Criză diplomatică la Casa „Adam Müller Guttenbrunn“ din Timişoara
0
Un căminul de bătrâni construit din fondurile guvernului german este la un pas de a fi evacuat pentru că terenul a fost retrocedat de proprietari.
Casa „Adam Müller Guttenbrunn" a fost primul centru modern pentru persoane în vârstă dat în folosinţă în România. Căminul a fost construit în anul 1994, din banii guvernului german, iar Primăria Timişoara a donat terenul de lângă Parcul Botanic, de 2.877 de metri pătraţi. După mulţi ani, în care „Adam Müller Guttenbrunn" a fost casă pentru sute de persoane în vârstă, a apărut un proprietar, care a câştigat în instanţă jumătate din terenul pe care se află căminul.
Terenul unde s-a construit Casa „Adam Müller Guttenbrunn" a aparţinut unui timişorean care a fost deposedat de el în timpul regimul comunist. În 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre definitivă, irevocabilă şi executorie, ca terenul să retrocedat.
„Când Primăria ne-a acordat acest teren, nu a existat nicio problemă. Toate actele au fost în regulă. În momentul în care Forumul Democratic German a intrat în posesia terenului, Primăria s-a degrevat de toate sarcinile, lăsând totul pe seama noastră. Între timp, urmaşul fostului proprietar a câştigat în instanţă, iar acum noi trebuie să căutăm o soluţie", a declarat Helmuth Weinschrott, directorul Casei „Adam Müller Guttenbrunn".
„Legea e proastă"
Prima variantă a fost ca Forumul German să plătească o chirie pe terenul aflat sub căminul de bătrâni. Preţul cerut de proprietari, 10 euro pe metru pătrat, pentru 1.400 de metri pătraţi, este extrem de mare, având în vedere că este vorba de un cămin social, finanţat în mare parte tot din Germania. „Acum ne judecăm cu ei pe preţul chiriei. Suma de 10 euro pe metru pătrat este imensă. În niciun caz nu putem fi de acord cu ea. Proprietarul a spus că ne vinde terenul cu 800.000 de euro. Şi aceasta este o sumă enormă", a mai spus Weinsschroth.
Directorul casei de bătrâni susţine că instanţa trebuia să ţină cont că pe terenul respectiv există un stabiliment social şi să găsească soluţii alternative pentru despăgubire.
„Până la urmă legea e proastă, pentru că a permis restituirea în natură. În mod normal, primăria ar fi trebuit să le dea un alt spaţiu proprietarilor. La urma urmei nu există altă soluţie decât să plătim. Dacă legile de la noi sunt proaste, oamenii au găsit o portiţă şi au profitat", a mai declarat Helmuth Weinschrott, directorul Casei „Adam Müller Guttenbrunn".
Vizite la nivel înalt
Christoph Bergner, Ministrul de Externe al Germaniei, a fost de două ori la Timişoara pentru a încerca să rezolve problema, iar recent a venit în capitala Banatului şi Andreas von Mettenheim, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti.