Medicina alternativă câştigă teren la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terapeuţii se laudă că au din ce în ce mai mulţi pacienţi care ocolesc cabinetele medicale. Criza şi medicamentele tot mai scumpe, dar şi neîncrederea în sistemul sanitar de stat i-au determinat pe mureşeni să apeleze la metode alternative de vindecare a diverselor boli.

Tot mai mulţi bolnavi încep să înţeleagă faptul că anumite afecţiuni încep de la suflet, iar vindecarea este posibilă atunci când sunt conştientizate şi acceptate. Mai mult, există şi alte boli care pot fi ameliorate prin masaje, încărcări cu energie sau reflexo-terapie.


Medicina alternativă devine tot mai atractivă pentru suferinzii care s-au săturat să tot stea pe la cabinete cu reţetele în mână, ca apoi să umble prin tot oraşul în căutare de medicamente compensate sau gratuite.  Mulţi au înţeles că există metode mai puţin costisitoare de a ţine sub control o spondiloză, o durere de stomac, chisturi de tot felul sau chiar stresul, apelând la metode tradiţionale. Mai puţin costisitoare decât consultaţiile la cabinetele private şi mai puţin stresante decât atmosfera de spital, soluţiile alternative scot din impas mulţi suferinzi. „M-a durut ficatul de multă vreme. Tot am luat una, alta, dar lucrurile nu s-au îmbunătăţit. După ce am înghiţit medicamente cu pumnul am zis să încerc la reflexo-terapie. Funcţionează, sunt aproape de sfârşitul tratamentului, dar am rezultate bune“,  a declarat Otilia Puşcaşiu, o pacientă de de 48 de ani. 

Consultaţii mai ieftine

Medicina alternativă este mai puţin luxoasă. Dacă la cabinetele private o consultaţie variază între 60 şi 150 de lei, poate şi mai mult, după care fiecare investigaţie se plăteşte, metodele tradiţionale sunt mult mai ieftine. Materia primă este cea oferită de natură. Dacă ne referim la plante sau la metodele băbeşti , costul lor este aproape nesemnificativ. 

O şedinţă de reflexo-terapie costă între 8 şi 20 de lei, depinde de afecţiune şi durată, nu există efecte secundare şi nici contraindicaţii, atunci când e făcută de un specialist. „Cei care practică medicina alternativă se ocupă, în primul rând, de sufletul persoanei, are răbdare, caută , are timp să analizeze fiecare pacient în parte.  Majoirtatea terapiilor cer o implicare personală. Terapeutul  trebuie să înţeleagă toate mecanismele bolii şi nu tratează la modul general“, explică refelxoterapeutul  Coca Ionescu.  

Metodele sunt reciproc avantajoase. Practicanţii câştigă bani cinstiţi, iar pacienţii simt că au făcut economii, ba mai mult sunt trataţi natural.

Majoritatea celor care suferă de diverse boli de oase, organe interne, dezechilibre hormonale, ba chiar şi probleme psihice provocate de stres apelează cu încredere la acupunctură, presopunctură, fitoterapie, cromoterapie, metaloterapie, cristaloterapie, bioenergoterapie sau homeopatie. Fie că au cabinete sau consultă şi tratează acasă, specialiştii sunt asaltaţi, mai ales în perioada concediilor. „Acum că e vacanţă oamenii au timp să îşi vadă de sănătate. Unii au renunţat la distracţie şi preferă cu banii aceştia să facă încărcări cu energie, reflexo-terapie,  masaje pentru coloana vertebrală şi chiar pentru eliminarea stresului. Nu am ridicat preţul, chiar dacă programările sunt pe bandă rulantă“, a spus Ioan Raduţă, un maseur nevăzător din Târgu-Mureş. „Eu din asta trăiesc, îmi merge char bine. Am clienţi la care mă duc acasă, cu tot cu masă. Masajele pentru cervicală sunt esenţiale, oamenii se simt mult mai bine nu mai simt nici schimbările de vreme“, continuă maseurul.  O şedinţă de o oră costă între 15 şi 25 de lei, în funcţie de afecţiune.

În Târgu-Mureş, bioenergoterapia şi reflexoterapia au ajuns la loc fruntaş, în ultimii trei ani. Cel mai adesea apelează la specialişti bolnavi care nu îşi mai permit să scoată bani de medicamente din buzunare. „Prin bioenergoterapie reuşim să echilibrăm energetic organismul. Asta înseamnă că se refac mulţi bolnavi şi sunt rezultate spectaculoase în afecţiuni psihice, ginecologice şi cardio-vasculare. Chiar şi după ce nu mai e nevoie, sunt pacienţi care continuă şedinţele pentru că se simt atât de bine“, povesteşte Elena Kovacs,  bioenergoterapeut.

Şi aici o şedinţă de cel puţin o oră şi jumătate costă, în medie, 20 de lei. E bine de ştiut că multe tratamente sunt urmărite şi de către medici, iar la unele terapii se impun analize.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite