A traversat Bosforul înot. Aventura verii pentru o IT-stă din Timişoara
0Timişoreanca Alexandra Mazilu a reuşit să traverseze înot strâmtoarea Bosfor - care leagă partea europeană a Turciei şi Anatolia, unde începe continentul Asiatic.
Comitetul Olimpic din Turcia organizează, o dată pe an, o competiţie inedită de traversare înot al Bosforului. O dată pe an, traficul naval prin aglomerata strâmtoare este închisă, pentru Bosphorus Cross Continental Swimming Race, un eveniment care a ajuns deja la a 29-a ediţie.
Alexandra Mazilu, care este programator software la o companie din Timişoara şi manager de turism la Solaris Travels, a fost unul dintre cei 15 români care au traversat Bosforul înot, în acest an. Tânăra, aflată la primă experienţă de acest gen, a reuşit să termine cursa de 6,5 kilometri într-o oră şi 43 de minute.
Se pun la bătaie 2.400 de locuri, jumătate pentru turci, cealaltă jumătate pentru amatorii din străinătate, cu o limită de 50 de locuri pe ţară. Taxa de înscriere este 100 de euro.
“Se poate înscrie oricine, doar că este o competiţie acerbă pe acele locuri. Înscrierea se deschide la începutul anului. În acest an s-a deschis în 4 ianuarie. Practic sunt deschise până la începutul lunii martie, numai că toate locurile s-au ocupat în primele zile. S-au înscris 15 români şi am fost trei persoane din Timişoara. A existat şi un clasament general, bărbaţi şi femei, apoi pe categorii de vârstă. De la 14 ani la 70 plus. Cel mai învârstă concurent avea 87 de ani. Era un timp limită de două ore. Eu am terminat undeva pe la coadă, dar nu asta era important. Scopul meu era să ajung în capătul celălalt, în termenul de două ore. Am reuşit într-o oră şi 43 de minute”, a povestit Alexandra Mazilu.

Înotătorii au avut de străbătut 6,5 kilometri
S-a antrenat în balta de la Săcălaz
Timişoreanca Alexandra Mazilu nu a practicat înotul la modul profesionist. Ba mai mult, spune că a învăţat să înoate târziu, pe la 17 ani. Dar s-a pregătit intens în acest an pentru Bosphorus Cross Continental Swimming Race.
“Am început să mă duc la înot din luna ianuarie. La început, de câte ori reuşeam, de două-trei ori pe săptămână. Am urmărit să-mi cresc perioada de înot, de la o oră la două ore. După ce s-a încălzit afară, am renunţat la bazinul acoperit şi am ieşit să înot pe ape deschise, pentru că nu aveam nicio experienţă de acest gen. Prima dată am fost la Văliug, unde chiar m-am panicat din cauza apei reci. Apoi am căutat un loc mai aproape de oraş, unde să pot face naveta. Aşa am găsit balta de la Săcălaz. Am mai fost pe lacul Ghioroc, pentru experienţa de valuri. Pur şi simplu am vrut să fac lucrul acesta şi m-am ţinut de un antrenament, am urmărit să înot cât mai mult. În final am ajuns să înot două ore, fără să obosesc”, a mai declarat Alexandra Mazilu.

Diploma de la Comitetul Olimpic din Turcia
A fost de două ori pe Himalaya
Alexandra Mazilu este pasionată de expediţii montane şi face parte din echipa Solaris Travels, cu care organizează expediţii pe cei mai înalţi munţi din lume.
“A fost de două ori în Himalaya, a ajuns până la 5.550 de metri. Noi facem asta din 2010, dar pentru noi. Organizăm excursii şi pentru alţii din 2015. Poate să vină cu noi oricine, doritorii se pot înscrie şi pe Facebook, la Solaris Travels Romania. Ideea de înot mi s-a părut mai extrem, pentru că nu te poţi opri, să te odihneşti. Trebuie să fi capabil să înoţi două ore”, a completat Alexandra Mazilu.

Alexandra Mazilu alături de ceilalţi doi timişoreni, Sorin Fiţu şi Florin Călăraşu
În august, Alexandra Mazilu va pleca în Iran. Va urca pe cel mai mare vulcan din Asia, Damavand, la 5.671 de metri. Anul 2018 va începe cu o expediţie pe Kilimanjaro, cel mai înalt munte din Africa.


