunar.

Mercurialul bonelor

O alternativă la grădiniţele private pentru părinţii care au ratat înscrierile la grădiniţele de stat şi nu au cu cine să-şi lase picii, sunt bonele. În regiunea de Vest funcţionează prea puţine agenţii prin care dădacele pot fi găsite. Cu toate acestea, anunţurile la mica publicitate pot fi utile. O bonă cu pregătire în psihologie sau psihopedagogie care face şi menaj, diverse comisioane, dar şi găteşte va fi plătită chiar şi cu 1.200 de lei lunar în Timişoara.

La Arad, o studentă babysitter sau o pensionară dădacă poate fi contractată şi cu 300 de lei lunar, pentru a sta cu micuţii în timpul în care părinţii sunt la muncă. Hunedorenii plătesc între 600 şi 800 de lei pe lună pentru o femeie în grija căreia să-şi lase casa şi copilul.  Tarifele diferă în funcţie de calificarea bonelor şi serviciile prestate. Tiberiu Stroia, Dana Firiţeanu, Adrian Todor

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite