CAMPANIE ADEVĂRUL: Cine sunt dascălii de nota 10 care luptă pentru implicare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munca necondiţionată şi pasiunea pentru meserie îi definesc pe profesorii de excepţie. Fie că îi ajută pe elevi să fie creativi sau îi stimulează să se implice în diverse activităţi, dascălii de 10 îşi fac meseria până la capăt.

Profesorul universitar Nadia Potoceanu este o figură cunoscută a comunităţii reşiţene. De la tineri şi până la oameni de cultură, cu toţii au avut măcar o dată de lucru la câte un proiect iniţiat de dascălul de nota 10.


Nadia Potoceanu este prodecan al Facultăţii de Inginerie

„Este foarte importantă comunicarea cu studenţii, din ambele sensuri. Studentul simte dacă îi acorzi atenţie”, a spus dascălul. În paralel cu activitatea de la clasă, dar şi cu funcţia de prodecan al Facultăţii de Inginerie de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, Nadia Potoceanu a pus, în urmă cu mai mulţi ani, bazele Fundaţiei Activity. Profesorul a scris aproape 20 de proiecte şi nu are de gând să se oprească aici, chiar dacă mai are doar doi ani până la pensie. Unul dintre proiectele sale de valoare este înfiinţarea Centrului de Voluntariat, locul unde tinerii din Reşiţa îşi petrec timpul într-un mod constructiv.

Predă astronomie


Valentina Matei predă copiilor orădeni lecţii de astronomie

Valentina Matei, profesoară de fizică şi chimie la Şcoala cu clasele I-VIII „Dacia“ şi la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr“ din Oradea, a participat la un curs de perfecţionare în ştiinţe spaţiale la Centrul NASA. Întâmplarea a făcut să ajungă să predea cursuri gratuite de astronomie. Alături de alţi astronomi, profesoara a înfiinţat clubul „Meridian Zero“, care încurajează tinerii să iubească această ştiinţă. „Îmi face plăcere să lucrez cu tinerii şi îmi place să am o relaţie apropiată cu ei”, a mărturisit Valentina. Profesoara se ocupă şi de un proiect care se desfăşoară în Orăşelul Copiilor din Oradea, unde predă gratuit cursuri de astronomie, la care participă grupuri de câte 30 de elevi.

Proful de creativitate

Laboratorul de fizică al Colegiului de Informatică din Deva a devenit o adevărată fabrică de inovaţii sub comanda profesorului Mircea Nistor, care a reuşit să le pună în valoare elevilor săi creativitatea şi i-a ajutat să devină mândri de invenţiile lor. Pe rafturile din laboratorul de fizică sunt îngrămădite zeci de dispozitive cu forme şi proprietăţi dintre cele mai neobişnuite: hard-disk-uri devenite instrumente muzicale, braţe robotice, generatoare de energie electrică, aparate menite să transforme lumina în sunet şi multe alte obiecte construite de elevii îndrumaţi de profesorul Mircea Nistor. „În laboratorul de fizică, le oferim copiilor un loc în care să îşi poată materializa visele, cu echipamentele pe care le au la îndemână. Aceasta este lecţia pe care le-o predăm”, a spus Nistor, care face în fiecare weekend pregătire cu elevii. „Proiectul derulat de noi vizează reducerea abandonului şcolar. Peste 100 de copii s-au arătat interesaţi să participe la el”, a spus profesorul.

Scoate olimpici pe bandă


Liliana Lupşa pregăteşte olimpici naţionali

Liliana Lupşa este unul dintre puţinii profesori ai Aradului cu ochi format pentru a descoperi copii geniali. De peste 20 de ani, profesoara de chimie de la Generală 5 pregăteşte olimpici naţionali care se remarcă peste hotare. „Noua generaţie este jucăuşă şi cu mai mult temperament. Ca să reuşeşti să fii apropiat de elevi, nu trebuie să îi priveşti de sus, ci să fii acolo, printre ei. A trecut vremea în care elevii erau nevoiţi să stea drepţi în momentul în care profesorul intră în clasă”, a spus Liliana. (Oana Bejenariu, Adrian Todor, Florina Şandor)

image
image
image

Răbdare şi pasiune pentru copii


Ioan Ştefan

image

Profesorul devean Ioan Ştefan nu predă niciun fel de ştiinţă, ci predă cu pânza de traforaj şi maşina de găurit copiilor cu probleme de la Centrul de Pedagogie Curativă. „Unul din secrete este că i-am tratat întotdeauna ca pe nişte copii normali”, a spus dascălul. (Adrian Sălăgean)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite