Târgu-Mureş: Răzvan Faltinschi vrea o carieră în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A participat de patru ori la olimpiada naţională de limba germană şi are la activ două atestate pentru această limbă. Visul lui este să meargă la facultate în Germania.

Limba germană a fost pasiune încă din copilărie. După ce a studiat în Germania timp de şase ani, Răzvan s-a mutat cu familia în România. „Mama mea s-a căsătorit cu un neamţ. Am învăţat în clasele I-V la o şcoală în Germania.  În plus, în clasa a X-a am mai studiat şapte luni acolo, cu bursă. Am plecat prin intermediul unei organizaţii din care făceam parte, care se numeşte Youth for Understanding. Aceasta facilitează schimburi de experienţă. Spre exemplu, un elev petrece un an zile la o familie din străinătate, timp în care are şansa să observe alte sisteme de învăţământ, să înveţe să se adapteze repede şi să fie mai responsabil într-o altă  familie. Familia respectivă face voluntar acest gest. Pe vremea când am plecat eu nu se percepeau costuri pentru schimburile de experienţă decât în cazurile în care familia nu putea susţine financiar şederea elevului. Acum însă, cei care pleacă trebuie să suporte o taxă. Ce mi-a plăcut în acest schimb de experienţă a fost posibilitatea de a lega prietenii strânse cu tineri de acolo. Mai mult, doi dintre prietenii mei din Germania au venit în România cu ocazia majoratului meu ”, spune Răzvan.

Papist la secţia germană

Răzvan este elev la Colegiul Naţional Alexandru Papiu Ilarian de doi ani. „Pot spune că, dintre toate şcolile la care am învăţat, aici îmi place cel mai mult. Întrucât sunt înscris la secţia germană, fac multe materii în această limbă”, mărturiseşte acesta. Tânărul a participat de patru ori la olimpiada naţională de limba germană, atât în gimnaziu cât şi în liceu. „Am ajuns la faza naţională pentru prima oară în clasa a VII, la Timişoara. Am luat menţiune deşi mi-aş fi dorit să ocup un loc fruntaş. Nu m-am descurajat însă şi, în anii următori, am mai participat de trei ori”, spune Răzvan. 

Sprachdiplom, calea spre o facultate nemţească

În acest an, papistul a susţinut examenul de atestat la care a obţinut C1, cel mai înalt nivel ce poate fi atins. „Am lucrat mult pentru acest examen iar efortul meu a fost răsplătit prin diploma pe care am primit-o din partea Statului German. Cei de la secţia germană trebuie să susţină două examene de atestat. Statul German oferă Sprachdiplom, o diplomă recunoscută la nivel internaţional. Satisfacţia mea este cu atât mai mare cu cât această diplomă este importantă pentru intrarea la universităţile din Germania. Partea amuzantă este că această diplomă este recunoscută la nivel internaţional, în schimb, în România, multe facultăţi accepta doar atestat în germană oferit de Ministerul Educaţiei din România", încheie tânărul. 

Întrebări şi răspunsuri:
Unde vrei să mergi la facultate?
R.F.: Aş vrea să plec din ţară pe perioada facultăţii. Aş vrea să studiez la o facultate în Germania pentru că pot vorbi cursiv limba germană. În străinătate studenţii pot beneficia de mult mai multe oportunităţi, atât pe perioada facultăţii cât şi din punct de vedere al locurilor de muncă. Motivul pentru care nu vreau să rămân în ţară este faptul că la singura facultate din ţară cu specializarea Drumuri şi Poduri este doar secţie română. Vreau să continui studiile în limba germană.

Ce carieră intenţionezi să urmezi?
R.F.: Mi-aş dori să fac carieră ca inginer proiectant. Îmi doresc asta şi pentru că mama lucrează în domeniu şi am avut ocazia să văd multe lucruri. Este o muncă care nu presupune rutină. Provocări apar mai tot timpul şi trebuie să le faci faţă. De asemenea, dacă ajungi la un anumit nivel în această meserie, se călătoreşte mult.
 
Ce-i place: Îmi plac foarte mult maşinile. Îmi place să merg la târguri de maşini şi să vizionez raliuri la televizor. Mi-ar place şi să particip. Îmi place să ascult muzică. Ascult orice fel de muzică, fie în maşină fie acasă. Îmi plac foarte mult călătoriile şi dorinţa mea este să vizitez Anglia. Îmi place orice fel de mâncare. 

Ce nu-i place: Nu îmi plac oamenii aroganţi şi încerc să îi evit. Nu îmi plac nici oamenii reci şi distanţi, cu care nu poţi lega o relaţie de prietenie pentru că nu poţi vorbi deschis cu ei. Dacă e să mă refer la materiile făcute în şcoală, nu pot suporta matematica. Ironia este că oricât de mult încerc să o ocolesc dau peste tot de ea.

Profil:
Născut: 3 iulie 1990, Bistriţa
Studii: Colegiul Naţional Al. Papiu Ilarian, Târgu-Mureş
Familie: Necăsătorit, un frate


Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite